Ηλεκτρονικό τσιγάρο: 8 νεκροί και εκατοντάδες στα νοσοκομεία! Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κρούσματα πνευμονοπάθειας που παρατηρούνται στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό ολοένα και αυξάνονται με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους ο, ενώ πάνω από 530 άτομα βρίσκονται σε νοσοκομεία για νοσηλεία.

Και πίσω από αυτήν την ασθένεια κρύβεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως λένε γιατροί και ειδικοί. Δείτε παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες για τα κρούσματα, καθώς και συμπτώματα και σε ποιες ομάδες ανθρώπων παρατηρείται περισσότερο.

Δειτε ακομα Απόφαση σοκ για όσους καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο: Το ΣτΕ αποφάσισε να υπάγεται στις ίδιες απαγορεύσεις με το κοινό τσιγάρο,

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: 8 νεκροί και εκατοντάδες στα νοσοκομεία! Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα

Όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι τα κρούσματα έχουν πια ξεπεράσει τα 530 σε 33 πολιτείες. Πέντε από τους ασθενείς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή. Οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά υψηλότεροι απ’ ό,τι την περασμένη εβδομάδα, όταν είχαν αναφερθεί 215 περιστατικά και 1 νεκρός.

Τα 8 επιβεβαιωμένα θύματα είναι από το Ιλινόι, το Όρεγκον, την Ιντιάνα, τη Μινεσότα και την Καλιφόρνια. Οι θάνατοι στις τρεις τελευταίες πολιτείες αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο άνθρωπος που πέθανε στην Ιντιάνα ήταν ενήλικας. Έχασε τη ζωή του «από σοβαρό τραυματισμό των πνευμόνων που σχετίζεται με ιστορικό χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου ή άτμισμα», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας αυτής της πολιτείας.

Αντίστοιχα, ο ασθενής που πέθανε στη Μινεσότα είχε ηλικία άνω των 65 ετών. Ο ασθενής αυτός «πέθανε έπειτα από μακρά και επιπλεγμένη νοσηλεία». Στην περίπτωση αυτή, ο θάνατος σχετίσθηκε με το άτμισμα παράνομων προϊόντων που περιείχαν κάνναβη.

Όσον αφορά τον θάνατο στην Καλιφόρνια, αυτός καταγράφηκε στο Λος Άντζελες και ήταν ένας 55χρονος με χρόνια, υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί περιγράφουν την κατάσταση ως «εξαιρετικά ανησυχητική». Την αγωνία τους εντείνει το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν βρει τι είναι αυτό που αρρωσταίνει τον κόσμο. Ούτε μπορούν να εξηγήσουν γιατί εμφανίστηκε το εφετινό καλοκαίρι η νέα, ανεξήγητη πνευμονοπάθεια και όχι πέρυσι ή άλλη εποχή του χρόνου.

Μην κάνετε πειράματα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Μάλιστα τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ζητούν πλέον από τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ζητά από τους ατμιστές να μην αναμιγνύουν τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων και να μην προσθέτουν ουσίες σε αυτά.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί από το Ουϊσκώνσιν και το Ιλινόι όπου παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα της ανεξήγητης πνευμονοπάθειας, δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM) αναλυτική περιγραφή των συμπτωμάτων των ασθενών.

«Καθώς συνεχίζουμε τις έρευνές μας, τα CDC συνιστούν στον κόσμο να εξετάσει το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο. Προς το παρόν αυτός είναι ο κύριος τρόπος πρόληψης της συγκεκριμένης πνευμονοπάθειας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Dr Dana Meaney Delman, η επιστήμονας που ηγείται των ερευνών στα CDC. «Όσοι εξακολουθήσουν να το χρησιμοποιούν, πρέπει να έχουν το νου τους για ύποπτα συμπτώματα. Τέτοια συμπτώματα είναι βήχας, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ναυτία και έμετος. Αν τα εκδηλώσουν, πρέπει αμέσως να απευθυνθούν στον γιατρό».

Και συνέχισε: «Ανεξάρτητα από την παρούσα έρευνα, όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν πρέπει να το προμηθεύονται από πλανόδιους πωλητές. Ούτε πρέπει να αγοράζουν αυτοσχέδια ή παράνομα υγρά, να τροποποιούν τα υγρά ή να τους κάνουν προσθήκες. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται από εφήβους, νεαρούς ενήλικες, εγκύους ή από άτομα που δεν χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού».

Τι ξέρουν οι ειδικοί
Όπως εξήγησε η Dr Delman, από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται πως όσοι προσελήφθησαν από τη νέα πνευμονοπάθεια:

Ανέφεραν παρόμοια συμπτώματα
Είχαν παρόμοιες κλινικές εκδηλώσεις και ευρήματα
Είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο τις 90 ημέρες πριν εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα (οι περισσότεροι καθημερινά και την τελευταία εβδομάδα).
Επιπλέον, πολλοί από αυτούς είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα που περιείχαν κάνναβη. Άλλοι όμως είχαν χρησιμοποιήσει τόσο προϊόντα με κάνναβη, όσο και προϊόντα με νικοτίνη. Μικρότερη ομάδα ασθενών είχε χρησιμοποιήσει μόνο προϊόντα με νικοτίνη, κατά την Dr Delman.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη συσκευή και καμία ουσία που να σχετίζεται με όλα τα περιστατικά», είπε. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν πλήθος χημικών και συντηρητικών, τη σύσταση των οποίων δεν μπορούν να γνωρίζουν οι καταναλωτές. Πόσω μάλλον που πολλοί χρησιμοποιούν παράνομα ή αυτοσχέδια υγρά».

Δειτε ακομα Δείτε πόσο βλαβερός είναι ο κάθε διαφορετικός τύπος τσιγάρου σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ποιοι αρρώστησαν – Η νοσηλεία
Εν τω μεταξύ, την πρώτη συνολική εικόνα των ασθενών έδωσαν στη δημοσιότητα οι γιατροί από το Ουϊσκώνσιν και το Ιλινόι, οι οποίοι συγκέντρωσαν τα 53 πρώτα περιστατικά με σοβαρή πνευμονοπάθεια. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στην NEJM:

Το 83% των ασθενών ήσαν άνδρες
Η μέση ηλικία ήταν τα 19 έτη (κυμαινόταν από 16 έως 53 ετών). Το 32% των ασθενών είχαν ηλικία κάτω των 18 ετών.
Όλοι οι ασθενείς είχαν αναπνευστικά συμπτώματα όταν διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Αυτά οφείλονταν σε βλάβες που ήταν εμφανείς και στους δύο πνεύμονες στις απεικονιστικές εξετάσεις. Οι αμφοτερόπλευρες βλάβες αποτελούν πλέον κριτήριο για να διαγνωστεί η νέα πνευμονοπάθεια, λένε οι γιατροί. Οι απεικονιστικές εξετάσεις ήταν ακτινογραφία και αξονική τομογραφία θώρακος. Όσον αφορά την ανάγκη για νοσηλεία:

Το 94% των ασθενών χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο
Το 58% των ασθενών χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική
Το 32% των ασθενών χρειάσθηκαν διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής
Το 87% των ασθενών χρειάσθηκαν οξυγόνο
Η διάρκεια της νοσηλείας κυμάνθηκε από 1 έως και 25 ημέρες (μέση διάρκεια οι 6 ημέρες)
Άρρωστοι για πολλές ημέρες – Τα συμπτώματα
«Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν συμπτώματα επί μία εβδομάδα πριν κάνουν την εισαγωγή», δήλωσε η επιδημιολόγος Dr Jennifer Layden, αρχίατρος του υπουργείου Υγείας του Ιλινόι (σ.σ. κάθε αμερικανική πολιτεία αποτελεί αυτόνομο κράτος με δική του νομοθεσία και υπουργεία). «Είχαμε όμως και περιστατικό που έφθασε τις 61 ημέρες με συμπτώματα, πριν κάνει εισαγωγή».

Όταν έγινε η εισαγωγή, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα των ασθενών ήσαν:

Αναπνευστικά (98% των περιπτώσεων)
Γαστρεντερικά (81%)
Συστηματικά (100%)
Τα πιο συχνά αναπνευστικά συμπτώματα ήταν:

Δύσπνοια (87% των ασθενών)
Βήχας (83%)
Πόνος στο στήθος (55%)
Τα πιο συχνά γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν:

Ναυτία (70% των ασθενών)
Έμετος (66%)
Διάρροια (43%)
Πόνος στην κοιλιά (43%)
Τα συστηματικά συμπτώματα ήταν κυρίως:

Πυρετός (81% των ασθενών)
Ρίγη (58%)
Κόπωση (45%)
Πονοκέφαλος (40%)
Απώλεια βάρους (26%)
Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι σε κανένα ασθενή δεν βρέθηκε η αιτία της πνευμονοπάθεια. Ωστόσο επιβεβαιώθηκε ότι η πνευμονοπάθεια δεν σχετιζόταν με κάποιο λοιμογόνο παράγοντα (π.χ. βακτήριο ή ιό). Επιπλέον, το 72% των ασθενών είχαν εξεταστεί από τους γιατρούς και άλλη φορά, πριν εισαχθούν τελικά στο νοσοκομείο.

Τι είδους ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν καπνίσει
Η λεπτομερής καταγραφή των ειδικών δίνει απάντηση και στο τι είχαν καπνίσει οι ασθενείς αυτοί. Κατ’ αρχάς, όλοι τους ήταν χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 41 έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές:

Το 80% είχαν χρησιμοποιήσει υγρά που περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη (THC)
Το 61% είχαν χρησιμοποιήσει υγρά που περιείχαν νικοτίνη
Το 7% είχαν χρησιμοποιήσει υγρά με κανναβιδιόλη (CBD)
Το 37% δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν μόνο υγρά με THC
Το 17% είπαν ότι χρησιμοποιούσαν μόνο προϊόντα με νικοτίνη
Το 44% είπαν ότι χρησιμοποιούσαν υγρά και με THC και με νικοτίνη
Το 88% δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν καθημερινά ηλεκτρονικό τσιγάρο
Συνολικά, οι ασθενείς ανέφεραν 14 διαφορετικές μάρκες προϊόντων με THC και 13 μάρκες προϊόντων με νικοτίνη και διάφορες γεύσεις. Τέλος, από τους 41 ασθενείς, οι 7 κάπνιζαν και παραδοσιακά τσιγάρα.

Με πληροφορίες από iatropedia.gr

Δειτε ακομα Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Σύσταση απαγόρευσης χρήσης μετά το πέμπτο θανατηφόρο κρούσμα

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close