Μάθε τα πάντα για την νόσο που απειλεί όσους έχουν χάσει έστω κι ένα δόντι!

Η καρδιαγγειακή νόσος που συνδέεται με όσους έχουν χάσει έστω κι ένα δόντι στην ενήλικη ζωή τους- Μάθε γιατί

Δυστυχώς ακόμη κι εκείνοι που προσέχουν πολύ τα δόντια τους, μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή τους, να χρειάστηκε να αφαιρέσουν ένα δόντι. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι Έλληνες δεν ανήκουν στους λαούς που προσέχουν ιδιαίτερα την στοματική τους υγιεινή.

Οι περισσότεροι από εμάς τα πλένουμε μόνο το πρωί, έτσι ώστε να μην μυρίζει το στόμα μας. Κάποιοι τα πλένουν μόνο το βράδυ ενώ ελάχιστοι, τα πλένουν τρεις φορές την ημέρα, όπως συμβουλεύουν οι οδοντίατροι. Επίσης, ακόμη κι εκείνοι που τα πλένουν τρεις φορές την ημέρα, δεν αποκλείεται να παραμελούν τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο.

Δείτε ακόμα Να τι συμβαίνει όταν αφήσετε για λίγο στην άκρη το κινητό και αισθανθείτε τον κόσμο γύρω σας.

Έτσι, στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάποια στιγμή στην ζωή τους χρειάστηκε να αφαιρέσουν ένα δόντι. Σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα από αισθητικής πλευράς αν είναι κάποιο δόντι που δεν φαίνεται όταν γελάμε.

Μάθε τα πάντα για την νόσο που απειλεί όσους έχουν χάσει έστω κι ένα δόντι!

Σύμφωνα με όλους τους γιατρούς όμως, η υγεία των δοντιών μας είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την ομαλή λειτουργία του υπόλοιπου οργανισμού. Για παράδειγμα οι άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου δόντια και αρνούνται να φορέσουν μασέλα, μπορεί να βλάψουν το στομάχι τους, αφού η τροφή δεν αλέθεται σωστά.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε πως η απώλεια μόνο ενός δοντιού, είναι ικανή να βλάψει την υγεία μας με μια ασθένεια πολύ σοβαρή. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, όμως ακόμη κι ένα δόντι, όταν λείπει, μπορεί να αποτελεί πρόβλημα Διαβάστε παρακάτω: 

Μια παρουσίαση έρευνας του φετινού Συνεδρίου Καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας τάραξε τα νερά. Θα αναλύσουμε ακριβώς τι λέει αυτή η έρευνα.

Λαμβάνει χώρα μαζί με το 10ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας των Εμιράτων στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έδειξε ότι οι ενήλικες που έχουν απώλεια δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Μάθε τα πάντα για την νόσο που απειλεί όσους έχουν χάσει έστω κι ένα δόντι!

Αξίζει να ξέρετε ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των ανθρώπων που διανύουν την μέση ηλικία. Παλιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την καρδιαγγειακή νόσο με προβλήματα που αφορούν την στοματική κοιλότητα. Η κύρια ασθένεια που συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο είναι περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδη νόσος των ούλων που συχνά προκαλεί απώλεια δοντιών αφού υποχωρεί ο περιοδοντικός ιστός. Όμως, ο συσχετισμός μεταξύ της στοματικής υγείας και της καρδιαγγειακής νόσου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια δευτερεύουσα ανάλυση του Συστήματος Επιτήρησης των Συμπεριφορικών Παραγόντων Κινδύνου του 2014.

Μάθε τα πάντα για την νόσο που απειλεί όσους έχουν χάσει έστω κι ένα δόντι!

Σε αυτήν την έρευνα εξετάστηκε η προκληθείσα από τραυματισμό απώλεια δοντιών και η σχέση που έχει με την καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος, της στηθάγχης και του εγκεφαλικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμπεριελήφθησαν 316.588 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ, ηλικίας 40-79. Το 8% των συμμετεχόντων ήταν χωρίς δόντια και το 13% είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Το ποσοστό των ανθρώπων που είχαν καρδιαγγειακή νόσο και δεν είχαν δόντια άγγιζε το 28%.

Από την άλλη αυτοί που είχαν καρδιαγγειακή νόσο αλλά δεν τους έλειπαν δόντια, άγγιζαν το ποσοστό του 7%. Επίσης, αυτοί που δεν είχαν δόντια και ανέφεραν ότι τους έλειπαν 5-6 δόντια αλλά όχι όλα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.

Μάθε τα πάντα για την νόσο που απειλεί όσους έχουν χάσει έστω κι ένα δόντι!

Αυτό, ίσχυε μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως είναι ο δείκτης μάζας σώματος, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η ηλικία, η φυλή, ο διαβήτης και το πόσο συχνά επισκέπτονταν τον οδοντίατρο.

Σύμφωνα με τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης Hamad Mohammed Qabha Διευθυντής Ιατρικής και Χειρουργικής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Ιμάμ Μουχάμαντ Ίμπν Σαούντ:

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποστηρίζουν την ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στην οδοντική υγεία και την καρδιαγγειακή υγεία. Οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν στους ανθρώπους αυτής της ηλικίας να λαμβάνουν επαρκή οδοντιατρική φροντίδα για την πρόληψη παθήσεων που προκαλούν απώλεια δοντιών.

Γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν ακόμη τρόπο για τη μείωση του μελλοντικού κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.».

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο daddy-cool.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close