Ανοιξιάτικες αλλεργίες που επιμένουν: Ποια είναι τα συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η Άνοιξη πλησιάζει και οι ανοιξιάτικες αλλεργίες θα ξεκινήσουν σιγά – σιγά να ταλαιπωρούν μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Κάθε φορά τέτοια εποχή, η χλωρίδα φτάνει στο ζενίθ, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται παιδιά και ενήλικες από τα συμπτώματα της ανοιξιάτικης αλλεργίας.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι έντονα και οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα από κνησμό, δύσπνοιες, καταρροή και δερματικά συμπτώματα. Η γιατρός Αναστασία Μοσχοβάκη, θα εξηγήσει παρακάτω ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών της Άνοιξης, καθώς επίσης και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι, δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από ανοιξιάτικη αλλεργία κι αυτό το άρθρο είναι πολύ σημαντικό να διαβαστεί. Ήρθε ο καιρός, να ξεκινήσουμε κι εμείς να χαιρόμαστε με την πιο όμορφη και χρωματιστή εποχή του χρόνου. Διαβάστε παρακάτω το κείμενο τις γιατρού Αναστασίας Μοσχοβάκη για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες και μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Μετά από τον κρύο χειμώνα πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία την έλευση της Άνοιξης. Άνοιξη σημαίνει δροσερό αεράκι ανθισμένα λουλούδια και δέντρα αναγέννηση της φύσης μετά τον παγωμένο και κουραστικό χειμώνα.

Ωστόσο με το δροσερό αεράκι η αερομεταφερόμενη γύρη και διάφορα αλλεργιογόνα διασκορπίζονται παντού. Έτσι οι συνήθεις εποχικές αλλεργίες συχνά μειώνουν τα αισθήματα ευεξίας που η εποχή εκλύει, προκαλώντας σε ανθρώπους με αντίστοιχη προδιάθεση αλλεργική ρινίτιδα με ενοχλητικό μπούκωμα, καταρροή, φτάρνισμα, κόκκινα μάτια. To μπούκωμα μειώνει την ελεύθερη δίοδο του οξυγόνου και την βιοδιαθεσιμότητά του με αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος και την εμφάνιση κόπωσης.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επιπλακεί και με μικροβιακές ή ιογενείς επιμολύνσεις. Η εαρινή αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται με πρήξιμο, ερυθρότητα, φαγούρα στο μάτι προκαλούμενα από τα ανοιξιάτικα αλλεργιογόνα. Ενίοτε οι αντιδράσεις από τα αλλεργιογόνα της Άνοιξης είναι πιο σοβαρές με βήχα δύσπνοια συριγμό άσθμα. Κατά την έναρξη της ασθματικής κρίσης ο ασθενής αισθάνεται συχνά συσφιγκτικό άλγος στο στήθος και υπάρχει ξηρός βήχας, ενώ η λήξη του ασθματικού παροξυσμού σηματοδοτείται με βλεννώδη απόχρεμψη και υποχώρηση του βρογχόσπασμου.

Τα νωπά φρούτα της Άνοιξης (π.χ. φράουλες), η επαφή με την γύρη ή τα φυτά της Άνοιξης μπορεί να προκαλέσουν δερματικά συμπτώματα. Η αλλεργική κνίδωση και το αγγειοίδημα, είναι δερματικές αλλεργικές καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν μαζί ή ξεχωριστά. Η κνίδωση αφορά μόνο την επιπολής στιβάδα του χορίου και εμφανίζεται με καλώς περιγεγραμμένους πομφούς, με ερυθηματώδη υπεγερμένα ερπητικά όρια και λευκάζοντα κέντρα.

Το αγγειοίδημα είναι καλώς περιγεγραμμένο τοπικό οίδημα που αφορά τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος συμπεριλαμβανομένου και του υποδόριου ιστού. Παρόμοιες αλλοιώσεις μπορεί να συμβούν σε βλεννογόνιες επιφάνειες των ανώτερων αναπνευστικών οδών ή του γαστρεντερικού βλεννογόνου. Τα συμπτώματα είναι κνησμώδη εξανθήματα.

Σπανιότατα επικίνδυνες για την ζωή αναφυλακτικές αντιδράσεις μετά από έκθεση σε εαρινά αλλεργιογόνα εμφανίζονται με ανάπτυξη δύσπνοιας, οιδήματος λάρυγγα, βρογχόσπασμου, δερματικών εξανθημάτων ακολουθούμενων από αγγειακή κατάρρευση. Τα συμπτώματα στην περίπτωση αυτή μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, βράχνιασμα, βάρος στον θώρακα, γαστρεντερικές εκδηλώσεις(όπως ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακός πόνο).

Εκτός από την ενδεικνυόμενη θεραπευτική αγωγή, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης των συνήθων αλλεργιών της Άνοιξης:

 • Συνιστάται αποφυγή καπνού και έκθεσης στη γύρη
 • Απομακρύνετε τα χαλιά, χνουδωτά αντικείμενα και μοκέτες που μαζεύουν σκόνη και αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.
 • Αντί για το κλασσικό ξεσκόνισμα που έχει ως συνέπεια να διαχέεται η σκόνη στους χώρους του σπιτιού προτιμήστε την ηλεκτρική σκούπα και το καθάρισμα των επιφανειών με υγρό πανί.
 • Χρησιμοποιήστε αδιαπέραστα καλύμματα στα κρεβάτια κατά την διάρκεια της ημέρας τα οποία θα τα αφαιρείτε κατά τον ύπνο.
 • Να πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία τα ρούχα σας και να χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο ρούχων εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα.
 • Να αλλάζετε ρούχα και παπούτσια μόλις εισέρχεστε από εξωτερικό χώρο στο σπίτι.
 • Να έχετε διπλά τζάμια στα παράθυρα.
 • Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο πρέπει να διατηρούνται κλειστά
 • Να συμβουλεύεστε τα μετεωρολογικά site που μετρούν ταχύτητα ανέμου και συγκέντρωση γύρης. Να αερίζετε το σπίτι σας κατά τη στιγμή που η ταχύτητα του ανέμου και η συγκέντρωση της γύρης είναι χαμηλή. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε καλά κλιματιστικά συστήματα αυτόματης ανανέωσης του αέρα με φίλτρα HEPA.
 • Η γούνα των κατοικίδιων ζώων όταν εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται. Ιδανικά τα κατοικίδια ζώα, και κυρίως η γάτα δεν πρέπει να εισέρχονται στο σπίτι και ιδιαίτερα να μπαίνουν στα υπνοδωμάτια.
 • Δεν συνιστάται η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων στο ύπαιθρο, όπως το κλάδεμα, το κόψιμο χόρτων, η αποκομιδή σκουπιδιών και πεσμένων φρούτων
 • Ορισμένοι ασθενείς με έντονο πρόβλημα πρέπει να λάβουν προφυλακτική αγωγή ήδη από τον Φεβρουάριο ή να λάβουν προληπτική αγωγή απευαισθητοποίησης.

Για την πρόληψη επικίνδυνων αναφυλακτικών αντιδράσεων κατά την παραμονή στο ύπαιθρο:

 • Απαγορεύεται το περπάτημα χωρίς παπούτσια
 • Απαγορεύεται η χρήση αρωμάτων, αρωματικών γαλακτωμάτων σώματος ή αντιηλιακών που μπορεί να προσελκύσουν τα υμενόπτερα
 • Δεν πρέπει να εκτίθενται τα τρόφιμα στον αέρα
 • Τα ευαίσθητα άτομα πρέπει να έχουν μαζί τους ενέσεις αμέσου ανάγκης.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

To ιατρείο στο web https://iatreioamoschovaki.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close