Βιταμίνη Κ: Πως να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα ανεπάρκειας και οι τροφές που πρέπει να λαμβάνουμε!

Από τις βασικότερες βιταμίνες του οργανισμού μας είναι η βιταμίνη Κ, και η καθημερινή λήψη της βιταμίνης αυτής είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και την υγεία μας. Δείτε παρακάτω ποια είναι τα ύπουλα συμπτώματα που μαρτυρούν την έλλειψη της βιταμίνης, αλλά και με ποιες τροφές μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδά της στον οργανισμό μας.

Η βιταμίνη Κ είναι κυρίως γνωστή για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη φυσιολογική πήξη του αίματος, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή λειτουργικών πρωτεϊνικών παραγόντων (προθρομβίνη, προκομβερτίνη κ.ά.) που συντίθενται στο ήπαρ και εμπλέκονται στον παραπάνω μηχανισμό.

Έλλειψη βιταμίνης Κ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αιμορραγιών. Παρακάτω θα δείτε τα συμπτώματα απο την ελλήψη της συγκεκριμένης βιταμίνης και άν έχετε κάποιο απο αυτα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δειτε ακομα Οι βιταμίνες που χρειάζεστε σε κάθε ηλικία  πού θα τις βρείτε

 

Συμπτώματα βιταμίνης Κ

 

Αδυναμία επούλωσης πληγών – αιμορραγία: Βαριές περίοδοι, συχνές ρινορραγίες, αιμορραγία των ούλων, αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα, αποτελούν πιθανά προειδοποιητικά σημάδια έλλειψης βιταμίνης Κ.

 

Απώλεια οστικής δύναμης: Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ, συνδέεται με τη μεγάλη οστική πυκνότητα. Από εκεί και πέρα συνδέεται και με το χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

 

Καρδιακά προβλήματα: Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ μπορούν να προκαλέσουν αδυναμία στα οστά. Επιπλέον, αποτελούν παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

 

Δειτε ακομα 10 βιταμίνες που κάθε γυναίκα χρειάζεται και πως μπορεί να τις πάρει με φυσικό τρόπο

Συμπτώματα αρθρίτιδας: Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης οστεοαρθρίτιδας.

 

Κοιλιοκάκη ή άλλη διαταραχή του πεπτικού: Η μη σωστή απορρόφηση της βιταμίνης Κ από τον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει κυστική ίνωση. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει ελκώδη κολίτιδα, χρόνια παγκρεατίτιδα, ακόμη και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

 

Αντιβιοτικά: Δύναται να καταστρέψουν τα βακτήρια στο έντερο που παράγουν βιταμίνη Κ.

Δειτε ακομα 9+1 Ύπουλα Συμπτώματα της έλλειψης σε Βιταμίνη D που ΔΕΝ θα πρέπει να Αγνοείτε 

Ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων: Φάρμακα που περιέχουν ουσίες, όπως η χολεστυραμίνη και η κολεστιπόλη, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα απορρόφησης των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Κ.

 

Εξετάσεις αίματος: Είναι χρήσιμες. Αυτό, διότι υπολογίζουν το ποσοστό των πρωτεϊνών που εξαρτώνται από τη βιταμίνη Κ και έτσι δεν ενεργοποιούνται

 

Έλλειψη κατά τη γέννηση: Στα νεογέννητα και στα βρέφη πρέπει να τους χορηγείται ως συμπλήρωμα, η βιταμίνη Κ για τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να παρατηρηθεί ανεπάρκεια βιταμίνης Κ.

Τροφες με βιταμινη κ

λαχανικά, μπρόκολα, κολοκύθια, χυμό ροδιού, κοτόπουλο, συκώτι, βούτυρο, τυρί, αυγά και χοιρινό κρέας.

 

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close