Κορονοϊός: Τα ακριβή συμπτώματα κορονοϊού στα παιδιά

Παιδίατρος εξηγεί ποια είναι τα ακριβή συμπτώματα κορονοϊού στα παιδιά. Πότε θα καταλάβετε πως το παιδί κόλλησε κορονοϊό.

Ο κορονοϊός, ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα της καθημερινότητας μας. Καθημερινά, νιώθουμε μια ανασφάλεια τόσο για την υγεία την δική μας και αυτών που αγαπάμε, όσο και για τα οικονομικά μας. Οι γονείς, είναι λογικό να ανησυχούν για τα παιδιά τους, από το πρώτο κιόλας κρούσμα κορονοϊού στη χώρα.

Έτσι, πολλοί από τον πανικό τους, πιστεύουν ότι τα παιδιά τους μπορεί να είναι θετικά στον κορονοϊό, ακόμη και όταν αυτά σηκώνουν λίγο πυρετό ή έχουν λίγο μπούκωμα ή καταρροή.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, να πανικοβαλλόμαστε, αφού ανησυχούμε για τους πολυτιμότερους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας: τα παιδιά μας.

Η αλήθεια είναι όμως, πως σύμφωνα και με παλαιότερα άρθρα μας, παιδίατροι είχαν υποστηρίξει ότι τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά στον κορονοϊό, από ότι οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας ή αυτοί που έχουν ξεπεράσει τα 65 τους χρόνια.

Εκτός αυτού, λίγος πυρετός και λίγη καταρροή, δεν αποτελούν αναγκαστικά συμπτώματα του κορονοϊού.

Μπορεί όλη η χώρα να έχει μπει σε καραντίνα εξαιτίας της νέας πανδημίας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα άλλες, κοινές ιώσεις που περνάμε όλοι οι άνθρωποι κάθε χρόνο, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή μας.

Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι τέτοιους μήνες κάθε χρόνο, πολλά παιδιά και ενήλικες ταλαιπωρούνται από αλλεργίες στην Άνοιξη. Έτσι, λίγη καταρροή μπορεί να είναι σημάδι κάποιας εποχιακής αλλεργίας.

Ο παιδίατρος Γ. Χαρίτος, σκεπτόμενος την αγωνία χιλιάδων γονιών στην χώρα μας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα αναλυτικό κείμενο το οποίο εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας φοβίζουν σχετικά με τον κορονοϊό και ποια όχι. Διαβάστε παρακάτω:

5 ακριβή συμπτώματα κορονοϊού στα παιδιά :ΣΗΜΕΊΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Με κλειστά τα σχολεία και τις εποχιακές ιώσεις σε ύφεση, πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς που φοβισμένοι ερμηνεύουν κάθε πυρετό ή βήχα του παιδιού τους ως πιθανή CoVid19 ίωση. Με την βοήθεια της εικόνας θέλω να ανακεφαλαιώσουμε τα εξής 5 σημεία :

1. Μόνο το 2% του συνόλου των περιπτώσεων κορωνοϊού αφορούν παιδιά (0-18 ετών)και στην συντριπτική τους πλειοψηφία συνδέονται εμφανώς με κρούσμα (κυρίως γονέας).
2. Όπως έχουμε ξαναπεί, μόνο 42% των παιδιών εμφανίζει πυρετό. Όλα τα υπόλοιπα είναι εντελώς απύρετα!
3. Η μύξα απομακρύνει την πιθανότητα ένα παιδί να έχει κορωνοϊό. Ο βήχας όταν υπάρχει (επίσης μόνο στους μισούς ασθενείς) είναι κυρίως ξηρός και σπανιότατα υγρός.
4. Το 92% των παιδιών με κορωνοϊό (δηλαδή σχεδόν όλα) θα έχουν πολύ καλή διάθεση και θα παίζουν.
5. Σχεδόν ένα στα έξι παιδιά δεν θα έχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑ.

Από όλα τα ανωτέρω είναι πολύ εύκολα αντιληπτό, ότι από τα κλινικά σημεία είναι μάλλον αδύνατο ένας γιατρός να διακρίνει ποιο παιδί είναι πιθανώς προσβεβλημένο.

Μπορείς να ζητήσεις από τον γιατρό αντ´ αυτού να σου πει τι καιρό θα κάνει ανήμερα το Πάσχα (δυστυχώς ούτε αυτή η πληροφορία χρήσιμη για φέτος), είναι μάλλον πιθανότερο να το μαντέψει. Να παραμείνετε ήρεμοι, η νοσησή στα παιδιά είναι μάλλον ήπια, τα τεστ ουτοπία, ο πανικός δεν ωφελεί. Πιο απλά δεν μπορώ να τα εξηγήσω. Υπομονή και όπως πάντα… ελπίζουμε #kalokairi_sose_mas

Κορονοϊός: Τα ακριβή συμπτώματα κορονοϊού στα παιδιά

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close