Τί είναι ο ιός τσικουνγκούνια που έχει μολύνει χιλιάδες ανθρώπους στη Κίνα - Μεταδίδεται από τα κουνούπια

Τί είναι ο ιός τσικουνγκούνια που έχει μολύνει χιλιάδες ανθρώπους στη Κίνα – Μεταδίδεται από τα κουνούπια

Τί είναι ο νέος ιός τσικουνγκούνια που έρχεται από την Κίνα, πώς εμφανίζεται και τί συμπτώματα έχει στους ασθενείς; Αναλυτικά όλα τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μέχρι τώρα.

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στη νότια Κίνα καθώς περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι αρρώστησαν από τον ιό τσικουνγκούνια όπως αναφέρουν τα δεδομένα που καταγράφηκαν από τον Ιούλιο 2025 στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Οι Αρχές ξεκίνησαν να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα περιορισμού που θυμίζουν τις μέρες της πανδημίας του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC, στη πόλη Φοσάν η οποία έχει πληγεί περισσότερο όσων αφορά την εμφάνιση κρουσμάτων με τσικουνγκούνια οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο και τα κρεβάτια του προφυλάσσονται με κουνουπιέρες. Μπορούν να πάρουν εξιτήριο μόνο αν το τεστ βγει αρνητικό ή αν έχουν μείνει ήδη μία εβδομάδα στο νοσοκομείο.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι και προκαλεί πυρετό και έντονο πόνο στο στήθος και στις αρθρώσεις. Μάλιστα πολλές φορές αυτός ο πόνος μπορεί να διαρκέσει και χρόνια ενώ δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πώς αντιμετωπίζουν τον ιό οι Αρχές της Κίνας;

Από εκεί και πέρα οι υγειονομικές Αρχές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας έχουν ανακοινώσει ότι προχωρούν σε αποφασιστικά και αυστηρά μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού. Άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις, ακόμη και δερματικά εξανθήματα ενθαρρύνονται να επισκεφθούν αμέσως το πλησιέστερο νοσοκομείο και να προβούν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Μάλιστα, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να εξαλείψουν κάθε πιθανή εστία στάσιμου νερού στα σπίτια τους όπως είναι τα πιατάκια στις γλάστρες ή δοχεία και άδεια μπουκάλια, αφού αποτελούν σημεία αναπαραγωγής των κουνουπιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα μέχρι και 10.000 γιουάν, δηλαδή περίπου 1.200 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή οι Αρχές υιοθετούν κάπως…ασυνήθιστες αλλά στοχευμένες μεθόδους καταπολέμησης του προβλήματος. Έχουν αρχίσει δηλαδή να απελευθερώνουν ειδικά είδη κουνουπιών που εξοντώνουν μικρότερα, τα οποία είναι και φορείς του ιού, καθώς και ψάρια που τρέφονται με προνύμφες κουνουπιών.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα στη πόλη Φοσάν απελευθερώθηκαν 5.000 τέτοια ψάρια σε αστικές λίμνες. Ενώ σε κάποιες περιοχές χρησιμοποιούνται ακόμη και drones για την ανίχνευση και την καταγραφή σημείων με στάσιμο νερό, ενισχύοντας έτσι την επιτήρηση και την πρόληψη. Όμως, η επιβολή αυτών των μέτρων έχει προκαλέσει και αντιδράσεις.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που συγκρίνουν αυτά τα μέτρα με τις αυστηρές πολιτικές που εφαρμόστηκαν την περίοδο του κορονοϊού. Στη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo αρκετοί σχολίασαν με σκεπτικισμό και μάλιστα ένας χρήστης έγραψε: «Όλα αυτά μου θυμίζουν παλιά. Είναι όντως απαραίτητα;»

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Γιατί καραντίνα; Δεν πρόκειται να αρχίσει να δαγκώνει κόσμο ένας ασθενής». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα είχε υιοθετήσει πολύ σκληρά μέτρα, όπως την υποχρεωτική καραντίνα σε ειδικά κέντρα και τον αιφνίδιο αποκλεισμό ολόκληρων πολυκατοικιών ή συνοικιών.

Η Φοσάν δεν είναι η μόνη πόλη που επηρεάζεται. Συνολικά, τουλάχιστον 12 ακόμη πόλεις στη νότια Γκουανγκντόνγκ έχουν αναφέρει κρούσματα της ασθένειας, με σχεδόν 3.000 νέα περιστατικά να καταγράφονται μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα στο Χονγκ Κονγκ εντοπίστηκε σε ένα 12χρονο αγόρι που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Φοσάν και εμφάνισε πυρετό, εξάνθημα και αρθραλγία. Παρόλο που οι αρχές αναφέρουν πως τα μέχρι τώρα περιστατικά είναι ήπια — με το 95% των νοσούντων να αναρρώνει εντός επτά ημερών — ο πληθυσμός ανησυχεί, καθώς ο ιός της τσικουνγκούνια παραμένει σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό της Κίνας.

Τί είναι ο ιός τσικουνγκούνια που έχει μολύνει χιλιάδες ανθρώπους στη Κίνα - Μεταδίδεται από τα κουνούπια

Πόσο αυξημένα είναι τα κρούσματα στη Κίνα;

Εκτός από την Φοσάν, τουλάχιστον άλλες 12 πόλεις στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχουν αναφέρει μολύνσεις. Σχεδόν 3.000 κρούσματα αναφέρθηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα ενώ τη Δευτέρα, το Χονγκ Κονγκ ανέφερε το πρώτο κρούσμα, ένα 12χρονο αγόρι που εμφάνισε πυρετό, εξάνθημα και πόνο στις αρθρώσεις, μετά από ταξίδι του στη Φοσάν τον Ιούλιο.

Ο ιός αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο και μεταδίδεται μόνο από μολυσμένα κουνούπια. Μέχρι τώρα βέβαια, όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν ήπια και μάλιστα το 95% πήραν εξιτήριο εντός επτά ημερών. Όμως αυτά τα κρούσματα δεν παύουν να έχουν προκαλέσει πανικό. 

«Αυτό είναι τρομακτικό. Οι παρατεταμένες συνέπειες ακούγονται πολύ οδυνηρές», έγραψε ένας χρήστης στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo. Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους ταξιδιώτες στην Κίνα να επιδείξουν «αυξημένη προσοχή» μετά το ξέσπασμα της επιδημίας.

Επιπλέον μέτρα της Κίνας για να αντιμετωπιστεί ο ιός

Ορισμένες γειτονικές πόλεις είχαν διατάξει τους ταξιδιώτες από το Φοσάν, να υποβληθούν σε 14ήμερη καραντίνα στο σπίτι τους, αλλά αυτό το μέτρο έχει πλέον αποσυρθεί. Ορισμένοι συνέκριναν τα μέτρα αυτά με εκείνα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και αμφισβήτησαν την αναγκαιότητά τους. Ένας χρήστης στο Weibo έγραψε: «Αυτά μοιάζουν τόσο οικεία… Αλλά είναι πραγματικά απαραίτητα;».

Οικονομική και εύκολη παγίδα για κουνούπια ιδανική για το camping την αυλή ή το μπαλκόνι

Τι είναι ο τσικουνγκούνια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που τσιμπήθηκαν από μολυσμένο κουνούπι θα εμφανίσουν συμπτώματα από τσικουνγκούνια μέσα σε τρεις έως επτά ημέρες. Εκτός από τον πυρετό και τον πόνο στις αρθρώσεις, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και πρησμένες αρθρώσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς θα αισθανθούν καλύτερα μέσα σε μια εβδομάδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Στα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για πιο σοβαρή νόσο περιλαμβάνονται τα νεογέννητα, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη.

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι θάνατοι από τσικουνγκούνια είναι σπάνιοι. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Τανζανία το 1952. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μέχρι σήμερα, έχει αναφερθεί σε περισσότερες από 110 χώρες. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού είναι να μειωθούν οι λίμνες στάσιμου νερού που επιτρέπουν στα κουνούπια να αναπαράγονται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

φυσικές-θεραπείες-για-τσίμπημα-από-κουνούπια-μέλισσες-σφήκες-

Άλλα άρθρα για ασθένειες που σας ενδιαφέρουν: