10 θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους

10 θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους. Τα 10 σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους κι εμείς δεν το γνωρίζαμε. Δυστυχώς οι άνθρωποι πιστεύουν ότι λαμβάνουν καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό όμως είναι ψέμα.

Δυστυχώς οι άνθρωποι του σήμερα έχουν αποκλείσει από την διατροφή τους πολλά θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, όταν δεν υπάρχουν στο σώμα μας μπορεί να μας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια.

Οι άνθρωποι μπορεί να μην το γνωρίζουμε, όμως έχουμε πολλές τροφές αποκλεισμένες από το διατροφολόγιo μας, που πραγματικά μας κάνουν πολύ καλό. Οι περισσότεροι από εμάς, καταφεύγουμε στα συμπληρώματα διατροφής.

Δείτε ακόμα Συμπληρώματα διατροφής : 10 μύθοι και αλήθειες

Όμως όσο αποτελεσματικά κι αν είναι τα συμπληρώματα διατροφής σε πολλές περιπτώσεις, σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί η αποτελεσματικότητά τους, με αυτή που θα μας πρόσφερε η λήψη αυτών των θρεπτικών συστατικών, κατευθείαν από την πηγή. Δηλαδή τα τρόφιμα.

Προτού λοιπόν φτάσετε σε ένα φαρμακείο για να πάρετε κάποιο φάρμακο ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, καλά θα κάνετε να επισκεφθείτε κάποιον γιατρό που θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα ή να εμπιστευτείτε κάποιον εξειδικευμένο διατροφολόγο. Διαβάστε παρακάτω τα 10 θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους:

1.Η Βιταμίνη D είναι μέσα στα 10 θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους:

Η βιταμίνη D σε συνδυασμό με το ασβέστιο βοηθάει στην καλή κατάσταση των οστών μας. Όμως στην διατροφή μας δεν περιλαμβάνεται αρκετή βιταμίνη D. Και μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς, την βιταμίνη D να την προσλαμβάνουμε και από τον ήλιο, όμως η υπερβολική μας έκθεση σε αυτόν, δεν μας κάνει καλό.

Αν θέλετε λοιπόν να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα σας, ξεκινήστε να τρώτε πιο συχνά λιπαρά ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια είναι η πέστροφα ή ο σολομός. Επίσης μπορεί να δοκιμάσετε λάδι από συκώτι γάδου, για ακόμη πιο υψηλή πρόσληψη της βιταμίνης D.

τρόφιμα_με_βιταμίνη D_

Photo via: onmed.gr

2. Η  Βιταμίνη Β12 είναι μέσα στα 10 θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους:

Όσοι είναι χορτοφάγοι ή vegan διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 καθώς η βιταμίνη βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα.

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική στην παραγωγή αίματος, καθώς και στις λειτουργίες των νεύρων και του εγκεφάλου. Εάν δεν μπορείτε να φάτε κρέας για να αυξήσετε το B12 σας, δοκιμάστε μύδια, στρείδια ή φύκια nori.

τρόφιμα_με_βιταμίνη 12_

Photo via: onemed.gr

3. Το Ασβέστιο είναι μέσα στα 10 θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους:

Το ασβέστιο δεν είναι καλό μόνο για την υγεία των οστών. Βοηθάει και στην διατήρηση γερών δοντιών. Επίσης βοηθάει στην λειτουργία των μυών, στην καρδιά και στα νεύρα του εγκεφάλου. Αν έχουμε ανεπάρκεια σε ασβέστιο, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε οστεοπόρωση καθώς μεγαλώνουμε.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό από μικρή ηλικία να καταναλώνουμε ασβέστιο. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το ασβέστιο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όμως υψηλές ποσότητες ασβεστίου υπάρχουν και στις σαρδέλες.

τρόφιμα_με_ασβέστιο_

Photo via: onmed.gr

4.Το Σίδηρο είναι μέσα στα 10 θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους:

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει αρκετό σίδηρο. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου. Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου: heme και nonheme. Το heme είναι ο τύπος σιδήρου που υπάρχει στο κρέας. Το Nonheme υπάρχει τόσο σε κρέας όσο και σε φυτικές πηγές.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου, πρέπει να τρώτε κόκκινο κρέας ή οστρακοειδή όπως στρείδια. Οι χορτοφάγοι πρέπει να στραφούν σε φασόλια ως πηγή μη σιδηρούχου σιδήρου.

τρόφιμα_με_σίδηρο_

Photo via: onmed.gr

5.  Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη δημιουργία δοντιών και οστών και εμπλέκεται σε εκατοντάδες ενζυματικές αντιδράσεις. Η βρώμη περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου.

Εάν δεν θέλετε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης, τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή – αλλά θα πρέπει να φάτε περίπου 90 από αυτά για να πάρετε το μαγνήσιο που θα σας παρείχαν 6 ουγκιές βρώμης.

τρόφιμα_με_μαγνήσιο_

Photo via: iatropedia.gr

6. Το Ιώδιο είναι μέσα στα 10 θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους:

Περίπου το 40% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει να μην έχει  αρκετό ιώδιο. Το ιώδιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν την υγεία των οστών, την ανάπτυξη του σώματος και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Για να αυξήσετε την ποσότητα του ιωδίου στο σώμα σας, ξεκινήστε να τρώτε γαλακτοκομικά, ψάρια ή αποξηραμένα φύκια.

τρόφιμα_πλούσια_σε_ιώδιο_

Photo via: onmed.gr

7. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α ωφελεί τα οστά, το δέρμα και τα δόντια. Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Α: η προ-βιταμίνη Α και η προσχηματισμένη βιταμίνη Α. Η προ-βιταμίνη βρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά, ενώ η προσχηματισμένη βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και τα καρότα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Α, οι γλυκοπατάτες είναι ακόμα καλύτερες.

τρόφιμα_με_βιταμίνη Α

Photo via: designmagazine.gr

8. Το  Κάλιο είναι μέσα στα 10 θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους:

Το κάλιο βοηθά στην αντοχή των οστών, στους υγιείς μύες και στα νεύρα του εγκεφάλου. Επίσης βοηθά στην  παραγωγή ενέργειας. Το ακατέργαστο σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, αλλά θα πρέπει να φάτε περίπου δύο φλιτζάνια για να επωφεληθείτε. Οι γλυκοπατάτες, οι μπανάνες και ο χυμός πορτοκαλιού περιέχουν επίσης κάλιο.

τρόφιμα_με_κάλιο_

Photo via: onmed.gr

9.  Το Φολικό οξύ

Για τις έγκυες γυναίκες, το φολικό οξύ είναι απαραίτητο. Τον πρώτο μήνα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα και καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φολικό οξύ βοηθά στην παραγωγή κυττάρων. Οι φυσικές πηγές φολικού οξέος περιλαμβάνουν φακές, μπρόκολο και εμπλουτισμένα ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά.

τροφές_με_φολικό οξύ_μπρόκολο_

Photo via: newsbeast.gr

10. Οι  Φυτικές ίνες είναι μέσα στα 10 θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους:

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι βοηθούν πολύ το σώμα. Η πιο γνωστή τους ευεργεσία για το σώμα είναι ότι βοηθούν στις φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και να διατηρήσουν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό.

Αν θέλετε να βρείτε φυτικές ίνες, τότε προτιμήστε σίγουρα τα φρούτα του πάθους, το μάνγκο και το ακτινίδιο.

φυτικές_ίνες_

Photo via: onmed.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα που αφορούν την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close