Ασπεργίλλωση-συμπτώματα-ρούχα πάνω στα καλοριφέρ-

Τί είναι η ασπεργίλλωση και ποια είναι τα συμπτώματά της; Πολλοί έχουμε την συνήθεια τον Χειμώνα να απλώνουμε τα ρούχα μας πάνω στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Παρόλα αυτά αυτή η συνήθεια εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι στεγνωτήριο κι ακόμη κι αυτοί που έχουν, καίει τόσο πολύ ρεύμα, που το αποφεύγουν. Έτσι όταν βρέχει, έχει υγρασία ή έχει πολύ κρύο τους χειμερινούς μήνες, απλώνουμε τα ρούχα μας πάνω στα αναμμένα καλοριφέρ για να στεγνώσουν πιο γρήγορα.

Μπορεί αυτή η συνήθεια να μοιάζει άκακη όμως η επιστημονική κοινότητα έχει παρατηρήσει πως εξαιτίας αυτής της συνήθειας, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ασπεργίλλωσης, αφού δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής της μούχλας. Διαβάστε παρακάτω:

Ο λόγος που απαγορεύεται να απλώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι

Είτε απλώσουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι, είτε τα απλώσουμε πάνω στα αναμμένα καλοριφέρ φαίνεται πως η υγρασία του χώρου αυξάνεται μέχρι και 30%. Αυτό σημαίνει πως δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες εμφάνισης μούχλας και αναπαραγωγής του μύκητα της ασπεργίλλωσης, ο οποίος είναι ικανός να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής David Denning και η ομάδα του στο Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από εξέταση ενός αυξανόμενου αριθμού ασθενών που εισέπνευσαν σπόρια του μύκητα της απεργίλλωσης.

«Μια μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό, το οποίο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κατά το στέγνωμα. Οι περισσότεροι από εμάς, είτε έχουμε ανοσία στους μύκητες που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας, είτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις», εξηγεί.

Δείτε ακόμα 9 λόγοι που το γιαούρτι μπορεί να βλάψει την υγεία σας

Από την άλλη όσοι έχουν άσθμα μπορεί εξαιτίας αυτού του μύκητα να εμφανίσουν έντονο βήχα και δύσπνοια ενώ τα άτομα με χαμηλό ή τελείως κατεστραμμένο ανοσοποιητικό ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει πνευμονική ασπεργίλλωση, μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε οριστική βλάβη των πνευμόνων.

Ασπεργίλλωση-συμπτώματα-ρούχα πάνω στα καλοριφέρ-

Photo via: tokoulouri.com

Τί είναι ακριβώς η ασπεργίλλωση;

Η ασπεργίλλωση είναι μία λοίμωξη ή μυκητίαση που προκαλείται από τον μύκητα aspergillus και ανήκεις στις νόσους που μεταδίδονται με τον αέρα. Στον άνθρωπο μεταδίδεται μέσω της εισπνοής των μυκήτων ασπεργίλλωσης. Οφείλεται στον συνδυασμό της έκθεσης του ατόμου στον συγκεκριμένο μύκητα και στο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο συριγμός, το αίσθημα κόπωσης, η αδυναμία, ο πόνος στο στήθος, η θολή όραση, οι κρυάδες, οι πόνοι στο κεφάλι, η δύσπνοια, τα φλέγματα με αίμα, οι πληγές στο δέρμα, τα ούρα με αίμα και ο πόνος στα οστά.

Ασπεργίλλωση-συμπτώματα-ρούχα πάνω στα καλοριφέρ-

Photo via: enikos.gr

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται μέσω της καταγραφής των κλινικών συμπτωμάτων του ασθενούς. Χρειάζεται να γίνει επιπλέον βιοψία για δείγμα πνευμονικού ιστού. Άλλες εξετάσεις είναι αίματος για αντισώματα, αλλεργιογόνα, μύκητες και μόρια, ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία.

Πώς την αντιμετωπίζουμε;

Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή αλλά και χειρουργικά. Επίσης συχνά ο γιατρός συνιστά την χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Αν η ασπεργίλλωση οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε ακόμα Συναγερμός στην χώρα μας για τον ιο Τσικουνγκούνια που μεταδίδουν τα κουνούπια

Εάν ο μύκητας προκαλεί λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς, απαιτείται χειρουργική επέμβαση της νόσου και ακολουθείται από εκτεταμένη αντιμυκητιασική θεραπεία.

Ασπεργίλλωση-συμπτώματα-ρούχα πάνω στα καλοριφέρ-

Photo via: mama365.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close