σπυράκια-στο-κεφάλι-αιτίες-και-αντιμετώπιση-

Σπυράκια στο κεφάλι: Δείτε όλες τις πιθανές αιτίες. Πολλοί έχουν σπυράκια στο κεφάλι όμως λίγοι γνωρίζουν τις πραγματικές αιτίες.

Τα σπυράκια στο κεφάλι είναι ένα συχνό φαινόμενο. Τα συγκεκριμένα σπυράκια μοιάζουν πολύ με τα σπυράκια της ακμής γι’ αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι που τα εκδηλώνουν, νομίζουν ότι είναι ακμή και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Όμως τα σπυράκια στο κεφάλι είναι συνδεδεμένα με ασθένειες που δεν πρέπει να τις αφήσουμε στην τύχη τους. Μιλάμε για τα σπυράκια που συνήθως αναπτύσσονται στο δέρμα λίγο πριν ξεκινήσει το τριχωτό της κεφαλής αλλά και ανάμεσα στα μαλλιά μας σε πολλές περιπτώσεις. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για τα σπυράκια στο κεφάλι

«Τα σπυράκια στο κεφάλι μοιάζουν με εκείνα της ακμής. Συνήθως αναπτύσσονται γύρω από τη γραμμή των μαλλιών, αλλά πολλοί άνθρωποι τα αισθάνονται και ανάμεσα στα μαλλιά τους, π.χ. στους κροτάφους ή στην κορυφή του κεφαλιού», λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ.

Σπυράκια στο κεφάλι: Δείτε όλες τις πιθανές αιτίες

«Τα σπυράκια αυτά μπορεί να είναι μεμονωμένα ή να εμφανίζονται σε συρροές. Μερικές φορές, δε, εξαπλώνονται σε ολόκληρο το κρανίο», καταλήγει. Φυσικά τα σπυράκια στο κεφάλι μπορούν να δημιουργούν κνησμό ή πόνο όπως συμβαίνει και με τα σπυράκια σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

Συνήθως αναπτύσσονται όταν ένας πόρος του δέρματος ή ο θύλακας της τρίχας γεμίσει νεκρά κύτταρα και δεν “αναπνέει”. Αυτό μπορεί να γίνει και όταν γεμίσουν από σμήγμα που είναι το φυσικό λίπος του δέρματός μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ενέχονται στην εμφάνισή τους μύκητες, βακτήρια ή ακάρεα.

Δείτε ακόμα Έχετε σπυράκια στα παρακάτω σημεία του σώματός σας; Δείτε τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας σε κάθε περιοχή!

Αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να μπουν στους πόρους του δέρματος και να προκαλέσουν φλεγμονές. Μεταξύ των παθογόνων συμπεριλαμβάνονται ο μύκητας μαλασέζια, ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος, ο προπιονοβακτηρηδίο της ακμής, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και άλλοι.

Σπυράκια στο κεφάλι: Δείτε όλες τις πιθανές αιτίες

Θυλακίτιδα και δερματίτιδα

Σπυράκια στο κεφάλι: Δείτε όλες τις πιθανές αιτίες

Ο κύριος Μιχελάκης λοιπόν μας εξηγεί πιο αναλυτικά: «Η πιο συνηθισμένη αιτία για τα σπυράκια στο κεφάλι είναι η θυλακίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή στους θυλάκους των τριχών λόγω της εισόδου βακτηρίων σε αυτούς.

Η θυλακίτιδα συχνά προκαλεί δερματικές βλάβες που μοιάζουν με αυτές της ακμής. Ωστόσο συνήθως συνοδεύονται από αίσθημα κνησμού και καύσου (κάψιμο) στο δέρμα».

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα λοιπόν είναι μία άλλη κατάσταση που μπορεί να ευθύνεται έμμεσα για τα σπυράκια στο κεφάλι. Το δέρμα του κρανίου σε αυτή τη περίπτωση είναι κόκκινο κατά τόπους.

Δείτε ακόμα Τι να κάνετε για τα σπυράκια στην πλάτη λόγω ζέστης και ιδρώτα το καλοκαίρι

Προκαλείται επίσης κνησμός, ξηρότητα και απολέπιση σαν να έχει έντονη πιτυρίδα ο ασθενής. Ο επίμονος και εντοπισμένος κνησμός και το συνακόλουθο ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον σπυράκια.

Κύστες Pilar και τρόπος ζωής

Σπυράκια στο κεφάλι: Δείτε όλες τις πιθανές αιτίες

Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα σπυράκια στο κεφάλι είναι κύστες Pilar ή κύστεις του τριχωτού της κεφαλής. Αυτή η κατάσταση είναι κολοήθεια και έχει τα σπυράκια έχουν το χρώμα του δέρματος. Φυσικά μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο δέρμα όμως κατά κανόνα παρατηρούνται στο κεφάλι.

Οι κύστεις Pilar δεν έχουν πόνο στο άγγιγμα και μεγαλώνουν βαθμιαία με το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να πάρει καιρό μέχρι να καταλήξουν σε σημαντικό μέγεθος που θα προβληματίσει τον ασθενή. Τα σπυράκια στο κεφάλι βέβαια μπορεί να αναπτυχθούν και εξαιτίας του τρόπου ζωής.

Για παράδειγμα παίζει σημαντικό ρόλο η συσσώρευση προϊόντων για τα μαλλιά στο κεφάλι όπως είναι τα σαμπουάν, οι κρέμες για τα μαλλιά, η λακ ή ο αφρός για τα μαλλιά. Αυτό γίνεται χειρότερο όταν το άτομο δεν λούζεται συχνά.

Δείτε ακόμα Δείτε περιπτώσεις που μπορεί να συνδέονται τα σπυράκια στο πρόσωπό σας

Υπάρχουν επίσης και άνθρωποι που έχουν κάποιου είδους ευαισθησία στα προϊόντα για τα μαλλιά. Επίσης μερικοί άνθρωποι δεν σαπουνίζουν και δεν ξεβγάζουν καλά τα μαλλιά τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην καθαρίζεται καλά το τριχωτό της κεφαλής.

Τέλος σπυράκια στο κεφάλι μπορεί να εμφανιστούν και μετά από έντονη γυμναστικής ειδικά όταν το άτομο δεν κάνει μπάνιο μετά την γυμναστική του. Ακόμη κι αν απλά ιδρώσει όταν φοράει για παράδειγμα καπέλο, μπορεί να προκληθούν σπυράκια ειδικά όταν το κάλυμμα δημιουργεί τριβή.

Πως γίνεται η διάγνωση και πως τα αντιμετωπίζουμε

«Επειδή είναι πολλές οι πιθανές αιτίες και οι συμβάλλοντες παράγοντες για τα σπυράκια στο κεφάλι, έχει πολύ μεγάλη σημασία η προσεκτική εξέταση από τον δερματολόγο ιατρό, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία», λέει ο κ. Μιχελάκης.

Έχετε μικρές τρίχες στο στήθος σας; Δείτε τι μπορεί αυτό να σημαίνει

Στις περισσότερες περιπτώσεις λοιπόν η πρώτη οδηγία είναι η χρήση ενός φαρμακευτικού σαμπουάν ή κάποιας άλλης τοπικής θεραπείας που θα καθαρίσει τους πόρους του ασθενή. Το φαρμακευτικό σαμπουάν περιέχει συστατικά όπως αιθέριου έλαιο τεϊόδεντρου που μειώνει τα βακτήρια και σαλικυλικό οξύ που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Επίσης τα φαρμακευτικά σαμπουάν περιέχουν γλυκολικό οξύ που προκαλεί μία ήπια απολέπιση, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα, το σμήγμα και τα βακτήρια. Τέλος περιέχουν κετοκοναζόλη και υπεροξείδιο του βενζολίου.

Δείτε ακόμα Δείτε πως να ξεφορτωθείτε τα σπυράκια από το προσωπό σας μόλις μέσα σε μια νύχτα;

Το πρώτο συστατικό έχει αντιμυκητιακή δράση και το δεύτερο καταπολεμά τα βακτήρια της ακμής και άλλα. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος για τον οποίο το φαρμακευτικό σαμπουάν πρέπει να επιλεχθεί από δερματολόγο που θα κρίνει τι από όλα αυτά τα υλικά έχουμε περισσότερη ανάγκη.

Επιπλέον θεραπείες για τα σπυράκια στο κεφάλι

Ένας δερματολόγος μπορεί να χορηγήσει επιπλέον θεραπείες όταν ο ασθενής πάσχει από σοβαρή φλεγμονή, όταν τα σπυράκια επιμένουν ή προκαλούν επιπλοκές όπως είναι η τριχόπτωση. Αναλόγως με την διάγνωση οι πρόσθετες θεραπείες μπορεί να είναι οι παρακάτω:

Τοπικές αντιβιοτικές αλοιφές ή κρέμες με στεροειδή, εγχύσεις στεροειδών, αντιβιοτικά από το στόμα, αντισταμινικά όταν υπάρχει φαγούρα, φωτοθεραπεία και ειδικά φάρμακα για σοβαρή ακμή όπως είναι η ισοτρετινοΐνη.

«Ο ασθενής με σπυράκια στο κεφάλι πρέπει να χρησιμοποιεί ένα είδος τοπικής θεραπείας κάθε φορά, για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα, εκτός κι αν του έχει προτείνει ο δερματολόγος του κάποια συνδυασμένη θεραπεία.

Δείτε ακόμα Μη σπας ποτέ σπυράκια σε αυτήν την περιοχή του προσώπου – Μπορεί να χάσεις τη ζωή σου!

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα κάθε προϊόντος και να γίνονται σωστές προσαρμογές της θεραπείας, όταν απαιτούνται».

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή

 

«Τα σπυράκια στο κεφάλι μπορούν να αντιμετωπιστούν. Όπως όμως ισχύει και για τα άλλα σημεία του σώματος, έτσι και στο τριχωτό του κεφαλιού δεν πρέπει να τα σπάμε, για να μην εξαπλωθούν τα βακτήρια και δημιουργηθούν περισσότερα.

Η σωστή φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποτρέψει την επανεμφάνισή τους». λέει ο κύριος Μιχελάκης. Εκτός λοιπόν από την ιατρική θεραπεία για να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια στο κεφάλι θα πρέπει να τηρείτε σωστή υγιεινή στο κεφάλι.

Ο γενικός κανόνας είναι να λούζετε τα μαλλιά σας όταν αυτά “λαδώνουν” και πρέπει μετά από κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα που προκαλεί ιδρώτα ή όποτε ιδρώνετε πολύ να κάνετε μπάνιο. Επίσης είναι απαραίτητο να μην φοράτε σφιχτά καπέλα και άλλα καλύμματα της κεφαλής και να χρησιμοποιείτε απαλά προϊόντα για την φροντίδα των μαλλιών.

Δείτε ακόμα Απομακρύντε τα σπυράκια και τις τρίχες από την μύτη με φυσικό τρόπο!

Επίσης να μην χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα όπως η λακ και άλλα και να διατηρείτε ένα ημερολόγιο διατροφής για να ξέρετε αν κάποιο τρόφιμο σας δημιουργεί εξανθήματα όπως η σοκολάτα σε πολλές περιπτώσεις.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close