Χρόνια δυσκοιλιότητα: Τι είναι, οι αιτίες και τα συμπτώματα_

Στο παρακάτω άρθρο θα μάθουμε τι είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, ποιες είναι οι αιτίες που συνήθως την προκαλούν και ποια είναι τα συμπτώματα που μας κάνουν να την αναγνωρίσουμε. Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ένα σημαντικό αν και συνηθισμένο πρόβλημα υγείας των ανθρώπων.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα μερικές στιγμές της ζωής τους. Όταν αλλάζουν περιβάλλον ή διατροφικές συνήθειες, ο οργανισμός πολλές φορές σοκάρεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δυσκοιλιότητα.

Αυτές οι περιπτώσεις δυσκοιλιότητας όμως τις περισσότερες φορές ξεπερνιούνται μετά από λίγες μέρες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ιατρική κοινότητα, λέει ότι ο ασθενής πάσχει από χρόνια δυσκοιλιότητα.

Δείτε ακόμα Ψωρίαση τον Χειμώνα: 4 tips για πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Φυσικά η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι μία δυσάρεστη ασθένεια του πεπτικού συστήματος. Οι άνθρωποι με χρόνια δυσκοιλιότητα ταλαιπωρούνται πολύ, αφού η αφόδευση είναι μία πολύ σημαντική ενέργεια που κάθε άνθρωπος πρέπει να κάνει μέσα στην ημέρα.

Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα δούμε αναλυτικά τι είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, ποιες είναι συνήθως οι αιτίες που την προκαλούν και φυσικά ποια είναι τα συμπτώματα. Ένα πολύ χρήσιμο άρθρο που αξίζει να διαβάσετε. Διαβάστε παρακάτω: 

Τι είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα;

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, δυσκοιλιότητα μπορεί να παρουσιάσει κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι εμφανίζουν δυσκοιλιότητα όταν αλλάζουν περιβάλλον και δεν νιώθουν άνετα να επισκεφθούν την τουαλέτα. Ο οργανισμός αντιδρά σε αυτό.

Επίσης όταν ένας άνθρωπος αλλάζει διατροφικές συνήθειες, ακόμη κι αν οι νέες του διατροφικές συνήθειες είναι προς το καλύτερο, το σώμα για μερικές μέρες στρεσάρεται και νιώθουμε δυσκοιλιότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως οι άνθρωποι ξεπερνούν την δυσκοιλιότητα σε μόλις λίγες μέρες.

Όταν πάλι για τους παραπάνω λόγους, οι άνθρωποι νιώθουν ότι συνεχίζουν να μην μπορούν να πάνε τουαλέτα, τότε μπορούν να ακολουθήσουν μία φαρμακευτική αγωγή που δεν χρειάζεται καν συνταγή γιατρού και το πρόβλημα λύνεται.

Στην περίπτωση της χρόνιας δυσκοιλιότητας όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι άνθρωποι με χρόνια δυσκοιλιότητα δυσκολεύονται να πάνε τουαλέτα ανεξάρτητα από τις διατροφικές τους συνήθειες, την ψυχολογία τους ή το περιβάλλον που βρίσκονται.

Μάλιστα πολλούς από τους ανθρώπους που έχουν χρόνια δυσκοιλιότητα, μπορεί να έχουν δοκιμάσει από φαρμακευτικά σκευάσματα μέχρι και βότανα. Αυτά τα φάρμακα ή τα βότανα σε μερικές περιπτώσεις έχουν αποτελεσματικότητα τον πρώτο καιρό μέχρι που ο οργανισμός τα συνηθίζει και επανέρχονται και πάλι στα ίδια.

Είναι σημαντικό λοιπόν όταν πάσχουμε από χρόνια δυσκοιλιότητα ή από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, να επισκεπτόμαστε έναν γιατρό για να δώσει λύση στο πρόβλημά μας. Διαφορετικά γεμίζουμε το σώμα μας με χημικά που δεν έχουν αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επίσκεψή στο γιατρό είναι απαραίτητη

Επειδή η αφόδευση είναι μία σημαντική ενέργεια που το σώμα χρειάζεται να κάνει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αποτοξινώνεται και να απομακρύνει τις άχρηστες γι’ αυτό ουσίες, οι άνθρωποι με χρόνια δυσκοιλιότητα πολλές φορές νιώθουν έντονους πόνους στο έντερο, μετά από μέρες που έχουν να πάνε τουαλέτα.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς χρειάστηκαν να μεταφερθούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο για κλύσμα ή κάποια άλλη ιατρική μέθοδο, έτσι ώστε να ανακουφιστούν. Η χρόνια δυσκοιλιότητα λοιπόν, δεν είναι σημαντική μόνο επειδή οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή νιώθουν φουσκώματα.

Οι γιατροί αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα όταν η δυσκοιλιότητά τους κρατάει από 3 μήνες και πάνω. Επίσης η δυσκοιλιότητα διαταράσσει την ζωή και την καθημερινή λειτουργία του ασθενή, δεν επιλύεται με μία αλλαγή στην διατροφή ή άθληση και χρειάζεται αναγκαστικά συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ποια είναι ακριβώς τα συμπτώματα της χρόνιας δυσκοιλιότητας;

Αξίζει να σημειωθεί πως για να διαγνωσθεί ένας άνθρωπος με χρόνια δυσκοιλιότητα πρέπει να εμφανίσει τουλάχιστον τρία από τα συμπτώματα που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω σε μία περίοδο τριών μηνών. Δείτε λοιπόν τα συμπτώματα:

Να πηγαίνει τουαλέτα με σκοπό την αφόδευση λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα. Τα κόπρανά του να είναι σκληρά με μεγάλο όγκο ή να έχουν σχήμα βότσαλου. Να πιέζεται πολύ για να αφοδεύσει ή να αισθάνεται ότι το ορθό δεν είναι εντελώς άδειο μετά την αφόδευση.

Να έχει αίσθημα σαν να υπάρχει απόφραξη στο ορθό. Επίσης να χρειάζεται βοήθεια για να αδειάσει το ορθό, ασκώντας για παράδειγμα πίεση στην κοιλιά.

Τα δευτερεύοντα συμπτώματα της χρόνιας δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: φούσκωμα, ναυτία, πόνους στην κοιλιά και απώλεια της όρεξης.

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε χρόνια δυσκοιλιότητα;

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα εμφανίζουν πάνω κάτω τα ίδια συμπτώματα. Οι αιτίες όμως που τους δημιούργησαν χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να ποικίλουν.

Συνηθισμένες αιτίες

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν σε χρόνια δυσκοιλιότητα είναι η αργή κίνηση των κοπράνων μέσω του παχέος εντέρου.

Επίσης η έλλειψη μίας ισορροπημένης διατροφής και η έλλειψη φυτικών ινών από την διατροφή του ασθενή. Η ανεπαρκή πρόσληψη υγρών με αποτέλεσμα την αφυδάτωση. Η έλλειψη γυμναστικής που οδηγεί σε επιβράδυνση της πέψης. Αν πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Μπορεί επίσης να εμφανίσουν χρόνια δυσκοιλιότητα σαν παρενέργεια μετά από κάποια φαρμακευτική αγωγή. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας επίσης όπως είναι το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια δυσκοιλιότητα.

Αν και τα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζουν παρόμοια συμπτώματα, η αιτία της δυσκοιλιότητας μπορεί να ποικίλει.

Από την άλλη οι λιγότερο συχνές αιτίας είναι οι ορμονικές διαταραχές όπως ο υπερθυρεοειδισμός. Επίσης συνθήκες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό όπως είναι ο διαβήτης. Διαταραχές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον.

Μία φλεγμονή που συνδέεται με εκφυλιστική νόσο ή πρωκτίτιδα θα μπορούσε να είναι αίτιο. Επίσης η απόφραξη του εντέρου ή ορθού. Κάποιο οικογενειακό ιστορικό δυσκοιλιότητας.

Άλλες αιτίες

Σε άλλες αιτίες μπορούμε να βάλουμε μερικά συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα. Αυτά τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου, αντιόξινα, διουρητικά, αντιισταμινικά, αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

Επίσης μερικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιψυχωτικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά φάρμακα. Τέλος τα φάρμακα για την θεραπεία του Πάρκινσον

Άγνωστες αιτίες

Τέλος μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό να προσδιοριστεί τι προκαλεί την δυσκοιλιότητα. Η χρόνια δυσκοιλιότητα που εμφανίζεται χωρίς κάποια γνωστή αιτία είναι γνωστή ως ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα.

Θεραπεία για την χρόνια δυσκοιλιότητα

Αλλαγή στον τρόπο ζωής

Οι θεραπείες για την χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού και την αιτία που του προκάλεσε χρόνια δυσκοιλιότητα. Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς καλούνται να αλλάξουν τρόπο διατροφής και ζωής.

Οπότε οι γιατροί τους λένε ότι πρέπει να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες. Οι διαιτητικές ίνες διευκολύνουν τα κόπρανα να περάσουν μέσα από τα έντερα πιο γρήγορα. Ένας γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει σχετικά με τη αύξηση σταδιακά της πρόσληψης ινών με την εισαγωγή περισσότερων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή.

Επίσης μία μορφή θεραπείας είναι και η κατανάλωση πολύ νερού αφού το νερό μαλακώνει τα κόπρανα και τα βοηθά να βγαίνουν πιο εύκολα και πιο ομαλά από το έντερο. Η γυμναστική επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αφού η τακτική κίνηση αυξάνει την μυϊκή δραστηριότητα στα έντερα.

Έτσι βοηθά τα κόπρανα να περάσουν πιο εύκολα μέσα από το πεπτικό σύστημα. Επίσης είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε αμέσως το μπάνιο όταν νιώσουμε την ανάγκη και να μην το καθυστερούμε για ύστερα.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την χρόνια δυσκοιλιότητα

Εάν οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής δεν είναι αποτελεσματικές, ο ασθενής μπορεί να θέλει να δοκιμάσει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να μαλακώσει τα κόπρανα ή να αυξήσει τις κινήσεις του εντέρου του. Ορισμένες επιλογές περιλαμβάνουν:

Συμπληρώματα ινών, τα οποία προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, μαλακτικά κοπράνων, τα οποία αντλούν νερό από τα έντερα για να υγρανθούν τα κόπρανα. Επίσης οσμωτικά, τα οποία αυξάνουν το υγρό στο παχύ έντερο.

Τέλος, λιπαντικά, όπως το ελαιόλαδο, που βοηθούν την ομαλή διέλευση των κοπράνων ή τα διεγερτικά, βοηθούν στην κίνηση του εντέρου.
Σε μερικές περιπτώσεις οι ασθενείς κάνουν κλύσματα και υπόθετα για την παροχή λίπανσης και διέγερσης.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εάν τα μη συνταγογραφούμενα καθαρτικά και οι φυσικές θεραπείες δεν ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα ενός ατόμου, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κάποιο ειδικό φάρμακο. Τα φάρμακα με λιπιπροστόνη και λινακλοτίδη είναι γενικά αποτελεσματικά στη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Εκπαίδευση βιοανάδρασης

Η εκπαίδευση βιοανάδρασης είναι ένας τύπος συμπεριφορικής θεραπείας που έχει ως στόχο την θεραπεία της δυσκοιλιότητας και άλλων τύπων δυσλειτουργίας του εντέρου, με την εκμάθηση τρόπων χαλάρωσης και άσκησης πίεσης στους πυελικούς μυς που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη και το έντερο.

Αν χαλαρώσουν αυτοί οι μύες τότε μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες οι κινήσεις του εντέρου να γίνουν περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης βιοανάδρασης, ένας θεραπευτής μπορεί να εισαγάγει ένα μακρύ σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας στο ορθό για τη μέτρηση της έντασης στους μυς.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για χρόνια δυσκοιλιότητα είναι σπάνια. Ωστόσο, ένας ασθενής μπορεί να τη χρειαστεί για να αφαιρέσει μια απόφραξη του εντέρου ή μέρος ενός άρρωστου παχέος εντέρου.

Η πρόληψη

Η πρόληψη για να αποφύγουμε την δυσκοιλιότητα απαιτεί πολύ απλές αλλά σημαντικές ενέργειες. Θα πρέπει να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με πολλές φυτικές ίνες και λαχανικά. Θα πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα και να γυμναζόμαστε.

Επίσης θα πρέπει να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη και να μην πιέζουμε τον οργανισμό μας. Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει ο καλός ύπνος και η τήρηση συγκεκριμένου ωραρίου που κοιμόμαστε και που ξυπνάμε.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από χρόνια δυσκοιλιότητα

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνθρωποι άνω των 65, οι γυναίκες και ιδίως αυτές που είναι έγκυες, τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα και τέλος τα άτομα με ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή διατροφικές διαταραχές.

Οι επιπλοκές που μπορεί να έχει η χρόνια δυσκοιλιότητα

Οι επιπλοκές είναι συνήθως οι παρακάτω:

  1. Πρωκτικές σχισμές, οι οποίες είναι μικρά δάκρυα μέσα στον πρωκτό
  2. Αιμορροΐδες, οι οποίες είναι πρησμένες φλέβες στον πρωκτό
  3. Ενσφήνωση κοπράνων, που είναι η συσσώρευση σκληρών κοπράνων στο εσωτερικό του εντέρου
  4. Πρόπτωση του ορθού, όπου μια περιοχή του ορθού εκτείνεται και προεξέχει από τον πρωκτό

Μπορεί η δυσκοιλιότητα να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης ασθένειας;

Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι σπάνια το αποτέλεσμα μιας σοβαρής υποκείμενης κατάστασης. Συνήθως βελτιώνεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπείες με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του, εάν οι παραπάνω θεραπείες δεν διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητά του και εκείνος μπορεί να συστήσει εξετάσεις για να ελέγξει για υποκείμενα προβλήματα υγείας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με έναν γιατρό;

Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του, εάν έχει χρόνια δυσκοιλιότητα που επηρεάζει τη σωματική ή ψυχική υγεία του ή την καθημερινή ζωή του.

Θα πρέπει επίσης να μιλήσει με ένα γιατρό εάν η δυσκοιλιότητα συνοδεύεται με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  1. Αίμα στα κόπρανα
  2. Έντονο πόνο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
  3. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Διαβάστε όλα τα άρθρα που αφορούν την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close