Νάιλον μαγειρικά σκεύη-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Πολλοί χρησιμοποιούν καουτσούκ μαγειρικά σκεύη διότι είναι πιο οικονομικά. Όμως φαίνεται πως νέα έρευνα αποκαλύπτει όλους τους κινδύνους που καραδοκούν για την υγεία μας, όταν τα χρησιμοποιούμε.

Τα καουτσούκ μαγειρικά σκεύη, τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την αγορά και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν συχνά. Είναι πιο οικονομικά και κυκλοφορούν σε πολλά χρώματα, οπότε αυτό τα κάνει και πιο ελκυστικά. Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο φανταζόμασταν.

Νέες έρευνες αποκαλύπτουν πως τα καουτσούκ μαγειρικά σκεύη είναι υπεύθυνα για πολλά προβλήματα υγείας. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν και όλα τα στοιχεία της έρευνας. Διαβάστε παρακάτω:

Αναλυτικά οι κίνδυνοι που καραδοκούν από καουτσούκ μαγειρικά σκεύη

Ο πιο άμεσος κίνδυνος που καραδοκεί όταν χρησιμοποιούμε καουτσούκ μαγειρικά σκεύη περιστρέφεται γύρω από το σημείο τήξης του καουτσούκ που χρησιμοποιείται στα περισσότερα μαγειρικά σκεύη. Οι τύποι που χρησιμοποιούνται για τα μαγειρικά σκεύη είναι τα πολυαμίδια 6 και 66.

Συνήθως αυτά αναφέρονται σε συντομογραφία σαν P6 και Ρ66. Προτιμούνται διότι επιτυγχάνουν την καλή ισορροπία μεταξύ ακαμψίας και ευκαμψίας και δεν γρατζουνούν τις αντικολλητικές επιφάνειες.

Δυστυχώς, έχουν επίσης μερικά από τα χαμηλότερα σημεία τήξης μεταξύ των πολυαμιδίων, με θεωρητικό όριο περίπου 200 βαθμούς °C (συχνά κάπως χαμηλότερα στην πράξη).

Δείτε ακόμα Σοκ με έρευνα που συνδέει τα γαλακτοκομικά με μορφές εμφάνισης καρκίνου

Αυτό δεν είναι πρόβλημα για κανονική χρήση, αλλά η κουζίνα είναι ένα μέρος όπου συμβαίνουν συχνά ατυχήματα και λάθη. Εάν εκτεθεί σε υπερβολική θερμότητα, το νάιλον μπορεί να λιώσει, να ραγίσει ή να παραμορφωθεί, γεγονός που εγείρει μερικές ανησυχίες.

Νάιλον μαγειρικά σκεύη-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Photo via: fanpage.gr

Τα προβλήματα υγείας που προκαλούν τα καουτσούκ μαγειρικά σκεύη

Εγκαύματα

Η θερμοκρασία λοιπόν είναι πρόβλημα αν το σκεύος θερμανθεί πέρα από το σημείο της αισθητικής ζημιάς και ειδικά αν πέσει στην επιφάνεια μαγειρέματος. Ο πιο άμεσος κίνδυνος λοιπόν είναι ότι θα το αρπάξετε χωρίς να το σκεφτείτε με γυμνά χέρια και θα καείτε από λιωμένο πλαστικό.

Υποπροϊόντα καύσης

Το καουτσούκ μαγειρικό σκεύος μπορεί να υπερθερμανθεί σε σημείο που να βγάλει καπνό. Τα πλαστικά που καίγονται, δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά αλλά έχουν μερικές χημικές ενώσεις που προκαλούν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα όταν τις εισπνέουμε. Ειδικά αν έχετε προβλήματα με άσθμα, είστε ακόμη πιο επιρρεπείς.

Παθογόνα

Ακόμη ένα κίνδυνος που συχνά τον παραβλέπουμε είναι ότι αυτά τα σκεύη με την πάροδο του χρόνου σχηματίζουν ρωγμές που μπορούν να κάνουν εύφορο το έδαφος για παθογόνα που μεταδίδονται από τα τρόφιμα.

Έκλυση χημικών από νάιλον κουζινικά σκεύη

Μια πιο μακροπρόθεσμη ανησυχία για οποιοδήποτε πλαστικό που χρησιμοποιείται για επαφή με τρόφιμα είναι η δυνατότητά του να εκλύει χημικές ουσίες στα τρόφιμα. Μια τέτοια χημική ουσία είναι το διαμινοδιφαινυλομεθάνιο, που συνήθως συντομεύεται ως DDM.

Είναι μερικές φορές παρόν στο νάιλον – συγκεκριμένα το μαύρο νάιλον, μια κοινή επιλογή για τα μαγειρικά σκεύη – και ορισμένες μορφές DDM είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνες. Δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό το DDM μεταναστεύει από τα σκεύη στα τρόφιμα.

Νάιλον μαγειρικά σκεύη-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Photo via: Pinterest

Τι λένε οι επιστήμονες

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE τον Ιούλιο του 2016 εξέτασε την μετανάστευση διαφόρων χημικών ουσιών (κυκλικά μονομερή και ολιγομερή, για την ακρίβεια) από πολυαμιδικά σκεύη στα τρόφιμα.

Η μελέτη λοιπόν αποκάλυψε κάποια μεταβίβαση, κυρίως σε τροφές που περιέχουν αλκοόλ, κάτι που αξίζει να έχετε στο μυαλό σας αν μαγειρεύετε τακτικά με κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά.

Δείτε ακόμα Γιατί μυρμηγκιάζουν χέρια και πόδια και ποια σοβαρή ασθένεια μπορεί να κρύβει

Παρόλα αυτά για τους ερευνητές είναι δύσκολο να εκτιμήσουν ακριβώς πόσο επικίνδυνα είναι, ειδικά όταν συνδυάζονται. Αν σκόπιμα αποφεύγεται τις οικιακές χημικές ουσίες μέσω της χρήσης φυσικών προϊόντων καθαρισμού ή αν έχετε άσθμα θα πρέπει να δείτε μαγειρικά σκεύη από άλλα υλικά.

Νάιλον μαγειρικά σκεύη-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Photo via: Pinterest

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close