11 σημάδια ζωτικής σημασίας που δείχνουν οτι χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που το σώμα μας χρειάζεται για να σταθεροποιήσει την αρτηριακή πίεση και να οικοδομήσει υγιή οστά και δόντια. Το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου στο σώμα μας αποθηκεύεται στα οστά μας, και καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας γίνονται λιγότερο πυκνά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, καθώς γερνάμε. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες πρέπει να αρχίσουν την αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου τους νωρίτερα από τους άνδρες – αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.

Υπάρχουν, όμως μερικοί διαφορετικοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια ασβεστίου. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D καθιστούν πιο δύσκολο για το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο, και τα υψηλά επίπεδα του καλίου μπορεί να προκαλέσουν στο σώμα μας γρηγορότερη καύση του ασβεστίου. Ορισμένα φάρμακα παρεμβαίνουν στα επίπεδα του ασβεστίου μας, αρκετά, ιδίως εκείνα που λαμβάνονται για την αντικατάσταση του θυρεοειδούς. Η ανεπάρκεια ασβεστίου λαμβάνει χώρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή το σώμα μας διατηρεί τα επίπεδα μετάλλων όσο το δυνατόν περισσότερο με τη λήψη ασβεστίου απευθείας από τα οστά μας. Αυτό σημαίνει ότι η μακροχρόνια έλλειψη ασβεστίου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

1) Μυϊκές κράμπες. Αυτές συμβαίνουν κυρίως στην πλάτη και τα πόδια

2) Μυϊκοί σπασμοί. Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να εξελιχθούν σε μυϊκούς σπασμούς γιατί το ασβέστιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και επιληπτικές κρίσεις σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

Δείτε ακόμη: 7 συμπτώματα έλλειψης του φυλλικού οξέος που συχνά αγνοούμε

3) Παραισθησία. Αυτό περιγράφει έναν αριθμό συμπτωμάτων που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα της σοβαρής έλλειψης ασβεστίου. Αυτά περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, μυϊκές συσπάσεις, σύγχυση, παραισθήσεις και μια μειωμένη αίσθηση της αφής. Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως.

4) Αλλαγές στη διάθεση. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να περιλαμβάνει ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, και αλλαγές προσωπικότητας.

Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να εξελιχθούν σε μυϊκούς σπασμούς γιατί το ασβέστιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών.

5) Προβλήματα με τον ύπνο. Το ασβέστιο σχετίζεται με τον κύκλο του ύπνου, και τα επίπεδα της ανόδου του ασβεστίου πέφτουν όταν κοιμόμαστε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανικανότητα να κοιμηθούμε βαθιά σχετίζεται με την έλλειψη ασβεστίου, και ότι ο φυσιολογικούς κύκλους του ύπνου μπορεί να αποκατασταθεί, όταν τα επίπεδα του ασβεστίου είναι φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ρόλο του ασβεστίου στη δημιουργία της μελατονίνης, μιας ορμόνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε.

Δείτε ακόμη: Δείτε γιατί είναι σημαντικός για την υγειά μας ο μεσημεριανός ύπνος

6) Αδύναμα και εύθραυστα νύχια. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα, εύθραυστα και ξηρά νύχια. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά και το δέρμα.

7) Αδύναμα οστά. Το ασβέστιο επηρεάζει άμεσα την οστική πυκνότητα μας, και τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία μας στην οστεοπόρωση και τα κατάγματα.

8) Δυσκολία κατάποσης. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο, έρχεται με τις συσπάσεις των μυών για τις οποίες μιλήσαμε νωρίτερα. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασυνήθιστες αλλαγές της φωνής που προκαλούνται από σπασμούς στο λάρυγγα.

9) ”Μάχη΄΄΄για την απώλεια βάρους.  Αυτό μπορεί να συνδεθεί με μια σειρά από άλλα ζητήματα υγείας και τον τρόπο ζωής, αλλά έχει συνδεθεί και με τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο που αποθηκεύεται μέσα στα λιποκύτταρα βοηθά στη ρύθμιση του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα, και τα κύτταρα που περιέχουν το περισσότερο ασβέστιο στην πραγματικότητα καίνε περισσότερο λίπος.

Δείτε ακόμη: 7 σημάδια που δείχνουν έλλειψη της βιταμίνης D

10) Πονόδοντος. Η συντριπτική πλειοψηφία του ασβεστίου στο σώμα αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια, έτσι τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου συνδέονται με τη φθορά των δοντιών και τον πονόδοντο .

11) Νεογνική υπασβεστιαιμία. Αυτή ισχύει μόνο για μωρά και εμφανίζεται συνήθως λίγες ημέρες μετά τη γέννηση. Χαρακτηρίζεται από επιληπτικές κρίσεις, δυσκολία στην αναπνοή, ή ταχυκαρδία, σύμφωνα με το Healthline . Αυτή είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση για την οποία θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως.

Δυστυχώς, από τη στιγμή που θα δείτε τα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου στο σώμα σας , η έλλειψη του, ήδη υπάρχει για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να αυξήσετε τα επίπεδα του ασβεστίου σας. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου, με την προσθήκη τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο στη διατροφή σας, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός ή τόνος), οι εμπλουτισμένοι χυμοί πορτοκαλιού, το εμπλουτισμένο γάλα και τα αυγά. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε, υγιή τα επίπεδα της βιταμίνης D, έτσι ώστε το σώμα σας να μπορεί να συνεχίσει να απορροφά το ασβέστιο αποτελεσματικά.  Επίσης, μην ξεχνάτε να γυμνάζεστε τακτικά!

Πηγή: remedydaily.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close