Σύνδρομο Gilbert: Ποια είναι τα συμπτώματα & πως γίνεται η διάγνωση

Σύνδρομο Gilbert:Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα. Το σύνδρομο Gilbert είναι ένα σύνδρομο που έχει προσβάλλει αρκετούς ανθρώπους στον πλανήτη. Όμως δεν γνωρίζουμε όλοι την ύπαρξη του συνδρόμου Gilbert.

Είναι σημαντικό σαν γονείς αλλά και σαν άνθρωποι, να γνωρίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά οποιασδήποτε ασθένειας ή συνδρόμου, μπορεί να προσβάλλει τα παιδιά μας και όχι μόνο. Η σωστή ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που αφορούν την υγεία μας βοηθάει πολύ να προλαβαίνουμε ή να κατανοούμε πιο εύκολα τις καταστάσεις.

Δείτε ακόμα Τα 13 σπιτικά γιατροσόφια για τον πονόλαιμο που θα σε ανακουφίσουν.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα μάθουμε ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Gilbert, πως γίνεται η διάγνωση κι αν υπάρχει κάποια θεραπεία. Ένα άρθρο που σκοπό έχει την ενημέρωση και μόνο. Αν κάποιος θέλει να μάθει περισσότερά θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για το σύνδρομο Gilbert

Για αρχή πρέπει να κατανοήσουμε ότι το συκώτι είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργασμού. Στις λειτουργίες του συκωτιού, περιλαμβάνονται η σύνθεση σημαντικών πρωτεϊνών του σώματος, ο μεταβολισμός των χημικών ενώσεων και η παραγωγή της χολής.

Μερικές από τις πρωτεΐνες που παράγονται στο συκώτι και είναι πολύ σημαντικές για το σώμα είναι η αλβουμίνη, οι πρωτεΐνες μεταφορείς και οι πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος.

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Επίσης οι χημικές ενώσεις που μεταβολίζονται στο συκώτι είναι τα φάρμακα που παίρνουμε, η χολερυθρίνη και η κατιόντα.

Τώρα που κατανοήσαμε αυτές τις βασικές πληροφορίες θα μιλήσουμε εκτενέστερα για το σύνδρομο Gilbert. Το σύνδρομο Gilbert, είναι ο συνδυασμός των συμπτωμάτων μίας καλοήθους αλλά συνεχούς ή χρόνιας παρουσίας ίκτερου που συμβαίνει χωρίς άλλα συμπτώματα ηπατικής νόσου.

Η κατάσταση αυτή συμβαίνει εξαιτίας μιας κληρονομικής ανεπάρκειας του ενζύμου UGT ( Uridine 5′-diphospho-glucuronosyltransferase) που βοηθά στην σύζευξη της ελεύθερης μη συζευγμένης χολερυθρίνης.

Αυτή η διαδικασία σύζευξης μέσω γλυκουρονοποίησης (μετατροπής της σε μονο-γλυκουρονίδιο και δι-γλυκουρονίδιο – υδατοδιαλυτές μορφές που μπορούν να απεκκριθούν στην χολή) βοηθά στο να γίνει η χολερυθρίνη υδατοδιαλυτή και τελικά να απεκκριθεί μέσω των ούρων και των κοπράνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χολερυθρίνη είναι το προϊόν λύσης των νεκρών και μεγάλων σε ηλικία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το τμήμα της πρωτεΐνης της αιμοσφαιρίνης παραμένει ασφαλές στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αντιθέτως το τμήμα της αίμης απεκκρίνεται μέσω της χολερυθρίνης.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το σύνδρομο Gilbert εμφανίζεται σε 1 από τους 20 ανθρώπους και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο ίκτερος. Δυστυχώς όμως υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των ασθενών που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Επιπλέον υπάρχει μία προσωρινή αύξηση στα επίπεδα της χολερυθρίνης στο αίμα που επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα το περισσότερο διάστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Gilbert και πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση για το σύνδρομο Gilbert γίνεται κατά κανόνα στα 15 μέχρι τα 30 χρόνια ενός ανθρώπους. Ένας ήπιος ασυμπτωματικός  ίκτερος είναι το πρώτο σύμπτωμα και παρατηρείται συνήθως στους εφήβους. Εκτός από τον ίκτερο άλλα συμπτώματα είναι η κόπωση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα.

Ο ίκτερος στο σύνδρομο Gilbert

Οι ασθενείς με σύνδρομο Gilbert είναι δυνατόν να παρουσιάσουν ίκτερο από καιρού εις καιρόν. Αυτό μπορεί να γίνει εξαιτίας της πείνας, της αφυδάτωσης, των επαναλαμβανόμενων εμετών σε μεγάλη ποσότητα, η κόπωση, το άγχος και μετά από μία χειρουργική επέμβαση.

Επίσης μπορεί ακόμη και η περίοδος στην γυναίκα να είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τις τιμές της χολερυθρίνης στο αίμα. Άλλωστε ο ίκτερος προκαλείται από αυξημένη χολερυθρίνη στο αίμα. Τα συμπτώματα του ίκτερου είναι:

Κίτρινο χρώμα στα μάτια, στο δέρμα, στο σάλιο, στην βάση των νυχιών και στο λευκό του ματιού. Ο χρωματισμός του δέρματος και των βλεννογόνων οφείλεται στην εναπόθεση της περίσσειας χολερυθρίνης. Το κίτρινο χρώμα οφείλεται στο ότι η χολερυθρίνη έχει ένα πορτοκαλοκίτρινο χρώμα.

Τα μάτια είναι αυτά που συχνότερα προσβάλλονται από το κίτρινο χρώμα του ίκτερου εξαιτίας του ανοιχτού χρώματός τους. Επίσης, τα ούρα γίνονται πιο σκούρα. Αυτό παρατηρείται πολύ πιο εύκολα στα πρώτα πρωινά ούρα.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τα σκούρα ούρα είναι επίσης σύμπτωμα της ηπατίτιδας και δεν πρέπει να συσχετίζονται αναγκαστικά μόνο με το σύνδρομο Gilbert και τον ίκτερο. Υπάρχουν ασθενείς με σύνδρομο Gilbert οι οποίοι έχουν σκούρα ούρα. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι, που έχουν σύνδρομο Gilbert αλλά τα ούρα τους έχουν κανονικό χρώμα.

Επίσης, η επιδείνωση του ίκτερου ή η εμφάνισή του μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα φάρμακα όπως είναι η αταναζαβίρη και η ινδιναβίρη. Αυτά τα φάρμακα δίνονται για την θεραπεία του AIDS. Επίσης η γεμφιβροζίλη ή ο συνδυασμός της γεμφιβροζίλης με στατίνες που χορηγείται για την μείωση της χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει ίκτερο.

Επιπλέον συμπτώματα του συνδρόμου Gilbert

Υπάρχουν μερικά επιπλέον συμπτώματα του συνδρόμου Gilbert και αυτά είναι η κούραση, η ήπια αδυναμία και η κόπωση, οι ήπιοι πόνοι στην κοιλιά και ειδικά στην περιοχή της άνω κοιλιακής χώρας, η ήπια ναυτία που μερικές φορές οδηγεί σε εμετό και η σοβαρή απώλεια όρεξης.

Επίσης τα άτομα με σύνδρομο Gilbert πολλές φορές έχουν δυσανεξία στα λιπαρά, βασανίζονται από ζαλάδες, έχουν το σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου, έχουν δυσκολία στην συγκέντρωση ή την εστίαση σε χειρονακτικές εργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στα άτομα με σύνδρομο Gilbert, ακόμη κι αν αυτά τα άτομα δεν έχουν εκδηλώσει ίκτερο. Τις περισσότερες φορές όμως οι ασθενείς με σύνδρομο Gilbert είναι ασυμπτωματικοί.

Είναι πολύ πιθανό απλά να παρουσιάσουν μία αύξηση της χολερυθρίνης που θα οδηγήσει και στην εικόνα του ίκτερου. Τουλάχιστον το 30% των ασθενών με σύνδρομο Gilbert είναι ασυμπτωματικοί και μπορεί να μην παρουσιάσουν ποτέ συμπτωματολογία.

Υπάρχει θεραπεία;

Δυστυχώς για το σύνδρομο Gilbert δεν έχει βρεθεί ειδική θεραπεία διότι η πρόγνωση είναι άριστη. Κατά την ιατρική εξέταση είναι σημαντικό να αποκλειστούν σοβαρά ιατρικά νοσήματα που μοιάζουν με το σύνδρομο Gilbert και χρειάζονται θεραπεία. Ένα τέτοιο ιατρικό νόσημα είναι η αιμόλυση.

Είναι σημαντικό κατά την ιατρική εξέταση να αποκλειστούν σοβαρά ιατρικά νοσήματα, που μιμούνται το σύνδρομο  Gilbert και χρειάζονται θεραπεία, όπως είναι οι καταστάσεις αιμόλυσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close