Έχεις κότσι στα πόδια; Δες γιατί σχηματίζεται, πως θα το προλάβεις και τι να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι σήμερα, είναι το κότσι στα πόδια. Ένα πρόβλημα που είναι αρκετά αντιαισθητικό και επώδυνο! Το να το παρατηρήσεις είναι αρκετά εύκολο, αφού είναι ένα εξόγκωμα στην άκρη του μεγάλου σας δαχτύλου που σας πονάει.

Έχει την τάση να μεγαλώνει και να χειροτερεύει και το κακό είναι, ότι δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Παρακάτω θα δούμε τι είναι ακριβώς είναι αυτό που το δημιουργεί, τι μπορείς να κάνεις για να το προλάβεις και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

 

Τα κότσια σχηματίζονται όταν η ισορροπία δυνάμεων που ασκείται στις αρθρώσεις και στους τένοντες των ποδιών σας ανατρέπεται. Συνήθως μπορεί να προκληθούν από κακής ποιότητας παπούτσια αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι η κληρονομικότητα, ο τρόπος περπατήματος, τα ψηλά τακουνιά, κάποιος τραυματισμός στα πόδια, νευρομυϊκες διαταραχές και γενετικές παραμορφώσεις.

 

Αν θέλετε να προλάβετε την εμφάνισή κότσι στα πόδια μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής οδηγίες:

  • Να αποφεύγετε τα ψηλά τακουνιά.
  • Να μην αμελείτε να παίρνετε βιταμίνες Α και C, ασβέστιο και βιταμίνη D διότι οι συγκεκριμενες βιταμίνες ενισχύουν τα οστά σας.
  • Να χρησιμοποιείτε διαχωριστικά δαχτύλων διότι βοηθάει στη διόρθωση της κατεύθυνσης των δαχτύλων σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Επισκεφθείτε έναν ειδικό για να σας συστήσει ένα επίθεμα με μαλακό και λείο υλικό, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος που προκαλούν τα κότσια και να αποτραπεί η τριβή τους πάνω στα παπούτσια σας.
  • Αποφύγετε τα στενά παπούτσια.

Έχεις κότσι στα πόδια; Δες γιατί σχηματίζεται, πως θα το προλάβεις και τι να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις

 

  • Να αγοράσετε ειδικούς νάρθηκες για κότσια οι οποίοι βοηθούν στη διόρθωση της παραμόρφωσης στο οστό και αποτρέπουν την επιδείνωσή της, προκειμένου να αποφύγετε το χειρουργείο.
  • Να προσέχετε την διατροφή σας έτσι ώστε να μην προσθέτετε επιπλέον βάρος στο σώμα σας.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης των κοτσιών είναι το χειρουργείο. Αν θέλετε να το αποφύγετε όμως, υπάρχουν μερικές καλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Αφού ξεκινήσετε να τοποθετείτε επιθέματα στα κότσια μπορείτε να φτιάξετε μια θεραπεία που θα μειώσει τη φλεγμονή.

Έχεις κότσι στα πόδια; Δες γιατί σχηματίζεται, πως θα το προλάβεις και τι να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις

Αφού βράσετε 3 λίτρα νερό και το αφήσετε  στην άκρη, προσθέτετε 5 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι και έπειτα βυθίζετε τα πόδια σας στο νερό για δεκαπέντε λεπτά.
Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε πάγο στην πάσχουσα περιοχή. Απλώς βάλτε παγάκια σε μια σακούλα ή τυλίξτε τα σε μια πετσέτα. Αποφεύγετε να τοποθετείτε τον πάγο απευθείας πάνω στα κότσια.

 

Μια άλλη επιλογή είναι η θεραπεία με λεβάντα. Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε:

Έχεις κότσι στα πόδια; Δες γιατί σχηματίζεται, πως θα το προλάβεις και τι να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις

200 γραμμάρια άνθη λεβάντας.
3/4 ηλιέλαιο.

Βάλτε 100 γραμμάρια άνθη λεβάντας και 3/4 ηλιέλαιο σε ένα μεταλλικό δοχείο. Έπειτα θερμάνετε για δύο ώρες σε μπεν-μαρί.

Μόλις περάσουν οι δύο ώρες, φιλτράρετε το λάδι πάνω από μια κατσαρόλα, προσθέστε ακόμα 100 γραμμάρια άνθη λεβάντας και βάλτε ξανά το μείγμα σε μπεν-μαρί για δύο ώρες.

Για να ολοκληρώσετε, θα πρέπει να φιλτράρετε πάλι το λάδι και να βάλετε μερικές σταγόνες πάνω στην πάσχουσα περιοχή.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close