Μυϊκοί σπασμοί: Ποιες είναι οι συχνότερες αίτιες  και ποια είδη μυών επηρεάζουν

Μυϊκοί σπασμοί: Ποιες είναι οι συχνότερες αίτιες και ποια είδη μυών επηρεάζουν

Οι μυϊκοί σπασμοί, είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Οι μυϊκοί σπασμοί μπορούν να επηρεάσουν πολλά διαφορετικά είδη μυών του σώματος. Πολλές φορές νιώθουμε ανακούφιση όταν τεντωνόμαστε. Τι γίνεται όμως, όταν ένας μυικός σπασμός, είναι ιδιαίτερα επώδυνος και έχει διάρκεια;

Οι περισσότεροι από εμάς, δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αίτιες ενός μυικού σπασμού. Ενώ αν ο μυικός σπασμός δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνος, μπορεί να μη του δώσουμε τόση σημασία. Αμελούμε τις εξετάσεις μας, ενώ μπορεί να σημαίνει κάτι σοβαρότερο από αυτό που φανταζόμασταν.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια έρευνα και να σας μιλήσουμε για τα είδη μυϊκών σπασμών καθώς επίσης και για τις αιτίες που μπορεί να τους προκαλούν. Διαβάστε παρακάτω και αν έχετε κάτι από παρακάτω, κλείστε αμέσως ένα ραντεβού με τον γιατρό σας:

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί μυϊκοί σπασμοί;

Οι πιο συχνοί μυϊκοί σπασμοί είναι εκείνοι που αφορούν τους σκελετικούς μυς. Τις περισσότερες φορές προκαλούνται εξαιτίας της αφυδάτωσης, της υπερβολικής καταπόνησης και της ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Ο σπασμός είναι απότομος, συνήθως πολύ επώδυνος, όμως κρατάει για πολύ λίγο. Τις περισσότερες φορές νιώθετε καλύτερα με ένα τέντωμα.

Στη περίπτωση όπου οι συγκεκριμένοι μυϊκοί σπασμοί είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και έχουν διάρκεια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Εκτός αυτού, υπάρχουν και οι μυϊκοί σπασμοί που προσβάλλουν την κοιλιακή χώρα.

Οι λείοι μύες που βρίσκονται εντός των τειχών των κοίλων οργάνων  – όπως το παχύ έντερο – μπορεί να πάθουν σπασμό, προκαλώντας έντονο πόνο. Αυτός ο έντονος πόνος ονομάζεται κολικός. Ο κολικός πόνος πήρε το όνομά του από την ιδιότητα του να έρχεται και να φεύγει.

Κολικοί πόνοι είναι οι κράμπες στην κοιλιακή  χώρα, η διάρροια και ο πόνος της χοληδόχου κύστης εξαιτίας κάποιας πέτρας στα νεφρά.

Επιπλέον υπάρχει μια ειδική μορφή μυϊκών σπασμών. Ονομάζονται δυστονίες, και προκαλούνται από πιθανή ανωμαλία στις χημικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην μετάδοση των σημάτων στον εγκέφαλο. Μερικά παραδείγματα δυστονιών είναι το ραιβόκρανο και τον βλεφαρόσπασμο.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την αποκατάσταση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών στα φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης μπορεί να χρειαστούν ενέσεις Botox για να παραλύσει ο ερεθισμένος μυς και να σταματήσουν οι σπασμοί.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που οδηγούν σε μυϊκούς σπασμούς;

Οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, πόσο πολύ έχει καταπονηθεί ένας μυς, τι προδιάθεση υπάρχει καθώς και το περιβάλλον που είναι εκτεθειμένος. Μυϊκός σπασμός δημιουργείται όταν το μυϊκό κύτταρο ξεμένει από ενέργεια και υγρά, οπότε υπερδιεγείρεται και συρρικνώνεται.

Καταπόνηση

Συνήθως μυϊκοί σπασμοί εξαιτίας της καταπόνησης, εκδηλώνονται σε αθλητές που αθλούνται σε θερμό περιβάλλον. Και οι εργαζόμενοι όμως, που καθημερινώς έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα σε θερμό περιβάλλον, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν μυϊκούς σπασμούς.

Συνήθως, ο μυϊκός σπασμός εκδηλώνεται στον μυ που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.

Γυμναστική μετά από καιρό

Όταν ένας άνθρωπος έχει πολύ καιρό να κάνει γυμναστική και ξανά κάνει μετά από καιρό, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει μυϊκούς σπασμούς. Για παράδειγμα, αν για πολλά χρόνια δεν έχετε γυμνάσει τους κοιλιακούς σας και ξαφνικά ξεκινήσετε να τους γυμνάζετε εντατικά, είναι πιθανό να νιώθετε σπασμούς στην περιοχή των κοιλιακών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι επειδή το σώμα μας είναι αγύμναστο, πρέπει όταν ξεκινήσουμε ξανά την γυμναστική να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ασκήσεις που θα επιλέξουμε να κάνουμε καθώς επίσης και τον τρόπο που θα τις πραγματοποιήσουμε. Ακολουθούμε πάντα τις συμβουλές κάποιου γυμναστή και κάνουμε πάντοτε ζέσταμα προτού ξεκινήσουμε.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση και η εξάντληση των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό οδηγεί σε μυϊκούς σπασμούς και κράμπες. Τα μυϊκά κύτταρα απαιτούν αρκετό νερό, γλυκόζη, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο,

Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπουν  στις πρωτεΐνες να εισέλθουν στο εσωτερικό τους και να λειτουργούν κανονικά. Αν κάτι από αυτά είναι σε έλλειψη, τότε μπορεί τα κύτταρα ερεθίζονται και δημιουργούνται μυϊκοί σπασμοί.

Αθηροσκλήρωση και Μυϊκοί σπασμοί

Η αθηροσκλήρωση ονομάζεται διαφορετικά στένωση των αρτηριών και είναι περιφερική αρτηριακή νόσος. Λόγω ανεπαρκούς θρεπτικών ουσιών και αίματος στον μυ, είναι πιθανό ο μυς να εκδηλώσει σπασμούς και κράμπες.

Συνήθως η αθηροσκλήρωση μειώνει τη ροή του αίματος στα άκρα, οπότε είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσετε πόνους και σπασμούς στα πόδια σας όταν κινείστε.

Οι χρόνιες παθήσεις

Ορισμένοι άνθρωποι εκδηλώνουν κράμπες και σπασμούς στα πόδια τους για πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό οφείλεται σε κάποια διαταραχή ύπνου. Επίσης ο χρόνιος πόνος στον λαιμό και στην πλάτη, μπορεί να δημιουργήσει σπασμούς και μυϊκούς πόνους.

Ο αυχένας, το θωρακικό τοίχωμα, η πλάτη, τα χεριών και τα ποδια συνθέτουν τον κορμό. Έτσι, οι σπασμοί σε αυτούς τους μυς μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού, ή μπορεί να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου, λόγω αρθριτικών αλλαγών στην σπονδυλική στήλη.

Συστηματικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η αναιμία (χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια), η νεφρική νόσος, τα προβλήματα του θυρεοειδούς και άλλα ορμονικά ζητήματα είναι επίσης πιθανές αιτίες μυϊκών σπασμών.

Παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, η σκλήρυνση κατά πλάκας και κάποια βλάβη του νωτιαίου μυελού, μπορεί να προκαλέσουν μυϊκό σπασμό.

Μυϊκοί σπασμοί στους λύους μυς

Όταν μια κοίλη δομή γεμάτη αέρα ή υγρό πιέζεται από το μυϊκό σπασμό, προκαλείται έντονος πόνος, αφού το υγρό ή ο αέρας δεν μπορούν να συμπιεστούν. Για παράδειγμα, οι λείοι μυς στο εντερικό τοίχωμα μπορεί να πάθουν σπασμούς, προκαλώντας κύματα πόνου, που ονομάζεται κολικός.

Διάφορες παθήσεις

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να δημιουργήσουν σπασμούς και έντονους πόνους. Είναι ο λεγόμενος κολικός νεφρού. Μέσω της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να εκδηλώσει σπασμούς ο οισοφάγος μας. Η διάρροια είναι σύμπτωμα σπασμού στο έντερο.

Οι κράμπες που εκδηλώνει μια γυναίκα στην κοιλιά της, κατά τη διάρκεια της περιόδου, φανερώνουν ότι η μήτρα της γυναίκας συσπάται δυνατά.

Καρδιά

Οι στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ με αίμα έχουν επίσης λείους μυς μέσα στα τείχη τους, που μπορεί να πάθουν σπασμούς. Αυτό προκαλεί πόνο στο στήθος και εκδηλώνεται πιο συχνά στους καπνιστές και σε αυτούς που έχουν υψηλή χοληστερόλη.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close