Δερματική & Αναπνευστική Διφθερίτιδα: Επανακάμπει; -Έλλειψη εμβολίων τα τελυταία χρόνια

Τι είναι η δερματική και αναπνευστική διφθερίτιδα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο της διφθερίτιδας, τα συμπτώματα και την θεραπεία. Σε ποιες χώρες εμφανίζεται συχνότερα και τι πρέπει να προσέξουν οι ενήλικες.

Μία κατά τα άλλα σοβαρή νόσος, η οποία έχει έλλειψη εμβολίων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και πρόληψη.

Δερματική και αναπνευστική διφθερίτιδα: Το κορυνοβακτηρίδιο επανακάμπτει; Υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση του εμβολίου της διφθερίτιδας τύπου ενήλικα κατά τα τελευταία χρόνια; Διαβάστε παρακάτω:

Σημειώνω από το βήμα αυτό, ότι κατά την τελευταία διετία πολλοί ασθενείς μου έβρισκαν δύσκολα στα φαρμακεία το εμβόλιο με την αναμνηστική δόση της διφθερίτιδας τύπου ενήλικα και το πρόβλημα παραμένει.

Διφθερίτιδα: Πως προκαλείται

Η διφθερίτιδα, η οποία πριν την γενίκευση των εμβολιασμών πρόσβαλε κυρίως παιδιά, περιγράφηκε για πρώτη φορά με λεπτομέρεια από τον Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη. Η νόσος προκαλείται από το gram θετικό βακτηρίδιο Corynebacterium diphtheria το οποίο μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος, ρινοφαρυγγικών εκκρίσεων και σπάνια μολυσμένων αντικειμένων.

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας μείωσε δραματικά τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα της διφθερίτιδας στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν φόβοι αναζωπύρωσης του ιού σε χώρες στις οποίες θεωρητικά έχει εκριζωθεί.

Η διφθερίτιδα σήμερα εξακολουθεί να είναι σημαντικό πρόβλημα υγείας σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η διφθερίτιδα ενδημεί σε πολλές χώρες της Ασίας, του Νοτίου Ειρηνικού, της Μέσης Ανατολής, της Αϊτής και της Δομινικανής Δημοκρατίας. Από το 2016, σημαντικές εστίες αναπνευστικής διφθερίτιδας έχουν καταγραφεί στην Ινδονησία, το Μπανγκλαντές, τη Μιανμάρ, το Βιετνάμ, τη Βενεζουέλα, την Αϊτή, τη Νότια Αφρική και την Υεμένη.

Η δερματική διφθερίτιδα είναι κοινή στις τροπικές χώρες. Στην Ευρώπη τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Ανατολική Ευρώπη. Σε χώρες που είναι ενδημικές για τη διφθερίτιδα, η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως σποραδικά ή σε μικρές εστίες.

Δείτε εικόνες από την διφθερίτιδα και παγκόσμιους χάρτες για την διφθερίτιδα στα:

https://www.who.int/immunization/monitoring_surveillance/burden/diphtheria/en/

https://www.wikiwand.com/en/Diphtheria

Ποιους προσβάλλει

Η διφθερίτιδα μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων.

Συμπτώματα διφθερίτιδας

Στην κλασσική της μορφή η διφθερίτιδα προκαλεί αναπνευστική νόσο που μοιάζει με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Το πρόβλημα με τη μετάδοση της διφθερίτιδας είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα μη εμβολιασμένων ατόμων υπάρχουν φορείς του βακτηριδίου χωρίς συμπτώματα που μεταδίδουν ωστόσο το βακτήριο σε ευαίσθητα άτομα μετά από επανειλημμένη στενή επαφή.

Στην σπανιότερη περίπτωση της δερματικής μορφής της διφθερίτιδας η μετάδοση γίνεται μέσω εκκρίσεων από τις περιοχές του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη.

Η έναρξη των συμπτωμάτων της τυπικής αναπνευστικής διφθερίτιδας ακολουθεί τυπικά μια περίοδο επώασης 2-5 ημερών (εύρος, 1-10 ημέρες).

Τα συμπτώματα αρχικά μοιάζουν με μια τυπική ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Συμπτώματα όπως πονόλαιμος καταρροή χαμηλός πυρετός πρησμένοι λεμφαδένες εμφανίζονται. Προοδευτικά ωστόσο σχηματίζεται σε οποιοδήποτε τμήμα της αναπνευστικής οδού παχύ στρώμα από φλεγμονώδη στοιχεία νεκρά κύτταρα λευκά αιμοσφαίρια και παθογόνους μικροοργανισμούς που αποκαλείται διφθεριτιδική ψευδομεμβράνη.

-Η ψευδομεμβράνη αυτή μπορεί να παρακωλύσει την ελεύθερη δίοδο του οξυγόνου και να προκαλέσει ασφυξία ή επικίνδυνη απόφραξη αεραγωγών ή δύσπνοια.

-To κορυνοβακτηρίδιο εκκρίνει ισχυρή τοξίνη που προσβάλλει κυρίως νευρικό σύστημα καρδιά και νεφρικό ιστό.

-Η μυοκαρδίτιδα και η πολυνευροπάθεια είναι οι εξέχουσες τοξικές εκδηλώσεις.

-Οι καρδιακές επιδράσεις περιλαμβάνουν αρρυθμίες, διαταραχές αγωγής, καρδιομυοπάθεια.

-Η πολυνευροπάθεια εκδηλώνεται με ποικίλες παραλύσεις και διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Σπανιότερα η διφθερίτιδα εμφανίζεται ως δερματική μορφή.

Το βακτηρίδιο στην δερματική μορφή εγκαθίσταται συχνά σε μια θέση προηγούμενου τραύματος ή σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από άλλη υποκείμενη δερματολογική νόσο.

Οι περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις διφθερίτιδας εμφανίζονται σε μη εμβολιασμένους ή ανεπαρκώς εμβολιασμένους ανθρώπους.

Η διφθερίτιδα είναι θανατηφόρα σε 5 – 10% των περιπτώσεων. Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα σε λοίμωξη είναι:

  • εκείνα που πάσχουν από καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω χρόνιου νοσήματος,
  • τα άτομα που δεν έχουν λάβει τις πλήρεις δόσεις του εμβολίου κατά την παιδική ηλικία και δεν έχουν λάβει αναμνηστικούς εμβολιασμούς κατά την ενήλικη ζωή ,
  • τα άτομα που έχουν έλθει σε επαφή με πάσχοντες,
  • οι άνθρωποι που έρχονται σε στενή επαφή με φορείς της νόσου χωρίς συμπτώματα και κακές συνθήκες υγιεινής ( π.χ. διαβιούντες σε ιδρύματα), τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι.

Θεραπεία διφθερίτιδας

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιτοξίνης διφθερίτιδας για την εξουδετέρωση των αποτελεσμάτων της τοξίνης, καθώς και αντιβιοτικών για τη θανάτωση των βακτηριδίων. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

Οι άνθρωποι που έχουν έλθει σε στενή επαφή με πάσχοντες πρέπει να ευρίσκονται υπό παρακολούθηση και να λάβουν προφυλακτική αγωγή. Το εμβόλιο της διφθερίτιδας γίνεται σε κατά την παιδική ηλικία σε δόσεις και κατόπιν γίνονται αναμνηστικές δόσεις ανά δεκαετία.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close