Υπογλυκαιμία: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να την αντιμετωπίσουμε; Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό;

Η υπογλυκαιμία είναι ένα συχνό φαινόμενο. Προκαλείται, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υπερβολικά χαμηλά. Συνήθως για την υπογλυκαιμία ακολουθούμε την θεραπεία για τον διαβήτη. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι  όποιος έχει υπογλυκαιμίες πάσχει από διαβήτη.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι άνθρωποι που έχουν κρίσεις υπογλυκαιμίας αλλά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον διαβήτη τους. Όπως και ο πυρετός έτσι και η υπογλυκαιμία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι δεν αποτελεί ασθένεια από μόνη της.

Διαβάστε ακόμα μερικές φυσικές εναλλακτικές θεραπείες για τις φουσκάλες στα πόδια 

Αντιθέτως, είναι ένα σημάδι του σώματος, για κάποια άλλη ασθένεια, που στην προκείμενη περίπτωση, επηρεάζει τα σάκχαρα στο αίμα. Η υπογλυκαιμία, μπορεί να είναι ένα συχνό φαινόμενο, όμως φαίνεται πως οι άνθρωποι δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να την αντιμετωπίσουμε και πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό;

Παρακάτω λοιπόν, θα αναλύσουμε με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, τι προτείνεται από την επιστημονική κοινότητα, ως αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας. Επίσης, θα τονίσουμε το πότε, μια υπογλυκαιμία αξίζει να αποτελέσει αφορμή για μια επίσκεψη στον γιατρό. Διαβάστε παρακάτω:

Πως αντιμετωπίζουμε την υπογλυκαιμία;

Όταν έχουμε υπογλυκαιμία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε γρήγορα, να αυξήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι αναλογίες είναι περίπου 70-110 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου, ή mg/dL (3.9 έως 6.1 mmol ανά λίτρο, ή mmol/L).

Αυτό επιτυγχάνεται είτε με την κατανάλωση τροφίμων, που είναι υψηλά σε σάκχαρα, όπως είναι τα γλυκά και το μέλι, είτε με φαρμακευτική αγωγή. Αξίζει να θυμάστε, ότι όταν ακολουθείτε μακροχρόνια θεραπεία για την υπογλυκαιμία, πρέπει πρώτα από όλα να ξέρετε αυτό που την δημιουργεί.

Διαβάστε ακόμα τι προκαλεί ψύξη στον αυχένα και ποιοι είναι οι τρόποι να αντιμετωπίσετε τους πόνους 

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας;

Η γλυκόζη (δηλαδή τα σάκχαρα στο αίμα) είναι ουσιαστικά το καύσιμο του σώματός μας. Χωρίς την γλυκόζη, το σώμα ξεμένει από ενέργεια κι έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Έτσι, η υπογλυκαιμία, εκδηλώνει στο σώμα συγκεκριμένα συμπτώματα. Δείτε ποια είναι, παρακάτω:

Μερικά από τα συμπτώματα είναι η ταχυπαλμία, η κόπωση, το χλωμό δέρμα, η αστάθεια, η εφίδρωση, η γενικευμένη αναστάτωση, η έντονη πεινά, η ευερεθιστότητα, τα πολλά δάκρυα κατά τη διάρκεια του ύπνου και η αίσθηση ότι η περιοχή γύρω από το στόμα έχει μυρμηγκιάσματα.

Άμα δεν αυξήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας γρήγορα, η υπογλυκαιμία επιδεινώνετε. Έτσι, εμφανίζονται ορισμένα επιπλέον συμπτώματα που είναι η σύγχυση. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα, δυσκολεύει το άτομο να φέρει εις πέρας ακόμη και τις πιο απλές εργασίες.

Επίσης, η όραση του ατόμου μπορεί να γίνει θάμπη ή να εκδηλώσει κάποιες άλλες οπτικές διαταραχές. Τέλος μπορεί να εκδηλώσει επιληπτικές κρίσεις και να φτάσει στα όρια της λιποθυμίας. Τα άτομα που βρίσκονται σε υπογλυκαιμική κρίση φαίνονται σαν να είναι σε κατάσταση μέθης. Μπερδεύουν τα λόγια τους και γίνονται αδέξια.

Διαβάστε ακόμα τι πρέπει να κάνετε αν έχετε πονόλαιμο από το κλιματιστικό και πότε πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό

Τα παραπάνω συμπτώματα όμως, μπορεί να συνδέονται με άλλες παθήσεις. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βρείτε αν πάσχετε από υπογλυκαιμία, είναι να γίνει μια εξέταση αίματος, κατά τη διάρκεια της υπογλυκαιμικής κρίσης.

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η υπογλυκαιμία είναι όπως ο πυρετός. Εκδηλώνεται από το σώμα, για να υποδηλώσει ότι κάτι άλλο δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε σε αυτό. Πολύ συχνά, συνδέουν την υπογλυκαιμία με τον διαβήτη, όμως δεν είναι απαραίτητο.

Έτσι, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό αν έχετε συχνές υπογλυκαιμικές κρίσεις ενώ είναι σίγουρο ότι δεν πάσχετε από διαβήτη. Τέλος, ακόμη κι αν πάσχετε από διαβήτη, πρέπει να κλείσετε σύντομα ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, σε περίπτωση που η θεραπεία δεν λειτουργεί!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close