Δείτε 6 ψυχοσωματικά προβλήματα που φανερώνουν ότι σας έχει κυριεύσει το άγχος

Το άγχος είναι το πρόβλημα της εποχής μας. Οι άνθρωποι είναι πνιγμένοι στις υποχρεώσεις και τα προβλήματα δεν σταματούν να μας “χτυπούν” την “πόρτα”. Δουλειά, σπίτι, παιδιά, κορονοϊός. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να αγχώνεται.

Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009, έφτασε τις αγχώδεις διαταραχές στα ύψη. Οι άνθρωποι κάτω από το μαύρο πέπλο της οικονομικής ανασφάλειας αγχώθηκαν πολύ. Πλέον μια νέα κρίση – αυτή του κορονοϊού – μα έχει κάνει να αγχωνόμαστε όχι μόνο για τα οικονομικά μας προβλήματα αλλά και για την σωματική μας ακεραιότητα.

Δείτε ακόμα Έχεις αϋπνίες; Αυτά τα ροφήματα θα σε βοηθήσουν να τις ξεπεράσεις!

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι γρήγοροι και πολύ δύσκολοι. Για πολλούς μάλιστα, ο τρόπος που έχουμε μάθει να ζούμε πλέον δεν είναι τόσο ανθρώπινος, όσο ρομποτικός. Και οφείλουμε να συμφωνήσουμε με αυτή την άποψη.

Πολλές φορές το άγχος δεν το καταλαβαίνουμε. Έχει όμως τους τρόπους του να δείχνει την παρουσία του. Αυτοί οι τρόποι λέγονται ψυχοσωματικά. Τα ψυχοσωματικά είναι στην ουσία δυσλειτουργίες στην υγεία μας που έχουν όμως ψυχολογική προέλευση. Παρακάτω θα δούμε τα 6 ψυχοσωματικά προβλήματα που συνδέονται με το άγχος:

Ψυχοσωματικό πρόβλημα που είναι συνδεδεμένο με το άγχος: ακμή

Η ακμή είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Γι’ αυτό και πολλές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν το δέρμα μας χρειάζεται περισσότερη περιποίηση ή αν το άγχος μας χτύπησε την πόρτα.

Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσεις ότι η ακμή κάνει την εμφάνιση της ύστερα από μια ιδιαίτερα στρεσογόνα περίοδο ή πριν από κάτι που σε έχει αγχώσει, τότε μάλλον το δέρμα σου, σου δείχνει με τον δικό του τρόπο, ότι πρέπει να χαλαρώσεις.

Σύμφωνα με την δερματολόγο Sapna Palep, «Όταν νιώθεις φουλ στρεσαρισμένη, απελευθερώνεται πολλή κορτιζόλη και στη συνέχεια και άλλες ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη. Αυτή, με τη σειρά της, οδηγεί σε μαύρα στίγμα, μπλοκαρισμένους πόρους και λιπαρό δέρμα» .

Ψυχοσωματικό πρόβλημα που είναι συνδεδεμένο με το άγχος: λεπτή τρίχα και απώλεια μαλλιών

Άλλο ένα σύμπτωμα που είναι πολύ κοινό και που μπορεί να συνδεθεί με άλλες, πολλές παθήσεις είναι και η λεπτή τρίχα μαζί με την απώλεια μαλλιών. Αν έχεις πολύ άγχος το τριχωτό της κεφαλής επηρεάζεται και η τρίχα σου ξεκινά να λεπταίνει και να γίνεται αδύναμη.

Αν ξεκινάς να βρίσκεις τούφες στο μαξιλάρι και ξέρεις ότι δεν περνάς εύκολα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προσπάθησε να χαλαρώσεις γιατί το σώμα σου, σου στέλνει μήνυμα. Αν πιστεύεις ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν μπορείς να βοηθήσεις εσύ τον εαυτό σου, επισκέψου έναν ψυχολόγο.

Ψυχοσωματικό πρόβλημα που είναι συνδεδεμένο με το άγχος: μυική ξηρότητα

Αν νιώθεις τους μυς σου να πονούν διαρκώς ή κάποιον από τους μυς σου να είναι συνεχώς πιασμένος χωρίς να αθλείσαι ιδιαίτερα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το άγχος μάλλον φέρει ευθύνη γι’ αυτό το σύμπτωμα. Το άγχος προκαλεί μυική ξηρότητα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον χειροπρακτικό Michael Hobbs, «Όταν στρεσάρεσαι, το διάφραγμα στενεύει και δεν μπορείς να αναπνεύσεις σωστά. Προσπάθησε να πάρεις μικρές ανάσες που ξεκινούν από ψηλά, στους ώμους. Γενικώς, κάνε focus στη σωστή αναπνοή ξεκινώντας από τις μικρές και ρηχές και κατάληξε στις βαθιές και μεγάλες»

Ψυχοσωματικό πρόβλημα που είναι συνδεδεμένο με το άγχος: δεν έχεις όρεξη για σ3ξ

Εντάξει, σίγουρα όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή δεν έχουμε και τόση όρεξη για σ3ξ. Αν η δική σου όρεξη, “κόπηκε” επειδή περνάς μια ιδιαίτερα στρεσογόνα περίοδο, τότε το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτήν την αλλαγή διάθεσης.

«Κλασικό φαινόμενο που έφερε η πανδημία. Το σώμα δεν καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ του κορονοϊού και πότε κινδυνεύεις από την επίθεση από αρκούδα. Για τον οργανισμό, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», λέει η κλινική ψυχολόγος Δρ. Britney Blair.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με ψυχολόγους και ψυχιάτρους το σ3ξ είναι αγχολυτικό. Ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του σ3ξ ή του αυν@νισμού, παράγει ουσίες οι οποίες ανεβάζουν την διάθεση. Οπότε, αν θέλεις να χαλαρώσεις, το σ3ξ ή ο αυν@νισμός μπορεί να σε βοηθήσουν αρκετά.

Ψυχοσωματικό πρόβλημα που είναι συνδεδεμένο με το άγχος: το άγχος μπορεί να αλλάξει τον κύκλο της περιόδου

Ο υποθάλαμος, που βρίσκεται στον εγκέφαλο, ελέγχει τις ορμόνες στις ωοθήκες σου και τη μήτρα μέσα από το ενδοκρινολογικό σύστημα. Όταν το άγχος είναι σε υψηλά επίπεδα, σταματάς να παράγεις τις ορμόνες τις γονιμότητας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η περίοδός σου καθυστερεί, έρχεται πρόωρα ή δεν έρχεται καθόλου.

Ψυχοσωματικό πρόβλημα που είναι συνδεδεμένο με το άγχος: ξεκινάς να τρίζεις τα δόντια σου

Αν ξεκίνησες να τρίζεις τα δόντια σου τότε σημαίνει ότι το άγχος σε έχει επηρεάσει πολύ. Αν πάλι άκουσες τον άνθρωπό σου ή κάποιον ο οποίος κοιμήθηκες στο ίδιο δωμάτιο μαζί του να το κάνει, τότε σίγουρα πρέπει να κάνετε μια συζήτηση μαζί.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close