Τι προκαλεί κατακράτηση υγρών και πώς να το αποφύγετε;

Το οίδημα είναι πρήξιμο, συνήθως στα πόδια, στις πατούσες, στους αστραγάλους και στα χέρια, που προκαλείται από την περίσσεια υγρών η οποία έχει συσσωρευτεί στους ιστούς του σώματός σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κύριοι παράγοντες του οιδήματος είναι η εμμηνόπαυση, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα εγκαύματα, η εγκυμοσύνη, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή και άλλα χάπια που περιέχουν οιστρογόνα (φάρμακα όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αγγειοδιασταλτικά).

Τα συμπτώματα του οιδήματος εξαρτώνται κυρίως από την αιτία και συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Oι εξετάσεις ούρων, τα τεστ για τη λειτουργία της καρδιάς, τα τεστ της ηπατικής λειτουργίας, και οι εξετάσεις αίματος και ακτίνων Χ μπορεί να προσδιορίσουν την υποκείμενη αιτία.

Δείτε ακόμη: 16 προειδοποιητικά σημάδια οτι χρειάζεται να αδειάσετε τα λεμφικά σας υγρά

Ακόμα κι αν οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σοβαρές, ωστόσο, το οίδημα μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της νόσου των νεφρών,της ηπατικής νόσου, του διαβήτη, ή της καρδιακής ανεπάρκειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Το οίδημα είναι μια συχνή πάθηση, που επηρεάζει περίπου 4,4 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Τα συμπτώματα του οιδήματος εξαρτώνται κυρίως από την αιτία και συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι, σήμερα, θα μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιο κοινές αιτίες του οιδήματος και τις μεθόδους αποφυγής του (φυσικά αν μια σοβαρή ασθένεια δεν είναι η αιτία του):

1.) Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου

Η Κατακράτηση υγρών εμφανίζεται συνήθως όταν το σώμα αρχίζει να αξιοποιεί τα αποθέματα νερού , πράγμα που συμβαίνει τις φορές όταν η διατροφή ενός ατόμου βασίζεται κυρίως σε τρόφιμα πλούσια σε νάτριο και χαμηλά σε πρόσληψη νερού. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μια μικρή έρευνα για να μάθετε περισσότερα για ποια τρόφιμα έχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου, και έτσι θα είστε σε θέση να τα βγάλετε  από τη διατροφή σας.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το νάτριο μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα που σίγουρα δεν περιμένατε όπως: σε επεξεργασμένα κρέατα, σε κονσερβοποιημένα λαχανικά, σε καρυκεύματα, και σε επεξεργασμένα τρόφιμα εν γένει. To Κέλτικο αλάτι και το αλάτι Ιμαλαΐων είναι εξαιρετικά επωφελή για την αναστροφή της κατακράτησης νερού.

Δείτε ακόμη: Χρησιμοποιήστε αυτό το λάδι στο μαγείρεμα του ρυζιού σας και κάψτε λίπος και θερμίδες!

2.) Ανεπάρκεια μαγνησίου

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο σώμα μπορεί να εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία πολλών συστημάτων στο σώμα, προκαλώντας έτσι κατακράτηση υγρών. Μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη 200 mg μαγνησίου την ημέρα μπορεί να μειώσει το οίδημα σε γυναίκες με συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, φροντίστε να λαμβάνετε συμπληρώματα μαγνησίου ή να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές όπως μαύρη σοκολάτα, αβοκάντο, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπανάκι, και καρύδια.

3.) Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες που σχετίζονται με την ισορροπία των υγρών στο σώμα αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο που έπαιρναν βιταμίνη Β καθημερινά έβλεπαν βελτίωση της κατάστασής τους.

Η βιταμίνη Β είναι μια υδατοδιαλυτική βιταμίνη, έτσι ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε είναι από ολόκληρα τρόφιμα όπως ο τόνος, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το άπαχο βοδινό κρέας, οι ηλιόσποροι, οι μπανάνες, τα φιστίκια και οι πατάτες.

4.) Ανεπάρκεια σε κάλιο

Το κάλιο είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, των ιστών, και των οργάνων στο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών. Η Ανεπάρκεια του καλίου προκαλεί οίδημα και οδηγεί σε προβλήματα όπως  αύξηση του σωματικού βάρους, κράμπες, και μυϊκές κράμπες. Αυτή η βιταμίνη έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα νατρίου, αντιστρέφοντας έτσι την κατακράτηση υγρών.

Το κάλιο μπορεί να βρεθεί στα φρούτα, ιδιαίτερα στο μέλι, το πεπόνι,το  καρπούζι, και το Κανταλούπε .

5.) Αφυδάτωση
Η αφυδάτωση αναγκάζει το σώμα να κατακρατεί τα υγρά, οδηγώντας έτσι σε οιδήματα στα χέρια, τους αστραγάλους, ή στα πόδια. Ευτυχώς, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση με άφθονο πόσιμο νερό και την αποφυγή αναψυκτικών και καφέ.

6.) Η υπερβολική κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων

Όπως είπαμε και πριν, τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε ζάχαρη, νάτριο και τοξικές χημικές ουσίες που μπορεί να ασκήσουν πίεση στα νεφρά και στο συκώτι, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο της κατακράτησης των υγρών Επιπλέον, τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν αιχμές στα επίπεδα ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα.

Δείτε ακόμη: Αιτίες και συμπτώματα της αφυδάτωσης

Τα φυτά που βοηθούν στη μείωση του οιδήματος

Τα φυτά που έχουν διουρητικές ιδιότητες είναι αποτελεσματικά στη μείωση της κατακράτησης των υγρών. Το σκόρδο, ο μάραθος, ο μαϊντανός, η πικραλίδα, το καλαμπόκι, ο ιβίσκος, το  εκουίζετο, και η τσουκνίδα θεωρούνται οτι είναι τα καλύτερα!

Πηγή: naturalcuresandhomeremedies.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close