Γιατί βλέπουμε “κηλίδες” ή “μυγάκια” στα μάτια μας; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι;

Γιατί βλέπουμε κηλίδες ή μυγάκια στα μάτια μας; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι; Σήμερα θα δούμε για ποιον λόγο παίρνουμε κηλίδες ή μυγάκια στα μάτια μας και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για την υγεία μας. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παραπονιούνται ότι βλέπουν κηλίδες ή μυγάκια στα μάτια τους. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι είναι αθώες οφθαλμαπάτες.

Όμως μπορεί να είναι κάτι πιο επικίνδυνο. Οι κηλίδες και τα μυγάκια στα μάτια μας, είναι ένα κοινό σύμπτωμα που οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να έχουμε βιώσει, έστω και μία φορά στη ζωή μας. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό.

Δείτε ακόμα Καούρα λάρυγγα, φάρυγγα και λαιμού; Αιτίες και πως να ανακουφιστείτε

Επίσης θα μάθουμε ποια θεραπεία μπορούμε να ακολουθήσουμε κι αν είναι τόσο επικίνδυνο για την υγεία μας. Σίγουρα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό. Διαβάστε παρακάτω: 

Τι είναι ακριβώς οι κηλίδες ή τα μυγάκια στα μάτια μας;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν δει έστω και μία φορά στη ζωή τους μυγάκια, κηλίδες ή μαύρα στίγματα που μοιάζουν με χνούδια, να επιπλέουν ελεύθερα στο υγρό του ματιού τους. Αυτά τα μυγάκια κινούνται μέσα και έξω από το οπτικό πεδίο και γίνονται πιο έντονα όταν παρατηρούμε ένα ομοιόμορφο φόντο που έχει ανοιχτό χρώμα.

Τέτοια φόντα μπορεί να θεωρηθούν ο ουρανός ή ένας άσπρος τοίχος. Μάλιστα το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι και ένας από τους πιο συχνούς λόγους που αποφασίζουν οι άνθρωποι να επισκεφθούν τον οφθαλμίατρο, όταν γίνεται συχνότερα από ότι έχουν συνηθίσει.

Ποια είναι τα αίτια;

Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι καταλήγουν να βλέπουν κηλίδες ή μυγάκια εξαιτίας των εκφυλιστικών αλλοιώσεων του υαλοειδούς που συμβαίνουν με την πάροδο της ηλικίας. Με τα χρόνια λοιπόν, το υαλοειδές χάνει την ομοιογένειά του και ρευστοποιείται κυρίως στο κέντρο.

Το κεντρικό ρευστοποιημένο υαλοειδές δεν είναι σε θέση να στηρίξει το περιφερικό που είναι πιο συμπαγές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκολλάται από τα εσωτερικά τοιχώματα του ματιού και από την πρόσφυσή του στο οπτικό νεύρο. Αυτό ονομάζεται οπισθία αποκόλληση υαλοειδούς.

Αυτό το φαινόμενο όμως το συναντάμε και σε νεότερα άτομα που έχουν μυωπία ή όταν υπάρχει ενδοφθάλμια φλεγμονή ή αιμορραγία υαλοειδούς. Όσοι έχουν μυωπία εμφανίζουν πολύ συχνά και σε νεότερη ηλικία αυτά τα συμπτώματα καθώς τα μάτια τους εκφυλίζονται ή γερνούν πιο γρήγορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τραυματισμό ή επέμβαση στα μάτια ή κάποια επέμβαση στο πρόσωπο, μπορεί να παρουσιαστεί αυτό που σας εξηγήσαμε πιο πάνω. Μαύρα στίγματα επίσης μπορεί να οφείλονται σε ερυθρά αιμοσφαίρια εξαιτίας κάποιας αιμορραγίας στο υαλοειδές.

Μπορεί επίσης να οφείλονται σε λευκά αιμοσφαίρια όπως είναι οι φλεγμονές στο μάτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μερικές περιπτώσεις είναι συγγενή. Μία ξαφνική εμφάνιση αιωρούμενων μαύρων στιγμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 χρονών, συνήθως οφείλεται σε Οπίσθια Αποκόλληση του Υαλοειδούς.

Αυτή είναι συνήθως μία αθώα κατάσταση που όμως σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται με διάφορες επιπλοκές.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Αν έχετε αυτές τις κηλίδες ή αλλιώς μυγάκια για πολλά χρόνια ή αυξάνονται στον αριθμό προοδευτικά με την πάροδο των χρόνων δε θα πρέπει να ανησυχείτε. Μπορεί να είναι ενοχλητικά ειδικά αν βρίσκεστε σε χώρους με καλό φωτισμό, όμως δεν απειλούν την υγεία των ματιών σας.

Αν όμως ξαφνικά ξεκινήσετε να βλέπετε έντονα μυγάκια ή κηλίδες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν ή αν έχει αυξηθεί ξαφνικά ο αριθμός τους με ή χωρίς συνοδό αίσθημα λάμψεων, πρέπει να ζητήσετε σίγουρα την γνώμη και την διάγνωση του οφθαλμίατρού σας.

Ποια είναι η θεραπεία;

Αξίζει να θυμάστε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να αγνοεί αυτά που δεν χρειαζόμαστε. Αν βλέπετε τα μυγάκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, από ένα σημείο και μετά θα σταματήσετε και να τα αντιλαμβάνεστε. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται και θεραπεία.

Αν ένα εξίδρωμα εμφανίζεται ακριβώς μπροστά στον οπτικό μας άξονα μπορούμε μετακινώντας το βλέμμα μας σε διάφορες κατευθύνσεις να το βοηθήσουμε να αλλάξει θέση. Όταν οι κηλίδες επηρεάζουν την όρασή μας αισθητά και δεν βλέπουμε βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου τότε μπορεί να επιχειρήσουμε βιτρεκτομή.

Η βιτρεκτομή είναι χειρουργική επέμβαση με την οποία μετακινούμε το υαλοειδές από το μάτι. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η βιτρεκτομή πρέπει να επιχειρείται μετά από σκέψη γιατί μπορεί να έχει επιπλοκές όπως ρωγμή αμφιβληστροειδούς, αποκόλληση υαλοειδούς και καταρράκτη.

Επίσης μπορείς να κάνετε χρήση Yag laser. Αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο επεμβατική για το μάτι σε σχέση με την βιτρεκτομή. Η απότομη εμφάνιση μυοψιών συνοδεύει την οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς. Αυτή είναι μία κατάσταση, η οποία σε μικρό ποσοστό των ασθενών, συνεπάγεται με την εμφάνιση ρωγμής στον αμφιβληστροειδή.

Αν η ρωγμή αυτή αντιμετωπιστεί έγκαιρα με laser προλαμβάνεται η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μία κατάσταση που χρειάζεται επιπλέον χειρουργική επέμβαση.

Πρέπει να δείξετε προσοχή

Αφήσαμε για την τελευταία παράγραφο κάτι που πρέπει να δείξετε προσοχή. Η αιφνίδια έναρξη “λάμψεων” ιδιαίτερα όταν αυτές οι λάμψεις συνοδεύονται από καινούριες κηλίδες, καθιστά επιτακτική τη βυθοσκόπηση σε επείγουσα βάση.

Η μηχανική έλξη του αμφιβληστροειδούς από το υαλοειδές ζελέ συχνά συνεπάγεται τη δημιουργία ρωγμής στον αμφιβληστροειδή και την απελευθέρωση αιματικών στοιχείων μέσα στο εσωτερικό του οφθαλμού που αντιλαμβανόμαστε ως «κηλίδες».

Η αιφνίδια και ταυτόχρονη εμφάνιση μυοψιών και φωτοψιών πρέπει να αξιολογηθεί ως επείγον περιστατικό και να εξεταστεί από τον οφθαλμίατρό μας. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή είναι μια πολύ σοβαρή, για την όραση, κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν καθυστερήσουμε να αντιμετωπίσουμε την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς τότε μπορεί να χάσουμε μέχρι και την όρασή μας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

 

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close