"Ο κορονοϊός είναι πιο μεταδοτικός και με μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από τη γρίπη" Όσα εξηγεί ο Α. Δαρζεντας

Ο γιατρός Αντώνης Δαρζέντας , εξηγεί την επικινδυνότητα του κορονοϊού και για ποιον λόγο δεν πρέπει να τον συγκρίνουμε με την εποχιακή γρίπη

Με την έλευση του κορονοϊού στην χώρα μας, οι περισσότεροι θορυβήθηκαν ιδιαίτερα και φοβήθηκαν για την εξάπλωσή του. Τα Αποκριάτικα Καρναβάλια της χώρας, ακυρώθηκαν ύστερα από απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο περιορισμό του ιού.

Ο φόβος και η αγωνία είναι λογικά και φυσικά επακόλουθα της είδηση πως ιός έφτασε και στην Ελλάδα, ειδικότερα όταν πρόκειται για έναν νέο ιό, όπου δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο, και η μετάδοσή του γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Παρ’όλα αυτά γιατροί και επιστήμονες, επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κάποιος λόγος τόσης ανησυχίας, πως τα μέτρα πρόληψης είναι καλά και πως τα ποσοστά θνησιμότητας είναι ελάχιστα ειδικά σε παιδιά.

Μάλιστα, πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι η εποχιακή γρίπη είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον κορονοϊό.

Μάλιστα φέρνουν ως επιχείρημα το γεγονός ότι η εποχιακή γρίπη μετρά περισσότερους θανάτους, από ότι ο κορονοϊός. Φυσικά θεωρούμε ότι σε τέτοιες καταστάσεις κάλο θα ήταν να κρατήσουμε τη ψυχραιμία μας και να θυμόμαστε ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Παρόλα αυτά, ο γιατρός Αντώνης Δαρζέντας με ένα πολύ αναλυτικό κείμενο μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook, εξηγεί την επικινδυνότητα του κορονοϊού, για ποιον λόγο δεν πρέπει να τον συγκρίνουμε με την εποχιακή γρίπη και να τον θεωρούμε…μικρή και εύκολη υπόθεση και κλείνει το κείμενο του με ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο του γιατρού Αντώνη Δαρζέντα:

Κορονοϊός νεώτερα δεδομένα. Γράφω το παρόν προσπαθώντας να κάνω μια ψύχραιμη εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και να λύσω μερικές παρεξηγήσεις που υπάρχουν ακόμα και μεταξύ των γιατρών.
Ακούω λοιπόν ακόμα και γιατρούς να υποβαθμίζουν την σοβαρότητα του κοροναϊού λέγοντας πως είναι μια απλή γρίπη ή ότι η γρίπη σκοτώνει περισσότερους.

Δείτε ακόμη Κορονοϊός: Ποια είναι τα ακριβή συμπτώματα σε ένα παιδί; Παιδίατρος εξηγεί αναλυτικά

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.

Ναι μεν προς το παρόν η γρίπη έχει σκοτώσει περισσότερους αλλά αυτό συμβαίνει γιατί η γρίπη είναι κοντά μας πολύ περισσότερο καιρό και έχει ήδη επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.
Ο νέος κορονοϊός φαίνεται προς το παρόν πως παγκόσμια, πάει προς μια θνητότητα γύρω στο 1%. Σημαίνει αυτό πως στους 100 που θα κολλήσουν θα πεθάνει ο ένας. Η θνητότητα της γρίπης είναι περίπου 0,05 %. Αυτό σημαίνει πως η θνητότητα του νέου κορονοϊού είναι σχεδόν 20 φορές παραπάνω από της γρίπης.

Ο νέος κορονοϊός όμως έχει και μια άλλη ιδιότητα. Είναι ακόμα πιο μεταδοτικός από την γρίπη.

Έτσι ενώ κάθε άνθρωπος που έχει γρίπη την μεταδίδει σε 1,3 άλλους, αυτός που έχει κορονοϊό τον μεταδίδει σχεδόν στους διπλάσιους σε περίπου 2,5 ανθρώπους δηλαδή.
Από τους παλιούς επίσης ανθρώπινους κορονοϊούς που κάνουν το απλό κρυολόγημα που όλοι μας έχουμε περάσει, ξέρουμε και κάτι άλλο, πως αυτός ο ιός δεν έχει αυστηρή εποχή όπως έχει η γρίπη αλλά μπορεί να επεκτείνεται και εκτός χειμώνα, σίγουρα όμως με πολύ λιγότερα κρούσματα.

Συμπέρασμα. Αν αφήσουμε τον κορονοϊό να κάνει τη δουλειά του θα εξελιχθεί σε μια άνευ προηγούμενου επιδημία που θα κάνει ζημιά τουλάχιστον 20 φορές χειρότερη της γρίπης.

ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ. Αυτός ο φόρτος νοσηρότητας και θνησιμότητας θα καταστρέψει οποιοδήποτε σύστημα υγείας. Ιδίως το ελληνικό που έχει λίγα κρεβάτια Εντατικής.

Σίγουρα δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου με αυτή την επιδημία αλλά οι επιπτώσεις της θα είναι τεράστιες. Και ναι μεν τα θύματα θα είναι κυρίως ηλικιωμένοι αλλά λόγω του φόρτου στο σύστημα θα είναι πολλαπλάσια λόγω παράπλευρων απωλειών και στους υπόλοιπους. Πχ προχθές νέος άνδρας θύμα τροχαίου στην Πάτρα έψαχνε εντατική επί τρεις ημέρες λόγω του ότι οι μονάδες ήταν γεμάτες και λόγω γρίπης. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αν ενσκήψει επιπλέον και μια ακόμα επιδημία με επίπτωση 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή της γρίπης;;. Τα νοσοκομεία θα είναι πραγματική κόλαση.

Τώρα γιατί ακυρώθηκαν τα καρναβάλια.

Γιατί οι συγκεντρώσεις σε αυτά είναι πρωτοφανούς μεγέθους και συνδυάζονται όχι μόνο με ανοικτές εκδηλώσεις αλλά και με τεράστιες συγκεντρώσεις σε μεγάλους κλειστούς χώρους. Όπως είπε ο εξαίρετος καθηγητής κος Γώγος εχθές στον δήμο Πατρέων ιδίως στην Πάτρα που είναι και είσοδος από Ιταλία θα ήταν ένας ιδιαίτερος παράγοντας κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού.
Επίσης μερικοί αναρωτιούνται γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στα αεροδρόμια και στα λιμάνια από Ιταλία. Γιατί όπως έχει αποδειχθεί από παλιότερες περιπτώσεις οι έλεγχοι αυτού του είδους είχαν τεράστια αποτυχία, δηλαδή θα ξοδεύαμε τεράστιους νοσηλευτικούς και ιατρικούς πόρους με μηδαμινό αποτέλεσμα.

Επιπροσθέτως είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ακόμα και εάν δεν καταφέρουμε να ανασχέσουμε την εξάπλωση του ιού είναι πολύ σημαντικό να τον καθυστερήσουμε για πολλούς λόγους.

Πρώτον γιατί θα φύγει η γρίπη ή οποία φορτώνει πολύ τις μονάδες μας, δεύτερον γιατί θα φτιάξει ο καιρός και θα μειωθεί οι κίνδυνος μετάδοσης λόγω της χαλάρωσης του συγχρωτισμού εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών. Ιδίως για το δικό μας κλίμα, αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί αφενός θα απλώσει τα περιστατικά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφετέρου θα μειώσει τον αριθμό τους. ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΣΏΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΑΡΙΘΜΌ ΖΩΩΝ.

Όπως είπε μάλιστα ο κος Γώγος θα εξεταστεί σύντομα και το ενδεχόμενο να κλείσουν και εκκλησίες και γήπεδα και σχολεία όπως έγινε και στην Ιταλία.

Καθώς η νόσος προχωρεί τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και οι προτεραιότητες επίσης. Ειδικοί επιστήμονες έχουν επιληφθεί του θέματος ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ, και πιστέψτε με είναι από τους καλύτερους του κόσμου.

Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή πχ η Ελλάδα συμπεριφερεται πολύ πιο υπεύθυνα από την πιο προηγμένη Ιταλία στην οποία η επιπόλαιη αντιμετώπιση των πρώτων περιστατικών έφερε την εκθετική αύξηση της νόσου και των θανάτων στην Ευρώπη.

Συμπερασματικά η ανθρωπότητα θα βγει νικήτρια και σε αυτή τη μάχη με το άγνωστο, γιατί έχει ήδη τη γνώση και τις δυνατότητες.

Η προσπάθεια μας είναι να γίνει αυτό με τα λιγότερα δυνατά θύματα και τις μικρότερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Κάθε ανάσχεση και κάθε καθυστέρηση της νόσου ακόμα και εάν δεν την σταματά τελείως, μας βοηθά να κερδίσουμε χρόνο και μας φέρνει πιο κοντά στο καλοκαίρι που έτσι κι αλλιώς πέφτουν αυτές οι λοιμώξεις, στη θεραπεία, αλλά και στο εμβόλιο που θα δώσει οριστική λύση.

Είναι σίγουρο πως από αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές γιατί έχουμε την επιστημονική γνώση και όλα τα μέσα που χρειάζονται. Πρέπει να βοηθήσει όμως και ο κάθε πολίτης με την υπεύθυνη συμπεριφορά του στα θέματα υγιεινής και την ψυχραιμία του.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Photo via: thepressroom.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close