Πονοκέφαλος: 5 διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων και συμπτώματα_

Πονοκέφαλος: 5 διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων και τι συμπτώματα έχουν. Αναλυτικά με φωτογραφίες γιατί μπορεί να πονάει το κεφάλι σάς

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας έχουμε νιώσει πονοκέφαλο κάποια στιγμή στην ζωή μας. Ποιοι είναι οι 5 διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων σύμφωνα με τους ειδικούς και πως μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε;

Μερικές φορές νιώθουμε πονοκέφαλο μετά από μία εξαντλητική μέρα, άλλες φορές ταραζόμαστε πολύ και καταλήγουμε να νιώσουμε πονοκέφαλο, ενώ μερικές φορές ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα κάποιας ίωσης ή γρίπης.

Δείτε ακόμα Έλλειψη ήλιου: Ποιες επιπτώσεις έχει στο σώμα μας

Η αλήθεια είναι πως το στομάχι και το κεφάλι είναι από τα πιο ευαίσθητα όργανα στο σώμα. Αυτό σημαίνει πως επηρεάζονται πολύ εύκολα από εξωτερικούς παράγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πονοκέφαλος, μπορεί τις περισσότερες φορές να περνάει με ένα απλό παυσίπονο, όμως ο πόνος είναι αφόρητος και άκρως ενοχλητικός.

Πως μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε αν πονάμε στο κεφάλι επειδή είμαστε άρρωστοι ή αν πονάμε επειδή έχουμε άσχημη ψυχολογία; Διαβάστε παρακάτω: 

Αθροιστική κεφαλαλγία

Η αλήθεια είναι πως οι πονοκέφαλοι που συμβαίνουν εξαιτίας της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι σπάνιοι και επηρεάζουν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού. Είναι πέντε φορές πιο συχνοί στους άντρες από ότι στις γυναίκες. Τα συμπτώματα είναι τις περισσότερες φορές ο έντονος πόνος πίσω ή γύρω από τα μάτια.

Συνήθως αυτός ο πόνος εκδηλώνεται στην μία πλευρά του κεφαλιού. Συχνά αναπτύσσεται κατά την διάρκεια του ύπνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναπτύσσονται επίσης κι άλλα συμπτώματα όπως το κοκκίνισμα στα μάτια, η ευαισθησία στο φως και τα πολλά δάκρυα.

Ο πόνος διαρκεί από 15 λεπτά μέχρι και μία ώρα και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τι ακριβώς προκαλεί την αθροιστική κεφαλαλγία.

πονοκέφαλος_5_είδη_πονοκεφάλου_

Ημικρανία

Συχνά οι άνθρωποι πάσχουμε από ημικρανίες. Όλα τα συμπτώματα συμβαίνουν κατά την διάρκεια ενός επεισοδίου που εξελίσσεται σε 4 στάδια. Οι ημικρανίες συχνά σχετίζονται με παραβίαση των μεταβολικών διεργασιών και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Επίσης, μπορεί κάποιος να κληρονομήσει μία γενετική προδιάθεση για ημικρανίες. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη θεραπεία για τις ημικρανίες. Υπάρχουν όμως θεραπείες για την μείωση των συμπτωμάτων που είναι τα κοινά παυσίπονα.

Παρόλα αυτά αν οι ημικρανίες επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα συμπτώματα σταματούν μέχρι να λήξει η δράση του παυσίπονου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ο γιατρός θα σας πει ποιο φάρμακο είναι ιδανικό για εσάς.

πονοκέφαλος_5_είδη_πονοκεφάλου_

Πονοκέφαλος – Κεφαλαλγία τάσης

Ο πονοκέφαλος ή αλλιώς η κεφαλαλγία τάσης είναι και ο πιο συχνός πονοκέφαλος στον κόσμο. Σίγουρα όλοι μας έχουμε βιώσει έστω και για μία φορά στην ζωή μας, τον συγκεκριμένο τύπο πονοκεφάλου. Συνήθως σε αυτόν τον πονοκέφαλο, ο πόνος είναι ήπιος αλλά και ενοχλητικός.

Ο ασθενής νιώθει ότι φοράει μία σφιχτή ζώνη γύρω από το μέτωπό του. Συνήθως η ένταση του πόνου αυξάνεται από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του πόνου είναι το έντονο στρες, η κούραση, η κακή στάση του σώματος.

Όταν λέμε για κακή στάση του σώματος, εννοούμε το να στηρίζεται λάθος το κεφάλι σας, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι είναι σπάνιοι και συχνά συνδέονται με τραύματα στο κεφάλι ή στον λαιμό. Μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε παυσίπονο, όμως θα πρέπει να το παίρνετε περιστασιακά.

Αν οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό. Επίσης, προσπαθήστε να γυμνάζεστε, να τεντώνετε τους ώμους και τον λαιμό σας και να περνάτε αρκετό χρόνο έξω.

πονοκέφαλος_5_είδη_πονοκεφάλου_

Πονοκέφαλος από μεθύσι

Σε όλους έχει τύχει να πιούμε λίγο παραπάνω και το επόμενο πρωί να ξυπνήσουμε με πονοκέφαλο. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για τους πονοκεφάλους που ξεκινούν ύστερα από μεθύσι. Μία από αυτές υποστηρίζει ότι το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό.

Επίσης το αλκοόλ, κάνει το σώμα μας να χάνει υγρά και να αφυδατώνετε. Η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο ύστερα από μεθύσι είναι να πάρετε ένα παυσίπονο, να πιείτε άφθονο νερό και φυσικά να κοιμηθείτε καλά.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί αν έχετε πονοκέφαλο και ακόμη και μετά από μία μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να υποφέρετε και από μίας μικρής κλίμακας ημικρανίας.

πονοκέφαλος_5_είδη_πονοκεφάλου_

Πονοκέφαλος από παραρρινοκολπίτιδα:

Αυτό το είδος του πονοκεφάλου προκαλείται από ιγμορίτιδα. Συχνά συνοδεύεται και από πυρετό όπως και πρήξιμο του προσώπου και η ένταση στο μέτωπο και στα ζυγωματικά. Νιώθετε μία μεγάλη πίεση στο μέτωπο και συγκεκριμένα στην περιοχή των φρυδιών και κάτω από τα μάτια.

Συνήθως λοιπόν ο πόνος γίνεται πιο έντονος όταν κουνάτε το κεφάλι σας απότομα. Επίσης μπορεί να έχετε μπουκωμένη μύτη ή συνάχι και να νιώσετε κούραση. Αυτό του είδους ο πονοκέφαλος, προκαλείται από ιγμορίτιδα. Επίσης είναι κοινή επιπλοκή μετά από ένα κρύωμα ή αποτέλεσμα εποχική αλλεργίας.

πονοκέφαλος_5_είδη_πονοκεφάλου_

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close