Η σημαντική σημασία του σιδήρου και οι συνέπειες της έλλειψης του.

Ποιες είναι οι συνέπειες της έλλειψης σιδήρου; Το πιο σημαντικό σημάδι έλλειψης σιδήρου είναι η αναιμία. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα έχει περισσότερες συνέπειες που αξίζει να γνωρίζετε.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να καταναλώνετε ανεπαρκή ποσότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας, σας συνιστούμε να προσέξετε τα ακόλουθα συμπτώματα.

Η έλλειψη σιδήρου είναι παγκόσμιο πρόβλημα

Η σημαντική σημασία του σιδήρου και οι συνέπειες της έλλειψης του.

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την έλλειψη αυτής της θρεπτικής ουσίας τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις μη αναπτυγμένες χώρες λόγω της αναποτελεσματικής κατανάλωσής της.

Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί την έλλειψη σιδήρου, διότι έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία.

Μεταξύ των πολλών λειτουργιών του, ο σίδηρος επιτρέπει στην αιμοσφαιρίνη να λειτουργεί σωστά και να παρέχει οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα.

Δείτε ακόμη: Συμπτώματα της αναιμίας και 5 φυσικές θεραπείες

Είναι απαραίτητος για την υγεία. Επιπλέον, ο σίδηρος βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο σώμα μας, έτσι, είναι απαραίτητο να γίνεται η πρόσληψη σιδήρου μέσω της τροφής και, πάνω απ ‘όλα, μέσω μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής.

Υπάρχουν δύο μορφές σιδήρου:

 • Η πρώτη είναι ο αιμικός σίδηρος, που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα. Απορροφάται εύκολα.
 • Η δεύτερη είναι ο μη-αιμικός σίδηρος, ο οποίος βρίσκεται στα λαχανικά και δεν απορροφάται τόσο εύκολα από τον οργανισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί χορτοφάγοι και βέγκαν πάσχουν από αναιμία.

Ο σίδηρος επίσης:

 • Συμμετέχει στην παραγωγή ουσιών από το αίμα,
 • Παρεμβάλλεται στη σύνθεση DNA,
 • Είναι μέρος της διαδικασίας της κυτταρικής αναπνοής,
 • Βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Αν όλα αυτά δεν σας αρκούν, ο σίδηρος συμμετέχει επίσης σε πολλές χημικές αντιδράσεις και είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή και την απελευθέρωση ενέργειας.

Τα επίπεδα του σιδήρου σας

Μπορείτε να κάνετε εξετάσεις αίματος για να μάθετε αν έχετε ανεπάρκεια σιδήρου:

 • Οι φυσιολογικές τιμές για ενήλικες άνδρες είναι 80 έως 180 μg / dl.
 • Για ενήλικες γυναίκες, είναι 60 έως 160 μg / dl.
 • Για τα παιδιά, κυμαίνεται από 50 έως 120 μg / dl.
 • Για βρέφη κάτω του ενός έτους, οι τιμές πρέπει να είναι μεταξύ 100 και 250 μg / dl.

Εάν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες όπως:

 • Αιμοχρωμάτωση
 • Ηπατίτιδα
 • Αιμολυτική αναιμία
 • Δηλητηρίαση από σίδηρο.

Ομοίως, τα επίπεδα σιδήρου σας μπορεί να μειωθούν σε ορισμένες περιστάσεις όπως:

 • Εγκυμοσύνη
 • Υποσιτισμός
 • Καρκίνος
 • Χρόνια απώλεια αίματος
 • Χρόνια υπερμηνόρροια.
 • Συνέπειες της έλλειψης σιδήρου
 • Δώστε προσοχή σε ορισμένες ενδείξεις που στέλνει το σώμα σας για να σας πει ότι στερείται αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό.

Δείτε ακόμη: Tα 10 σημάδια έλλειψης της Βιταμίνης C

Εάν έχετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα, είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να κάνετε μια εξέταση αίματος:

1. Αδυναμία και κόπωση

Ανεξάρτητα από το πόσες ώρες κοιμάστε ή τις φορές που ξεκουράζεστε κατά την διάρκεια της ημέρας, πάντα αισθάνεστε ληθαργικοί και αδύναμοι. Είναι δύσκολο για εσάς να σηκωθείτε το πρωί και σας παίρνει ο ύπνος οπουδήποτε.

Εκτός από τις καθημερινές σας απαιτήσεις, αυτή η αδυναμία ή κόπωση μπορεί επίσης να προκληθεί από έλλειψη σιδήρου.

Επειδή αυτή η θρεπτική ουσία επιτρέπει στο οξυγόνο να μεταφερθεί στα κύτταρα, αν λείπει, οι ιστοί μας δεν λαμβάνουν «καύσιμο» και δεν λειτουργούν.

Ως εκ τούτου, η λιγότερη ζωτικότητα και η εξαιρετική κόπωση μετά την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης μπορεί να σχετίζονται με την έλλειψη σιδήρου.

2.Κακή απόδοση και κακή διάθεση

Η σημαντική σημασία του σιδήρου και οι συνέπειες της έλλειψης του.

Η έλλειψη αυτής της θρεπτικής ουσίας έχει άμεσο αντίκτυπο στις συναισθηματικές μας καταστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι φυσιολογικό να είμαστε πολύ ευερέθιστοι, καταθλιπτικοί ή υποτονικοί όταν στερούμαστε σίδηρο.

Επιπλέον, αν προσθέσουμε την κόπωση σε αυτό, οι συνέπειες είναι κατανοητές: προβλήματα με την απόδοση της εργασίας, με τις σπουδές σας ή την ολοκλήρωση καθημερινών καθηκόντων.

Δώστε προσοχή αν όλα πήγαν στραβά τελευταία και δεν μπορείτε να επικεντρωθείτε στις δραστηριότητές σας.

Επιπλέον, η έλλειψη σιδήρου έχει αρνητική επίδραση στη μνήμη και την προσοχή. Θα χρειαστείτε διπλάσια προσπάθεια για να κάνετε ό, τι προσπαθείτε να κάνετε. Επίσης, θα χάσετε γρήγορα τα κίνητρά σας, ακόμη και αν προσπαθήσετε να εκτελέσετε εργασίες που σας αρέσουν.

Δείτε ακόμη: 7 συμπτώματα έλλειψης του φυλλικού οξέος που συχνά αγνοούμε

3.Χλωμάδα

Όταν έχετε αναιμία, είναι πιθανό το δέρμα σας να γίνει πιο χλωμό ή πιο άσπρο από το συνηθισμένο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο το χόριο όσο και οι ιστοί του βλεννογόνου δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν λευκό χρώμα κάτω από τα μάτια τους (εκεί όπου αρχίζουν οι βλεφαρίδες).

4.Ζάλη και ναυτία

Η σημαντική σημασία του σιδήρου και οι συνέπειες της έλλειψης του.

Μία από τις συνέπειες της έλλειψης σιδήρου και της ποσότητας οξυγόνου που λαμβάνουν τα κύτταρα είναι η συνεχής αίσθηση ζαλάδας.

Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσετε την αίσθηση της έλλειψης αέρα όταν προσπαθείτε να αναπνεύσετε. Μπορείτε επίσης να εισπνέετε ταχύτερα και πιο συχνά (πολυπνοία).

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες αυτής της θρεπτικής ουσίας μπορεί να λιποθυμήσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Μπορεί επίσης να βιώνουν εμβοές στα αυτιά τους ή να υποφέρουν από λιποδυστροφίες.

5.Αίσθημα παλμών

Οι γρήγοροι καρδιακοί παλμοί που εμφανίζονται όταν δεν κάνετε σωματική άσκηση μπορεί να σχετίζονται με την έλλειψη σιδήρου.

Όταν το αίμα σας δεν κυκλοφορεί καλά, το καρδιακό σύστημα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να το επαναφέρει σε κάθε όργανο.

Μπορεί να εμφανιστούν η ταχυκαρδία, οι αρρυθμίες και ακόμη και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

6.Εύθραυστα νύχια και τριχόπτωση

Όταν τα νύχια σας σπάνε εύκολα, είναι λεπτά ή έχουν λευκά σημάδια πάνω τους κοντά στην παρανυχίδα, αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου.

Στην περίπτωση της τριχόπτωσης, αυτό οφείλεται στο ότι το αίμα έρχεται στο κεφάλι με χαμηλό επίπεδο οξυγόνου και δεν θρέφει τους θύλακες των τριχών.

Πηγή: meygeia.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close