Υπερενυδάτωση_η_υπερκατανάλωση_νερού_κρύβει_κινδύνους_για_την_υγεία_

Οι κίνδυνοι που ενέχει για την υγεία μας η υπερκατανάλωση νερού ή αλλιώς υπερενυδάτωση .

Το Καλοκαίρι η ζέστη γίνεται αφόρητη. Οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατευθούν αλλά και να ανακουφιστούν παράλληλα από την ζέστη καταναλώνοντας αρκετά υγρά, – ως επί το πλείστον νερό -, πηγαίνοντας για μπάνιο στις παραλίες, και προτιμώντας σκιερά σημεία όταν βρίσκονται έξω.

Σύμφωνα με τους γιατρούς αλλά και τους διατροφολόγους ένας άνθρωπος πρέπει να πίνει 2 με 3 λίτρα νερού την ημέρα. Παραπάνω από 3 λίτρα την ημέρα είναι υπερβολή και προκαλείται υπερενυδάτωση . Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας. Ένας ενυδατωμένος άνθρωπος, έχει πιο όμορφη επιδερμίδα, λιγότερο λίπος, πιο αποδοτικό μεταβολισμό και δείχνει πιο υγιής.

Δείτε ακόμα Χλιαρό νερό κάθε πρωί : Δες τα 7 θαυματουργά ωφέλη

Όμως όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι “μέτρον άριστον”, δηλαδή το μέτρο είναι το Α και το Ω στην ζωή μας. Με λίγα λόγια ακόμη και το νερό που αποτελεί ζωτικής σημασία στοιχείο για το σώμα μας, μπορεί να γίνει επικίνδυνο όταν το υπερκαταναλώνουμε. Τι μπορεί να συμβεί; Διαβάστε παρακάτω: 

Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα μας αν καταναλώνουμε υπερβολικό νερό;

Από τις πιο σημαντικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης νερού είναι η υπονατριαιμία. Είναι από τις πιο συχνές διαταραχές ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών και απαντάται στην κλινική πράξη. Η υπονατριαιμία είναι η συγκέντρωση νατρίου ορού < 135 mmol/L.

Δηλαδή όταν το επίπεδο του νατρίου στο αίμα πέσει κάτω από135 mmol/L), και παρατηρείται στο 15-20% επειγουσών εισαγωγών σε νοσοκομείο.

Η υπερενυδάτωση αραιώνει τους ηλεκτρολύτες στο αίμα όπως είναι το νάτριο, σύμφωνα με τον Mitchell Rosner, MD, Νεφρολόγο στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Charlottesville. Όταν λοιπόν η στάθμη του νατρίου πέσει πολύ γρήγορη οδηγεί σε διατάραξη της φυσιολογικής διαδικασίας του σώματος.

Δείτε ακόμα Τι δείχνει η υπερβολική εφίδρωση για την υγεία σας & πότε πρέπει να σας ανησυχήσει;

Μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις, ο επιστήμονας τονίζει ότι ακόμη και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τόσο έντονο οίδημα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν νευρολογικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο.

Πως προκαλείται η υπονατριαιμία;

Η υπονατριαιμία είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή ηλεκτρολυτών σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2016 στο American Journal of Medicine. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα διαδεδομένη στους αθλητές αντοχής που πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού πριν, κατά την διάρκεια ή μετά τον αγώνα.

Η υπονατριαιμία επηρεάζει συχνά τα άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια όπως είναι η σχιζοφρένεια, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς αισθάνονται ότι είναι υποχρεωμένοι να πίνουν πολύ νερό, υποστηρίζει ο Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιου του Κολοράντο στην Aurora Chris McStay.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo άλλες αιτίες της  υπονατριαιμίας μπορεί να είναι διάφορα φάρμακα που είναι σε θέση να επηρεάσουν την λειτουργία των ορμονών και των νεφρών. Τέτοια φάρμακα είναι τα διουρητικά ή τα αντικαταθλιπτικά.

Δείτε ακόμα Κίνδυνος δηλητηρίασης λόγω καύσωνα! – Τι να προσέχετε

Επίσης ορισμένες παθήσεις της καρδιάς, του ήπατος και των νεφρών, η χρόνια διάρροια ή ο έμετος, οι ορμονικές αλλαγές όπως είναι η ανεπάρκεια επινεφριδίων ή χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης και η λήψη ναρκωτικών έκσταση.

Πόσα υγρά πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα;

Για να είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ οι άνδρες ηλικίας μέχρι και 19 ετών και άνω μπορούν να πίνουν μέχρι 3,7 λίτρα την ημέρα. Οι γυναίκες από 19 ετών και άνω μπορούν να πίνουν μέχρι 2,7 λίτρα την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα νούμερα δεν αφορούν μόνο το νερό αλλά και όλα τα υπόλοιπα υγρά που μπορεί να καταναλώσουμε μέσα σε μία μέρα. Συμπεριλαμβάνεται επίσης και το νερό που μπορεί να υπάρχει στα τρόφιμα.

Για τους αθλητές που χάνουν επιπλέον υγρά μέσω του ιδρώτα, συνιστάται να καταναλώνουν επιπλέον 1,5 με 2,5 ποτήρια υγρών. Το κάθε ποτήρι αντιστοιχεί σε 240 ml. Βέβαια η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεστε κάθε μέρα εξαρτάται και από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και οι καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close