Κανένας άνθρωπος, δεν γίνεται γονιός με εγχειρίδιο χρήσης. Αυτός είναι και ο πιο βασικός παράγοντας, που όλοι μας, σαν γονείς, κάνουμε λάθη. Παρόλα αυτά, ορισμένοι δεν χουν την δυνατότητα να καταλάβουν το λάθος τους.
Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι γονείς, οι οποίοι είναι υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά τους, θεωρώντας ότι έτσι, τα προστατεύουν από τις δυσκολίες της ζωής. Μάλιστα, οι υπερπροστατευτικοί γονείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, αφού όπως φαίνεται, έχουν την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά τους θα περάσουν πιο εύκολη ζωή, από ότι εκείνοι.
Η επιστημονική κοινότητα, έδωσε στους υπερπροστατευτικούς γονείς τον όρο “ελικόπτερο” . Υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές ονομασίες, που έχουν ακριβώς την ίδια σημασία. Αποφασίσαμε λοιπόν να σας μιλήσουμε για τους γονείς ελικόπτερο. Γιατί λέγονται έτσι, πως επιβαρύνουν την ψυχολογία των παιδιών και πως μπορούν να το διορθώσουν. Διαβάστε:
Ο όρος γονέας ελικόπτερο εισήχθη από τον Δρ Haim Ginott το 1969. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να ορίσει τους υπερβολικά προστατευτικούς γονείς που ελέγχουν κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών τους, σαν ένα ελικόπτερο που πετάει από πάνω τους.
Άλλοι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν αυτό το φαινόμενο είναι «γονείς μπουλντόζες» και «γονείς για χορτοκόπτες». Σύμφωνα με ειδικούς, το ελικόπτερο είναι ένα δημοφιλές στυλ γονέων σήμερα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς θέλουν να εξαλείψουν όλες τις πιθανές πηγές απογοήτευσης στη ζωή των παιδιών τους.
Αυτοί οι γονείς είναι πολύ δραστήριοι όσον αφορά την προστασία των παιδιών τους από όλες τις πιθανές απειλές και καταλήγουν να περιορίζουν την ελευθερία των παιδιών τους και να μην τα αφήνουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους.
Κρατάς το παιδί σου με λουρί
Γίνεσαι η σκιά του παιδιού σου και το παρακολουθείς τόσο στο σχολείο, όσο και στα party με τους φίλους του. Όταν κάποιος, κάνει μια ερώτηση στο παιδί, εσύ απαντάς αμέσως, γι’ αυτό.
Δεν το αφήνεις να λύσει μόνο του, κανένα από τα πρόβλημα του. Αντιθέτως, επεμβαίνεις διαρκώς. Το σωστό θα ήταν, να το αφήνεις να λύνει τα ζητήματα που προκύπτουν στη ζωή του μόνο του, φυσικά με την δική σου απαραίτητη βοήθεια.
Αν το παιδί τσακωθεί με έναν συμμαθητή του, κάνεις παράπονα στον δάσκαλο του ή στου γονείς του άλλου παιδιού, θεωρώντας ότι το παιδί σου, δε θα έκανε ποτέ κάτι κακό. Δεν αφήνεις το παιδί να αποτύχει. Φτάνεις σε σημείο, να κάνεις εσύ τις εργασίες του παιδιού για να είσαι σίγουρος/η για την επιτυχία του.
Κάθε φορά που κανονίζει να πάει εκδρομή με το σχολείο, σε πιάνει πανικός. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς δεν μπορούν να χαλαρώσουν. Συνεχίζουν να βλέπουν μια θανατηφόρα απειλή για τα παιδιά τους σε όλους και σε όλα.
Πως μπορεί ο γονέας ελικόπτερο να βλάψει την ψυχολογία του παιδιού;
Εάν ρωτήσετε τους υπερπροστατευτικούς γονείς γιατί επέλεξαν αυτήν τη στρατηγική για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, πιθανότατα θα σας πουν ότι το κάνουν επειδή αγαπούν τα παιδιά τους και θέλουν να κάνουν τη ζωή τους πιο ευτυχισμένη.
Στην πραγματικότητα όμως, αυτή η στρατηγική μεγαλώνει παιδιά που δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Δεν μπορούν να πάρουν σχεδόν καμία πρωτοβουλία, στην ενήλικη ζωή τους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο γονέας ελικόπτερο, μπορεί να κάνει τα παιδιά να μην αποδίδουν καλά, ως φοιτητές. Άλλωστε σαν μαθητές, είχαν μάθει να έχουν τον γονέα ελικόπτερο, να “διαβάζει” γι’ αυτά. Επίσης, οι υπερπροστατευτικοί γονείς, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη.
Τα παιδιά των υπερπροστατευτικών γονέων δεν έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τα δικά τους λάθη και δεν μπορούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις στην ενήλικη ζωή τους. Επιπλέον ο γονέας ελικόπτερο, δείχνει στα παιδιά ότι οι γονείς τους, δεν πιστεύουν στις ικανότητες του. Έτσι, σαν ενήλικες, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε να είστε γονέας “ελικόπτερο” .
Αν πιστεύετε ότι ανήκετε στην κατηγορία “ελικόπτερο” υπάρχει αντιμετώπιση! Για αρχή, διαμορφώστε το πρόγραμμα του παιδιού με τέτοιο τρόπο, που κάθε μέρα το παιδί, να έχει ελεύθερο χρόνο να κάνει ο,τι θέλει.
Ο ελεύθερος χρόνος χωρίς προγραμματισμένες ενέργειες θα ενισχύσει τη φαντασία του παιδιού και θα το βοηθήσει να αποφασίσει τι πραγματικά θέλει να κάνει. Δείξτε εμπιστοσύνη στα παιδιά. Δώστε τους δουλειές, που μπορούν να φέρουν εις πέρας, ανάλογα την ηλικία τους.
Αφήστε το παιδί σας να αποτύχει και να μάθει από τα λάθη του. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης και της μάθησης που θα βοηθήσει το παιδί σας να αντιμετωπίσει την αποτυχία και την απογοήτευση στην ενήλικη ζωή του. Αυτό το βήμα θα σας βοηθήσει επίσης να αποδεχτείτε τα λάθη του παιδιού σας.
Μην παρεμβαίνετε στη ζωή του παιδιού και αφήστε το να ρισκάρει. Εξηγήστε του, ότι αν αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία θα είστε εκεί γι’ αυτό. Από εκεί και πέρα όμως, αφήστε το να πάρει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να μάθει, από τα λάθη του.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε και να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο. Έτσι, θα σας δείξει έναν εναλλακτικό τρόπο διαπαιδαγώγησης, που θα κάνει πολύ καλό στα παιδιά σας.
All photos via brightside.me
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Ξενοδοχείο στο Ηράκλειο σέρβιρε κατά λάθος σφηνάκια με καθαρτικό – 6 άτομα στην εντατική
- Παιδί έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας
- Άγιος Έρωτας: Η Σμαρώ “χάνει” το παιδί της
- Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Οι 6 περιοχές που θα σφυροκοπήσει η κακοκαιρία Cassandra
- Η Γη της Ελιάς : Η Χάιδω βάζει φιτιλιές στην σχέση του Παρασκευά και της Ειρήνης