οστεόφυτα_

Πολλοί άνθρωποι του σήμερα βασανίζονται από τα οστεόφυτα. Καρφιά στα οστά που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν φριχτούς πόνους, δυσκαμψία και προβλήματα στη κίνηση. Είναι μια κοινή πάθηση που παρόλα αυτά λίγοι γνωρίζουν παραπάνω λεπτομέρειες. Παρακάτω, θα διαβάσετε πως δημιουργούνται τα οστεόφυτα, ποια είναι τα συμπτώματα τους, ποια σημεία του σώματος προσβάλλουν τις περισσότερες φορές και πως μπορείτε να τα διαγνώσετε και να τα αντιμετωπίσετε.

Κυρίως οι μεγάλοι σε ηλικίας άνθρωποι σε πολλές περιπτώσεις πάσχουν από οστεόφυτα.

Τι είναι τα οστεόφυτα

Τα οστεόφυτα ή αλλιώς “άλατα” είναι ”κομμάτια οστού”, που αναπτύσσονται κυρίως στον αυχένα και στην άρθρωση του ώμου. Προσβάλλει κυρίως άτομα που είναι άνω των 50 ετών και σε μερικές περιπτώσεις δημιουργούν πόνους.  Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι σύμφωνα με τους γιατρούς αν δεν υπάρχουν πόνοι ή νευρολογικά συμπτώματα, είναι ένα απλό σύμπτωμα…ηλικίας και δεν χρήζει ανησυχίας!

Δείτε ακόμη Το παιδί κοιμάται με το στόμα ανοιχτό ; Τα 3 προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει

Που δημιουργούνται τα οστεόφυτα;

Μπορούν να αναπτυχθούν στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη και στο γόνατο.

Δείτε πως δημιουργούνται τα οστεόφυτα

Τα οστεόφυτα σχηματίζονται όταν οι σύνδεσμοι ή οι τένοντες γύρω από μια άρθρωση έχουν υποστεί βλάβη ή φλεγμονή. Η βλάβη ή η φλεγμονή, επηρεάζει την ανάπτυξη του οστού(καθώς το οστό έχει την δυνατότητα της ανάπλασης). Ως αποτέλεσμα, νέα οστικά κύτταρα αναπτύσσονται σε σημεία που φυσιολογικά δεν θα έπρεπε.

Δείτε πως προκαλούνται τα οστεόφυτα

Συνήθως προέρχονται από την οστεοαρθρίτιδα, την αλλοίωση δηλαδή των αρθρικών επιφανειών. Σύμφωνα με το Physiopolis τα οστεόφυτα προκαλούνται όταν στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, στις αρθρώσεις που προσβάλλονται εμπλέκονται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και τα facets. Εκεί ο σχηματισμός οστεοφύτων καλείται αυχενική σπονδύλωση. Ακτινογραφικά τα οστεόφυτα απεικονίζονται σαν ”καρφιά” πάνω στα οστά, ενώ στην πραγματικότητα είναι στρογγυλεμένα. Πολλές φορές μπορεί να είναι μέρος της οστεοαρθρίτιδας.

Δείτε τους παράγοντες που δημιουργούν τα οστεόφυτα

Οι παράγοντες που συνήθως τα δημιουργούν είναι το μεγάλο σωματικό βάρος, η κακή στάση σώματος, παλιοί τραυματισμοί στην άρθρωση και τα κακής ποιότητας παπούτσια. Επίσης μπορεί να προκληθούν και από σπάνια νοσήματα όπως η διάχυτη σκελετική υπερόστωση (DISH, diffuse idiopathic skeletal hyperostosis) και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Δείτε τα συμπτώματα των οστεοφύτων

Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα τα οστεόφυτα. Παρολα αυτα αν έχετε, μπορεί να υποφέρεται από κάψιμο ή τσίμπημα που μπορεί να επεκτείνεται ακόμη και στα άκρα, σε περίπτωση στένωσης των σπονδυλικών τρημάτων της σπονδυλικής στήλης και πίεση των νεύρων που διέρχονται από αυτά. Σε περίπτωση που τα οστεόφυτα δημιουργήθηκαν εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας δημιουργείται δυσκολία στις κινήσεις των αρθρώσεων, δυσκαμψία και πόνος σε χέρια και πόδια.

 

Συχνά συμπτώματα είναι επίσης ο πόνος στην άρθρωση,η απώλεια συντονισμού σε κάποιο μέρος του σώματος, η μυική αδυναμία ή ο μυικός πόνος και οι κράμπες, τα μουδιάσματα και οι κεφαλαλγίες καθώς επίσης και οι διαταραχές στην ούρηση και στο έντερο.

 

Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με απλή ακτινογραφία. Αν θέλετε να διαπιστώσετε αν πιέζετε ο νωτιαίος μυελός τότε θα κάνετε κάποια μαγνητική τομογραφία.

Δείτε τους τρόπους αντιμετώπισης των οστεοφύτων 

Για να αντιμετωπίσετε τα οστεόφυτα χρειάζεστε γυμναστική και όχι ξεκούραση. Συγκεκριμένα αν τα προλάβετε σε αρχικό στάδιο τότε η θεραπεία θα είναι πολύ συντηρητική και θα περιλαμβάνει διατάσεις, χαλάρωση και κρυοθεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να πάρετε θα είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αν τα συμπτώματα χειροτερέψουν με την κίνηση τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό φυσιοθεραπευτή. Ο φυσιοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να διορθώσετε την κακή στάση σώματος και θα σας κάνει τις ασκήσεις που έχει πραγματικά ανάγκη ο οργανισμός σας. Αν όλα αυτά δεν επιτύχουν τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί λύση για την πάθηση.

Δείτε ακόμη Πως ο πόνος στα μέρη του σώματος σας δείχνει κάτι άλλο από αυτό που φαντάζεστε!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close