Χρησιμοποιείς τον φούρνο μικροκυμάτων: Οι 5 σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν λείπει από κανένα σπίτι. Παρόλο που είναι μία πολλή βολική ηλεκτρική συσκευή, φαίνεται πως η επαφή μας με τον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί  να προκαλέσει 5 σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι σε θέση να ζεστάνει το φαγητό μας σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, μπορεί να λιώσει υλικά για γλυκά και όχι μόνο και φυσικά μπορεί ακόμη και να φτιάξει προμαγειρεμένα φαγητά, που παραδοσιακά φτιάχνονται στα μικροκύματα.

Όσο κι αν μας έχει λύσει τα χέρια ο φούρνος μικροκυμάτων, φαίνεται πως η επαφή με εμάς μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο. Υπάρχουν 5 σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία που πρέπει να τους μάθουμε. Στο σημερινό άρθρο θα τους αναλύσουμε. Διαβάστε παρακάτω:

Τα μικροκύματα καταστρέφουν το μητρικό γάλα και την βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12, έχει πολλά και γνωστά οφέλη για την υγεία μας και φαίνεται πως όταν το φαγητό το ζεσταίνουμε στα μικροκύματα, αυτομάτως ακυρώνεται αυτή η βιταμίνη.

Πιο συγκεκριμένα, σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε 30-40% απώλεια της συγκεκριμένης βιταμίνης όταν οι τροφές που την περιέχουν εκτέθηκαν στα μικροκύματα.

Επιπλέον οι ισχυρο0ί χημικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα που καταπολεμούν τα βακτήρια, καταστρέφονται εξίσου από τα μικροκύματα. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η παρουσία βλαβερών βακτηρίων σε αυτό.

Δείτε ακόμα Στέβια, ασπαρτάμη, ζαχαρίνη: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για προβλήματα υγείας που προκαλούν

Η επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics ήθελε να εξετάσει την κοινή πρακτική της χρησιμοποίησης του φούρνου μικροκυμάτων για να ζεστάνουν το κατεψυγμένο μητρικό γάλα στα μαιευτήρια και κατέληξε σε αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα.

Ο φούρνος μικροκυμάτων εξαφανίζει τα θρεπτικά συστατικά στα περισσότερα τρόφιμα

Εκτός από την βιταμίνη Β12 φαίνεται πως τα μικροκύματα καταστρέφουν κι άλλα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα όταν ζεσταίνετε το φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων τα μικροκύματα αναπηδούν στο εσωτερικό του φούρνο και απορροφώνται από το φαγητό.

Τα μόρια του νερού περιστρέφονται γρήγορα μέσα στις τροφές σε υψηλές συχνότητες που δημιουργούν μοριακή τριβή και έτσι ζεσταίνουμε το φαγητό μας. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα η μοριακή δομή στο φαγητό να αλλάξει και κατά συνέπεια μειώνει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

φούρνος μικροκυμάτων-και-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Δημιουργούν τα μικροκύματα καρκίνο;

Όταν ζεσταίνουμε το φαγητό μας στα μικροκύματα μπορεί να δημιουργηθούν καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα, όταν αυτά τα τρόφιμα βρίσκονται σε πλαστικό την ώρα που ζεσταίνονται.

Υπάρχει μία σχετική επιστημονική μελέτη από την Ρωσία όπου η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε μία προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που εγκυμονεί η επαφή μας με τον φούρνο μικροκυμάτων.

Κίνδυνοι που δεν αφορούν μόνο το σώμα αλλά και το περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν σε τροφές που ζεστάθηκαν στα μικροκύματα, τοξικές χημικές ουσίες όπως το ΒΡΑ, πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο.

Δείτε ακόμα Θερίζει η Επιπεφυκίτιδα φέτος: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για την θέρμανση των εν λόγω γευμάτων απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες μαζί με άλλες τοξίνες στον οργανισμό όταν θερμαίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων.

Τα μικροκύματα αλλάζουν τη σύσταση του αίματος

Σε μία μελέτη που διεξάχθηκε σε κλινική της Ελβετίας οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η σύσταση του αίματος αλλάζει στα άτομα που καταναλώνουν τακτικά γάλα και λαχανικά τα οποία ζεστάθηκαν στον φούρνο μικροκυμάτων.

Πιο συγκεκριμένα τα ερυθρά αιμοσφαίρια μειώθηκαν ενώ τα επίπεδα των λευκών αυξήθηκαν μαζί και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία των μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο αίμα και τον καρδιακό σας ρυθμό.

φούρνος μικροκυμάτων-και-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό

Τα μικροκύματα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το σώμα σας, λόγω της ακτινοβολίας 2.4 GHz (η συνήθης συχνότητα ακτινοβολίας, που εκπέμπεται από φούρνους μικροκυμάτων).

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την δρ Magda Havas του πανεπιστημίου Trent, έδειξε ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ένα φούρνο μικροκυμάτων επηρεάζουν τόσο το επίπεδο του καρδιακού ρυθμού όσο και την μεταβλητότητά του.

Τα επίπεδα αυτά είναι εντός των προβλεπόμενων οδηγιών ασφάλειας, αλλά τείνουν να προκαλούν άμεσες και δραματικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.

Δείτε ακόμα Σας τσίμπησε αράχνη : Ποιες οι πρώτες βοήθειες πριν πάμε νοσοκομείο

Εάν αντιμετωπίζετε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή οποιοδήποτε πόνο στο στήθος και τακτικά καταναλώνετε τροφές, που έχουν εκτεθεί σε μικροκύματα, ίσως θα ήταν καλύτερο για εσάς να διακόψετε τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

φούρνος μικροκυμάτων-και-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

All photos via: onmed.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close