Ο Covid – 19 ήρθε για να ανησυχήσει όλη την ανθρωπότητα. Κόσμος από την Ελλάδα αλλά και τις χώρες του εξωτερικού, έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατευθούν από τον νέο κορονοϊό, που δεν έχει προς το παρόν, ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο.
Το άγχος και η ανησυχία μας είναι μεγάλη, όσο ακούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα νέα κρούσματα στην Ελλάδα και ανακοινώσεις νεκρών. Η επιστημονική κοινότητα, προσπαθεί να εξηγήσει όσο καλύτερα μπορεί τι είναι ο κορονοϊός, ποιος διατρέχει σοβαρότερο κίνδυνο να νοσήσει αλλά και τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση που προσβληθεί.
Παρόλα αυτά, κανένας ασθενής δεν έχει μιλήσει σχετικά με αυτό το ζήτημα. Οι γιατροί είναι αυτοί που πρέπει πάνω από όλα να συμβουλευόμαστε. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν περάσει ή περνούν ακόμη και σήμερα, αυτή τη δοκιμασία, πρέπει να ακούγονται περισσότερο.
Προβληματισμένη, που δεν είχε δοθεί ο απαραίτητος χώρος στους ασθενείς να μιλήσουν για την εμπειρία τους, η Adelina Chalmers μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο LinkedIn, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία της με τον Covid – 19.
Η Adelina, νόσησε από τον κορονοϊό και μέχρι και σήμερα βρίσκεται στην ανάρρωση. Αποφάσισε λοιπόν να γράψει ένα κείμενο, που εξηγεί στους υπόλοιπους, τι πρέπει να προσέξουν στον κορονοϊό, πως πρέπει να τον αντιμετωπίσουν, τι μπορούν να κάνουν έτσι ώστε να σιγουρευτούν ότι οι γιατροί θα τους δώσουν τη σωστή θεραπεία κι έκλεισε, με μερικές ψυχολογικές συμβουλές.
Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της Adelina Chalmers:
Έχω Covid-19 και θα ήθελα να μοιραστώ μερικές συμβουλές που πήρα μιλώντας σε διάφορους γιατρούς σχετικά με πότε αρχίζουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματα και πως τα αναγνωρίζουμε. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατευθύνεται το γιατρό σας, έτσι ώστε να σας δώσει μια σωστή θεραπεία αν τα πράγματα είναι περίπλοκα.
Αποφάσισα να μοιραστώ αυτό το κείμενο μαζί σας, γιατί δεν έχω δει να κυκλοφορεί πουθενά αλλού κάποιο παρόμοιο άρθρο.
1. Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας όσο το δυνατόν ακριβέστερα: σημειώστε την ημέρα / ώρα / διάρκεια (ώρα έναρξης / λήξης) δίνοντας βάση περισσότερο στη θερμοκρασία του σώματος. Π.χ .: 25 Μαρτίου, 8.30 π.μ.-16.00 π.μ. θερμοκρασία (για παράδειγμα “νιώθω ζεστή/ος, αν δεν έχετε θερμόμετρο). Αν έχετε θερμόμετρο σημειώστε τη θερμοκρασία σας, (για παράδειγμα 38, 2) και ένα σχόλιο όπως “αισθάνομαι ζεστή/ος αλλά όχι τόσο όσο το πρωί.
2. Φαίνεται πως 4 με 8 μετρήσεις θερμοκρασίας την ημέρα για 5 με 6 μέρες καθημερινά, είναι αυτό που χρειάζεστε. Ανησυχητικό είναι, να έχετε για 5 μέρες ή και παραπάνω, υψηλή θερμοκρασία που ανεβαίνει απότομα. Εάν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο καλέστε το 111 ή το 999. (Στην Ελλάδα μπορείτε να καλέσετε τον προσωπικό σας γιατρό ή τον ΕΟΔΥ) .
Επιπλέον συμπτώματα είναι η αϋπνία, η δύσπνοια, τα μπλε χείλη, να βήχετε και να βγάζετε αίμα ή τα επίπεδα οξυγόνου σας να έχουν πέσει κάτω από 93 SaO2. Η δημοσίευση είναι υπερβολικά μεγάλη για το Linkedin. Δείτε τη συνέχεια στα παρακάτω σχόλια.
3. Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας, γιατί αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να καταλάβουν πως αντιδρά το σώμα σας στον ιό, σε περίπτωση που μετά από 6 με 8 μέρες, παρουσιαστούν επιπλοκές. Οι γιατροί χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες, για να ξέρουν τι μπορούν να κάνουν μετά.
Θα σας ρωτήσουν, ποια ήταν τα συμπτώματα που είχατε, πόσο καιρό τα είχατε, υπό ποιες συνθήκες εκδηλώθηκαν, τα φάρμακα που παίρνατε για τον Covid – 19, πόσο συχνά τα παίρνατε, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουν επίσης τα επίπεδα κορεσμού και οξυγόνου στο αίμα σας καθώς επίσης και τους καρδιακούς παλμούς σας.
4. Αγοράστε ένα παλμικό οξύμετρο το οποίο μετράει το οξυγόνο σας και μπορείτε να το βρείτε στην αγορά με 15$. Οτιδήποτε είναι κάτω από 93 SaO2 είναι επικίνδυνο και πρέπει να καλέσετε ασθενοφόρο. Σας λέει επίσης για το επίπεδο των καρδιακών παλμών ανά λεπτό.
Οτιδήποτε είναι μεταξύ 60-80 είναι εντάξει για τους ενήλικες. Αν έχετε κάτω από 50 τότε μπορείτε να πιείτε λίγο καφέ, ή να πάρετε ένα χάπι καφεΐνης ή να φάτε λίγη σοκολάτα. Κρατήστε 3 φορές την ημέρα σημειώσεις, για το καρδιακό παλμό και το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σας.
Να έχετε αυτές τις σημειώσεις μαζί σας, γιατί βοηθάει τους γιατρούς να καταλάβουν πως ήταν τα πράγματα προτού η κατάστασή σας, χειροτερέψει. Δεν θα σας τις ζητήσουν, αλλά θα διευκολύνουν πολύ τη δουλειά τους, αυτές οι πληροφορίες.
5. Οι πρώτες 5 με 8 μέρες είναι και οι πιο κρίσιμες. Στο διάστημα αυτών των ημερών είτε θα ξεκινήσετε σιγά – σιγά να βελτιώνεστε, είτε θα παρουσιαστούν επιπλοκές και η κατάστασή σας θα χειροτερέψει.
Γι’ αυτό αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να καταλάβει ακριβώς την κατάστασή σας, ποια φάρμακα πρέπει να πάρετε κι αν μπορείτε να γυρίσετε σπίτι ή χρειάζεται να νοσηλευτείτε σε κάποιο νοσοκομείο.
6. Η καθαρή παρακεταμόλη είναι το φάρμακο που πρέπει να παίρνετε για πονοκεφάλους και θερμοκρασία. Μην πάρετε Cocodamol (παρακεταμόλη με κωδεΐνη) ή φάρμακο που περιέχει φαινυλαλανίνη (είναι σε διάφορα κρύα χάπια που πωλούνται στα καταστήματα).
Προφανώς τόσο η φαινυλαλανίνη όσο και η κωδεΐνη επηρεάζουν το αναπνευστικό σας και στη περίπτωση του Covid – 19 μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές.
Ειδικά η κωδεΐνη εμποδίζει την αναπνοή και επηρεάζει τον εγκέφαλο. Πήρα την κοκοδαμόλη τις πρώτες 2 ημέρες καθώς δεν είχα παρακεταμόλη. Ανάσαινα πολύ δύσκολα μέχρι που κάποιοι φίλοι μου έφεραν παρακεταμόλη και ένιωσα λίγο καλύτερα.
7. Μπορεί να νιώσετε καλύτερα και ξαφνικά να χειροτερέψετε. Μην απογοητευτείτε. Είναι ο αγώνας που δίνει το σώμα ενάντια στον ιό, αφού το Covid – 19 δεν είναι μια απλή γρίπη. Λόγω του RNA του ιού, είναι πιο δύσκολο να καταλάβουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε.
Δε θα γίνει η ανάκαμψη, απαραίτητα γραμμικά. Χθες τις ώρες 4 με 8:45 ήμουν σχετικά καλά και μόνο η αναπνοή μου ήταν βάρια, όταν ανέβαινα τις σκάλες. Μετά τις 9 δυσκολευόμουν να μιλήσω και να αναπνεύσω ταυτόχρονα. Το πρωί ήταν ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.
8. Μπορεί να νιώθετε ότι οι πνεύμονές σας έχουν συρρικνωθεί. Εγώ δεν μπορούσα να περπατήσω και να μιλήσω ταυτόχρονα. Εάν μαγείρευα ξεκούραστα στη κουζίνα μου, πάνω από 15 λεπτά, ξεκινούσα να μη μπορώ να μιλήσω. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμη και δείτε λίγη τηλεόραση.
Μη μιλάτε ενώ περπατάτε στο σπίτι. Το άγχος, το γέλιο ή το κλάμα, μπορούν να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις αναπνοές σας. Αν αισθάνεστε ότι ξεμείνατε από αέρα, χρησιμοποιήστε το διάφραγμά σας.
Ακόμη αντιμετωπίζω τον ιό, αλλά η κατανόηση αυτών των λεπτομερειών με βοήθησε αρκετά. Η αίσθηση ότι οι πνεύμονές μου ήταν μικρότεροι, αρχικά με τρόμαξε πολύ. Είμαι καλά με αυτό τώρα, αν και ακόμη δε μπορώ να μιλήσω και να περπατήσω ταυτόχρονα πάνω από 3 λεπτά.
Δεν είμαι γιατρός, οπότε μην παίρνετε τις συμβουλές μου σαν ευαγγέλιο. Αποφάσισα να τις μοιραστώ μαζί σας, ύστερα από συμβουλές που πήρα από άλλους γιατρούς και σύμφωνα με την εμπειρία που είχα εγώ από αυτόν. Μείνετε ασφαλείς!
Το κείμενο ΔΕΝ δίνει ιατρικές συμβουλές. Μην ακολουθήσετε καμία συμβουλή αν δεν συμβουλευτείτε το γιατρό σας
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Μάρτυρας κλειδί δίνει στεγνά την 24χρονη για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών
- Εύκολο σοκολατένιο γλυκό για τα Χριστούγεννα
- Grand Hotel : Χαραλάμπης και Θεώνη ξανά μαζί
- Γιάννης Πλούταρχος : Η 47χρονη stalker προσπαθεί να τα βρουν εξωδικαστικά