αλλεργία-στην-Άνοιξη-πως-η-βροχή-επιβαρύνει-τα-συμπτώματα-

Μπορεί να μην το περιμένατε όμως η βροχή επιβαρύνει τον οργανισμό των ανθρώπων με αλλεργία στην Άνοιξη και κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Από τα 11 μου χρόνια βασανίζομαι με αλλεργίες της Άνοιξης. Από την πρώτη κιόλας μέρα του Μαρτίου ξεκινάει το φτέρνισμα, το άσθμα, η φαγούρα και η καταρροή. Ακολουθώ την αγωγή μου και τα πράγματα πάνε καλύτερα χρόνο με τον χρόνο, όμως δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες.

Για πολλά χρόνια πίστευα ότι η βροχή καθαρίζει την ατμόσφαιρα οπότε και οι αλλεργίες μου θα σταματούσαν να με βασανίζουν. Παρόλα αυτά παρατηρούσα ότι με βροχή και υγρασία, τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα, ειδικά όταν μετακόμισα στην Θεσσαλονίκη, που η υγρασία είναι το μόνιμο πρόβλημα Χειμώνα – Καλοκαίρι.

Δείτε ακόμα Aγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα: Το επικίνδυνο αυτοάνοσο και τα συμπτώματα

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς γίνεται οι άνθρωποι με αλλεργία στην Άνοιξη, να ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα συμπτώματα όταν βρέχει; Δεν θα έπρεπε κανονικά να είναι η ατμόσφαιρα πιο καθαρή με λιγότερη γύρη; Η επιστημονική κοινότητα απαντά. Διαβάστε παρακάτω:

Πώς η βροχή επιβαρύνει τα άτομα με αλλεργία στην Άνοιξη

Οι άνθρωποι με αλλεργία στην Άνοιξη ουσιαστικά ταλαιπωρούνται από την γύρη των δέντρων και των λουλουδιών που την Άνοιξη αυξάνεται στην ατμόσφαιρα. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται την γύρη σαν “εισβολέα” και προσπαθεί να την αντιμετωπίσει.

Η γύρη λοιπόν τέτοια εποχή ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα και βρίσκεται παντού στον αέρα. Σύμφωνα λοιπόν με το “The Weather Channel” όταν βρέχει την Άνοιξη η βροχή σταματάει αυτό το “ταξίδι” της γύρης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι με αλλεργία να νιώθουν πως για λίγο τα συμπτώματά τους, μειώνονται.

αλλεργία-στην-Άνοιξη-πως-η-βροχή-επιβαρύνει-τα-συμπτώματα-

Photo via: in.gr

Αυτό συμβαίνει διότι η βροχή κάνει την γύρη να “κάτσει” στο έδαφος και στα λουλούδια. Δεν την ξεπλένει, απλά δεν της επιτρέπει να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Και μπορεί αυτό για λίγο να φαίνεται ιδανικό, όμως τα συμπτώματα στην συνέχεια γίνονται χειρότερα.

Δείτε ακόμα Σπυράκια με πύον από τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα : H θυλακίτιδα που προκαλούν και πως να την αντιμετωπίσετε

Αυτό συμβαίνει διότι η βροχή που πέφτει έχει νιτρικά άλατα τα οποία είναι τροφή για τα φυτά. Αυτό οδηγεί στην μεγαλύτερη παραγωγή γύρης στο μέλλον. Υπογραμμίζεται από την επιστημονική κοινότητα ότι όχι μόνο όταν βρέχει μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα γύρης  αλλά αυξάνονται και τα επίπεδα υγρασίας.

Η υγρασία αποτελεί τον κύριο παράγοντα στην ανάπτυξη μούχλας οπότε τα άτομα που έχουν αλλεργία στη μούχλα μπορεί να νιώσουν ακόμη πιο έντονα συμπτώματα μετά την έντονη βροχή.

αλλεργία-στην-Άνοιξη-πως-η-βροχή-επιβαρύνει-τα-συμπτώματα-

Photo via: meygeia.gr

Λίγα λόγια για την καταιγίδα άσθματος

Πολλά άτομα με αλλεργία στην Άνοιξη ταλαιπωρούνται με αλλεργικό άσθμα. Η βροχή μπορεί να χειροτερέψει αυτό το σύμπτωμα αφού δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για ένα άτομο με αλλεργικό άσθμα, να το εκδηλώσει.

Πιο αναλυτικά πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο ένα καθοδικό ρεύμα ψυχρού αέρα το οποίο λαμβάνει χώρα πριν από μία καταιγίδα προκαλεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση αλλεργιογόνων σωματιδίων, όπως η γύρη και η μούχλα.

Εκτός αυτού, τα σύννεφα συγκεντρώσουν τα σωματίδια, τη στιγμή που ο άνεμος, η υγρασία και οι αστραπές αρχίζουν να τα διασπούν σε ακόμη μικρότερα σωματίδια που φυσικά τα εισπνέουν οι άνθρωποι και τα ζώα.

Δείτε ακόμα Τσιμπήματα απο έντομα στο κρεβάτι: Δείτε εικόνες και αναγνωρίστε τι σας τσίμπησε

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκες το 2022 κατέληξε ότι το 65% των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα έχουν βιώσει άσθμα από καταιγίδα. Τέλος οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν τόσο έντονα συμπτώματα σε σημείο που αναγκάστηκαν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

αλλεργία-στην-Άνοιξη-πως-η-βροχή-επιβαρύνει-τα-συμπτώματα-

Photo via: onmed.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close