Τι φανερώνουν οι πρωινοί πόνοι που νιώθετε όταν ξυπνάτε& πως μπορείτε να ανακουφιστείτε

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ενώ κοιμούνται καλά το βράδυ, ξυπνούν το πρωί διαρκώς με έναν πόνο στην πλάτη. Μερικοί άλλοι, νιώθουν ότι πονούν τα πόδια τους και με το ζόρι μπορούν να πάνε μέχρι την κουζίνα. Συνήθως, πιστεύουμε ότι ευθύνεται το στρώμα, το μαξιλάρι ή η στάση του σώματος. Είναι όμως μόνο αυτό; Τι φανερώνουν οι πρωινοί πόνοι;

Αυτοί οι πόνοι, χαρακτηρίζονται από την επιστημονική κοινότητα ως δυσκαμψίες και δεν είστε οι μόνοι που τις βιώνεται. Μερικοί, θεωρούν ότι οι δυσκαμψίες έχουν να κάνουν με την γήρανση και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντοτε.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια μικρή έρευνα και να βρούμε τι φανερώνουν οι πόνοι που έχουμε όταν ξυπνάμε το πρωί. Θα αναλύσουμε παρακάτω τι μπορεί να φανερώνουν καθώς επίσης και μερικούς τρόπους που θα νιώσετε ανακούφιση. Διαβάστε παρακάτω:

Πρωινοί πόνοι- Ποιες είναι οι αιτίες;

Τις περισσότερες φορές που ξυπνάμε με πόνους το πρωί, είναι επειδή έχουν φθαρμένες αρθρώσεις ή μυϊκό σφίξιμο, που λανθασμένα αποδίδουμε τον πόνο του στις αρθρώσεις. Επίσης, πολλές φορές ο πρωινός πόνος, είναι σημάδι φλεγμονής ή αρθρίτιδας.

Αξίζει να ξέρετε ότι οι αρθρώσεις δεν γερνούν με τον ίδιο ρυθμό που γερνά όλο το υπόλοιπο σώμα. Οι αρθρώσεις πολύ συχνά γερνούν πιο γρήγορα, ειδικά όταν καταπονούμε συχνά ορισμένα σημεία του σώματος μας. Έτσι ο χόνδρος, ο οποίος λειτουργεί σαν ένα μικρό μαξιλάρι ανάμεσα στις αρθρώσεις, σκληραίνει και προκαλείται πόνος.

Επίσης οι αρθρώσεις χάνουν την λίπανση τους. Αυτό οδηγεί σε ασθενέστερους μύες και ακαμψία στους τένοντες, και άρα σε σφίξη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να κάνετε τις αρθρώσεις σας και πάλι νεότερες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν λύσεις για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Η δυσκαμψία των αρθρώσεων φανερώνει αρθρίτιδα;

Η πρωινή δυσκαμψία δεν φανερώνει αναγκαστικά αρθρίτιδα. Βέβαια θα μπορούσε να συνδέεται με διάφορους τύπους αρθρίτιδας, όμως η αρθρίτιδα συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα, ανάλογα την κατηγορία της αρθρίτιδας.

Η αρθρίτιδα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: ρευματοειδή, οστεοαρθρίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα. Πρέπει λοιπόν να σημειώνετε κάθε πότε πονάτε, σε ποιο σημείο και με ποια ένταση. Αν πονάτε συχνά χωρίς συγκεκριμένο λόγο, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας, για να δείτε αν έχετε αρθρίτιδα.

Πρωινοί πόνοι- Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε από τους πόνους της πρωινής δυσκαμψίας;

Μπορεί οι πόνοι της πρωινής δυσκαμψίας να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί, όμως υπάρχουν τρόποι για να ανακουφιστείτε από αυτούς. Παρακάτω θα σας τους παρουσιάσουμε αναλυτικά. Αξίζει να θυμάστε όμως, ότι θα πρέπει προτού ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές μας, να επισκεφθείτε πρώτα έναν γιατρό.

Οι παρακάτω συμβουλές, θα πρέπει να γίνονται πάντα κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό και θα πρέπει να λειτουργούν πάντα συμπληρωματικά με την δική του αγωγή ή τις δικές του συμβουλές. Διαβάστε παρακάτω:

Πολλές φορές οι πόνοι κατά το πρωινό ξύπνημα οφείλονται στην έλλειψη καλής ποιότητας ύπνου. Οπότε, βεβαιωθείτε ότι το στρώμα και τα μαξιλάρια που χρησιμοποιείτε είναι καλής ποιότητας.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν κοιμάστε, βεβαιωθείτε ότι δεν κρυώνετε πολύ, διότι το κρύο κάνει τις αρθρώσεις να σκληραίνουν και να πονούν.

Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, δοκιμάστε να κάνετε μερικές απλές γυμναστικές εκτάσεις. Ίσα ίσα, για να…ξεπιαστείτε. Σημαντικό είναι επίσης να καταναλώνετε πολύ νερό και φυσικούς χυμούς. Η διατροφή σας, θα πρέπει να έχει λίγους υδατάνθρακες, τοξίνες και συντηρητικά.

Θα πρέπει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας και να γυμνάζεστε τακτικά. Θα πρέπει όμως προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής, να συμβουλευτείτε γιατρό και γυμναστή, που θα σας προσαρμόσει ένα πρόγραμμα, που δεν θα επιβαρύνει παραπάνω τις αρθρώσεις σας.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close