Βουλιμία: Τα συμπτώματα και πως μπορείτε να προσφέρετε ουσιαστική βοήθεια

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την βουλιμία, τα συμπτώματα και πως μπορείτε να βοηθήσετε. Η βουλιμία συγκαταλέγεται στις διατροφικές διαταραχές και δυστυχώς πάσχουν από αυτήν πολλοί άνθρωποι. Η βουλιμία μπορεί να γίνει στο μέλλον απειλητική ακόμη και για την ζωή του ατόμου. Τα άτομα με βουλιμία μπορεί κρυφά να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς μέτρο και στην συνέχεια αναγκάζουν τον εαυτό τους να κάνει εμετό.

Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι επειδή προσπαθούν να αποφύγουν τις θερμίδες. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την βουλιμία ή αλλιώς νευρική βουλιμία, τα συμπτώματα αλλά και πως μπορούμε ουσιαστικά να βοηθήσουμε ένα άτομο που πάσχει. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για την βουλιμία

Οι άνθρωποι με βουλιμία τις περισσότερες φορές έχουν εμμονή με το βάρος τους αλλά και με το σχήμα του σώματός τους. Θα δείτε πως υπάρχουν διαστήματα που κάνουν αυστηρά προγράμματα διατροφής για να απαλλαγούν από ελαττώματα που μόνο οι ίδιοι βλέπουν.

Η βουλιμία σχετίζεται με την αυτοεικόνα του ατόμου και όχι μόνο με το φαγητό γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις θέλει πολύ δουλειά για να ξεπεραστεί. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι να υιοθετήσουν υγιεινά διατροφή πρότυπα με την απαραίτητη βοήθεια διατροφολόγων και ψυχιάτρων.

βουλιμία-συμπτώματα-αίτια-πως-μπορείτε-να-βοηθήσετε-

Τα συμπτώματα της βουλιμίας

Τα συμπτώματα της βουλιμίας είναι όταν ένα άτομο ενδιαφέρεται υπερβολικά πολύ για το βάρος και το σχήμα του σώματός του. Ζει με τον διαρκή φόβο ότι θα πάρει βάρος και έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατανάλωσης ασυνήθιστων μεγάλων ποσοτήτων φαγητό σε ένα και μόνο γεύμα.

Οι άνθρωποι με βουλιμία νιώθουν να χάνουν τον έλεγχο κατά την διάρκεια της υπερφαγίας. Δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε ούτε να ελέγξουν τι τρώνε. Μετά το επεισόδιο της υπερφαγίας το άτομο με βουλιμία αναγκάζει τον εαυτό του να κάνει εμετό για να χάσει τις θερμίδες.

Σε μερικές περιπτώσεις ξεκινά αυστηρά προγράμματα διατροφής και εξαντλητικά προγράμματα γυμναστικής. Χρησιμοποιούν καθαρκτικά, διουρητικά ή κλύσμα αν χρειαστεί. Κάνουν νηστεία, για να αποφύγουν θερμίδες και φυσικά παραλείπουν γεύματα.

Δείτε ακόμα Αξίζω, είμαι αρκετή: Πόσο δύσκολα το λέμε στον εαυτό μας

 

Μερικοί ασθενείς χρησιμοποιούν σε υπερβολική ποσότητα, συμπληρώματα διατροφής ή φυτικά προϊόντα που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Η σοβαρότητα της βουλιμίας καθορίζεται από τον αριθμό των φορών που ο ασθενής την εβδομάδα αναγκάζει τον εαυτό του να κάνει εμετό.

Οι περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νευρική βουλιμία αναγκάζουν τον εαυτό τους να κάνει εμετό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις μήνες.

βουλιμία-συμπτώματα-αίτια-πως-μπορείτε-να-βοηθήσετε-

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έναν ασθενή με βουλιμία;

Αν θεωρείται πως ένας δικός σας άνθρωπος πάσχει από νευρική βουλιμία για αρχή θα πρέπει να κάνετε μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση μαζί του, εκφράζοντάς του τις ανησυχίες σας. Φυσικά δεν μπορείτε να αναγκάσετε κάποιον να πάει σε ψυχολόγο ή σε ψυχίατρο αν δεν νιώθει ακόμη έτοιμος γι’ αυτό.

Μπορείτε όμως να τον ενθαρρύνεται και να τον στηρίξετε μέχρι να προετοιμαστεί. Επίσης μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με κάποιον εξειδικευμένο γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας έτσι ώστε να κλείσετε ραντεβού μαζί, όταν νιώσει έτοιμο. Αν σας χρειαστεί, πηγαίνετε μαζί στα πρώτα ραντεβού.

Τα σημάδια που αξίζει να προσέξετε

Τα περισσότερα άτομα με νευρική βουλιμία έχουν συνήθως κανονικό βάρος ή είναι ελαφρώς εύσωμα. Έτσι μπορεί να μην γίνει προφανές στους άλλους ότι το άτομο πάσχει από διατροφικές διαταραχές. Υπάρχουν λοιπόν μερικά “καμπανάκια κινδύνου” που μπορείτε να αναγνωρίσετε.

Το άτομο ανησυχεί διαρκώς ότι είναι παχύσαρκο χωρίς να είναι με αποτέλεσμα να προπονείται εξαντλητικά και να στερείται συνεχώς φαγητό που του αρέσει. Έχει μία παραμορφωμένη, αρνητική εικόνα για το σώμα του που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Υπάρχουν φορές που καταναλώνει τεράστιες ποσότητες φαγητού σε μόνο ένα γεύμα ενώ συνήθως δεν συμπεριφέρεται έτσι. Κάνει αυστηρές δίαιτες και νηστείες μετά από τα επεισόδια υπερφαγίας. Δεν θέλει να τρώει δημόσια ή μπροστά σε άλλα άτομα.

Δείτε ακόμα Όσο μεγαλώνεις μαθαίνεις ότι έχεις δύο χέρια: Ένα για να βοηθάς τους άλλους και ένα για τον εαυτό σου

Πολλές φορές πηγαίνει τουαλέτα αμέσως μετά το φαγητό ή κατά την διάρκεια των γευμάτων για μεγάλες χρονικές περιόδους. Θα παρατηρήσετε αρκετές ουλές ή κάλους στις αρθρώσεις ή στα χέρια.

Έχει κατεστραμμένα δόντι και ούλα. Παίρνει και χάνει βάρος πολύ γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρατηρείται πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια ή στο πρόσωπο και στα μάγουλα.

Τα αίτια της βουλιμίας

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα η ακριβής αιτία της βουλιμίας είναι άγνωστη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στο να εκδηλώσει ένας άνθρωπος διατροφικές διαταραχές. Αυτοί οι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν την γενετική βιολογική, την συναισθηματική υγεία του ασθενή, αλλά και τα πρότυπα ομορφιάς.

Τα κ@ρίτσια και οι γυναίκες είναι πιο συχνό να πάσχουν από βουλιμία αφού ότι τα αγόρια και οι άντρες, διότι τα πρότυπα ομορφιάς έχουν πιέσει πολύ τις γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια, σχετικά με την εμφάνισή τους.

βουλιμία-συμπτώματα-αίτια-πως-μπορείτε-να-βοηθήσετε-

All photos via: Pinterest

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close