σημάδια_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_έχει_ψυχολογικές παθήσεις_

Αυτά είναι τα σημάδια πως κάποιος δικός σας άνθρωπος έχει κάποια ψυχολογική ασθένεια.

Όταν ένας άνθρωπος έχει κάποια ψυχολογική ασθένεια, είναι πολύ σημαντικό να έχει δίπλα του, τους δικούς του ανθρώπους για δύο σημαντικούς παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας, είναι ότι πολλές φορές οι άνθρωποι με ψυχολογικές ασθένειες νιώθουν μόνοι, απροστάτευτοι και ξεκρέμαστοι.

Έτσι όταν έχουν δικούς τους ανθρώπους στο πλάι τους, να τους υπενθυμίζουν ότι τους αγαπάνε, ότι θα είναι δίπλα τους και ότι δεν είναι μόνοι. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι πολλές φορές οι άνθρωποι με ψυχολογικές ασθένειες βρίσκονται σε άρνηση.

Δείτε ακόμα Ο λόγος που το κουτσομπολιό κάνει καλό στην κοινωνική σας ζωή

Αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα, δεν το μοιράζονται και δεν έχουν σκεφτεί ούτε μισή φορά να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό. Και στις δύο περιπτώσεις, για να μπορέσεις να βοηθήσεις έναν άνθρωπο με ψυχολογικές παθήσεις, θα πρέπει να τις αναγνώσεις κι εσύ. Διαβάστε παρακάτω: 

Έχουν συναισθηματικές εκρήξεις.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχολογικές ασθένειες έχουν συχνά αδικαιολόγητες εκρήξεις ή αντιδρούν περίεργα σε πράγματα που δε θα έπρεπε. Αυτό συμβαίνει επειδή η ψυχολογία τους δεν είναι καλή και ξεσπούν όποτε μπορέσουν και όποτε τους δοθεί η αφορμή.

Με λίγα λόγια ένας υγιής ψυχολογικά άνθρωπος δε θα βάλει τα κλάματα αν σπάσεις ένα ποτήρι. Το πολύ πολύ να σου θυμώσει λίγο. Επίσης ένας ψυχολογικά υγιής άνθρωπος δε θα τσιρίξει στο παιδί του, επειδή τρέχει λίγο παραπάνω στο σαλόνι.

Αυτά είναι σημάδια ενός ανθρώπου με ψυχολογικές ασθένειες. Σκεφτείτε μόνο ότι έχετε παρόμοιες αντιδράσεις όταν απλά περνάτε μία στρεσογόνα φάση. Φανταστείτε τώρα αυτή η στρεσογόνα φάση να κρατάει παραπάνω από 5 μήνες.

σημάδια_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_έχει_ψυχολογικές παθήσεις_

Είτε κοιμούνται πολύ είτε δεν κοιμούνται καθόλου

Οι άνθρωποι με ψυχολογικές ασθένειες αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα στον ύπνο. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μείνουν έως και 2 μέρες άυπνοι και μετά από δύο μέρες να χαθούν τουλάχιστον για μία εβδομάδα, αφού θα κοιμούνται συνέχεια με διαλείμματα που κρατούν το πολύ 3 ώρες.

Αυτό συμβαίνει διότι στην πρώτη περίπτωση, ένας άνθρωπος από το άγχος του, την κακή του ψυχολογία, τις ιδεοληψίες που μπορεί να τον πιάσουν και άλλα αρνητικά συναισθήματα, χάνει τον ύπνο του. Όταν περνάει αυτή η φάση έρχεται η στιγμή που για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη ή κάποια άλλη κλινική ψυχολογική περίπτωση κοιμάται συνέχεια.

Σίγουρα το έχετε κάνει κι εσείς όταν συμβαίνει κάτι άσχημο στην ζωή σας. Κοιμάστε για να μην σκέφτεστε. Φυσικά ο ύπνος που κάνουν δεν είναι ποιοτικός και αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ένας καλός ύπνος πάντα βοηθάει και το να κοιμάσαι μία εβδομάδα σερί, δεν σημαίνει ότι κοιμάσαι και καλά.

σημάδια_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_έχει_ψυχολογικές παθήσεις_

Γίνονται ανεύθυνοι

Ένας άνθρωπος με ψυχολογικά προβλήματα συχνά γίνεται ανεύθυνος και “αναίσθητος”. Για παράδειγμα μία μητέρα που μέχρι πριν 6 μήνες πρόσεχε τα παιδιά της όπως κάθε άλλη μητέρα, δεν είναι λογικό ξαφνικά να τα αφήνει απεριποίητα και ελεύθερα να αλωνίζουν σε επικίνδυνες γωνιές μέσα στο σπίτι.

Ένας άνθρωπος που παλιότερα νοιαζόταν για ανθρώπους και καταστάσεις και ξαφνικά δείχνει αδιαφορία δεν είναι ένας κακός άνθρωπος. Δεν γίνεσαι κακός ή αναίσθητος από την μία μέρα στην άλλη. Είναι ένας άνθρωπος που βασανίζεται με τις σκέψεις του.

Που έχουν μαζευτεί πολλά και νιώθει ότι πλέον δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Οπότε, ξεχνάει να ταΐσει τα παιδιά, ξεχνάει να τα πάρει από το σχολείο, δεν σκέφτεται ότι με το να μην τα παρακολουθεί στην παιδική χαρά διαρκώς είναι επικίνδυνο, δεν οδηγεί με ασφάλεια, δεν νοιάζεται για τα δικά σου προβλήματα.

σημάδια_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_έχει_ψυχολογικές παθήσεις_

Υπάρχει ραγδαία αλλαγή στην εμφάνισή τους

Παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν ότι όταν ένας έφηβος ή γενικότερα ένας άνθρωπος αποφασίζει ξαφνικά στην ζωή του να κάνει μία ριζική αλλαγή όπως για παράδειγμα να κόψει μόνος του τα μαλλιά του ή να βαρέσει ένα τατουάζ ενώ μέχρι χθες δεν το σκεφτόταν καν είναι σύμπτωμα καταθλιπτικού επεισοδίου ή κατάθλιψης.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι όταν δεν είναι καλά ψυχολογικά προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα μέσα από μία αλλαγή. Και η πιο εύκολη αλλαγή είναι στην εξωτερική εμφάνιση. Επίσης πιστεύουν ότι μία αλλαγή στην εξωτερική τους εμφάνιση ίσως αποφέρει γενικότερα μία αλλαγή στην ζωή τους.

Τέλος ίσως να είναι ένας τρόπος να σου δείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Να σου τραβήξουν την προσοχή. Επίσης, σημάδι καταθλιπτικού επεισοδίου ή κατάθλιψης είναι και όταν ένας άνθρωπος αφήνει τελείως τον εαυτό του και δεν ενδιαφέρεται για την σχέση του. Ξαφνικά φοράει βρώμικα ρούχα, δεν κάνει συχνά μπάνιο, δεν σε αγκαλιάζει.

σημάδια_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_έχει_ψυχολογικές παθήσεις_

Νιώθουν συνεχώς έναν κόμπο στο στομάχι

Σίγουρα ένας άνθρωπος θέλει να βελτιώνεται. Δεν είναι παράλογο ξαφνικά κάποιος να θέλει να λύσει παζλ ή να δοκιμάσει τον διαλογισμό και άλλα. Όμως όταν αυτό γίνεται πολύ απότομα και έχει δείξει σημάδια από πριν ότι είναι συνεχώς νευρικός και με έναν κόμπο στο στομάχι αυτό είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

σημάδια_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_έχει_ψυχολογικές παθήσεις_

Δεν κοινωνικοποιούνται εύκολα

Ενώ παλιότερα ο δικός σας άνθρωπος έκανε εύκολα φιλίες ξαφνικά κλείστηκε στον εαυτό του. Δεν βγαίνει συχνά από το σπίτι και όταν βγαίνει δεν μιλάει ούτε στην ίδια του την παρέα πόσο μάλλον σε κάποιον άγνωστο. Είναι με ένα κινητό και φαίνεται χαμένος στις σκέψεις του συνεχώς.

σημάδια_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_έχει_ψυχολογικές παθήσεις_

Αντιμετωπίζουν «ομίχλη εγκεφάλου» και φαίνονται “αλλού”.

Για την ομίχλη εγκεφάλου είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν αφού μετά την δεύτερη καραντίνα αυξήθηκαν και τα κρούσματα. Οι άνθρωποι με ομίχλη εγκεφάλου δεν είναι συγκεντρωμένοι και αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και στην υλοποίηση των πιο απλών δραστηριοτήτων για τους ίδιους.

σημάδια_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_έχει_ψυχολογικές παθήσεις_

Κρίνουν πάρα πολύ

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν ένας άνθρωπος δεν είναι καλά ψυχολογικά πολλές φορές γίνεται γκρινιάρης. Πόσο μάλλον όταν η κακή του διάθεση κρατάει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν νεύρα διαρκώς, σε μειώνουν, μπορεί να μειώνουν και άλλους ανθρώπους και γενικά δεν έχουν να πουν κάτι καλό για κανέναν και για τίποτα.

σημάδια_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_έχει_ψυχολογικές παθήσεις_

Δεν δέχονται την παραμικρή κριτική

Ένας άνθρωπος που δεν είναι καλά ψυχολογικά πληγώνεται με το παραμικρό. Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο οι άνθρωποι με ψυχολογικές ασθένειες νιώθουν μόνοι και ότι κανείς δεν τους καταλαβαίνει.

Οι ανασφάλειές τους λοιπόν, τους κάνουν να πιστεύουν ότι ακόμη και ένα σχόλιο του τύπου “δεν σε κολακεύει πολύ αυτό το φόρεμα” σημαίνει ότι δεν τους αγαπάς, δεν τους δέχεσαι γι’ αυτό που είναι και τους μειώνεις.

σημάδια_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_έχει_ψυχολογικές παθήσεις_

Αναλύουν υπερβολικά πολύ τις καταστάσεις

Ένας άνθρωπος που δεν είναι καλά ψυχολογικά κυριεύεται πολλές φορές από ιδεοληψίες. Οι ιδεοληψίες είναι όταν σκέφτεσαι συνεχώς κάτι και από ένα σημείο και μετά αυτό που σκέφτεσαι ξεκινάει να σε τρομάζει και να σου γίνεται μόνιμη ιδέα.

Για παράδειγμα είναι ιδεοληψία όταν ξαφνικά ξεκινάμε να φοβόμαστε ότι θα μπορούσαμε να πηδήξουμε από το μπαλκόνι. Στην πραγματικότητα δε θα μπορούσαμε, όμως επειδή το σκεφτόμαστε διαρκώς, ξεκινάμε να θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε, αυτό μας τρομάζει και το μυαλό μας κολλάει σε αυτήν την σκέψη.

Η υπερανάλυση λοιπόν μπορεί να οδηγήσει σε ιδεοληψίες. Επίσης η υπερανάλυση μπορεί να οδηγήσει και σε λανθασμένα συμπεράσματα που καθοδηγούνται από ανασφάλειες. Ένας ψυχικά υγιής άνθρωπος δε θα σε υποψιαστεί αν δεν του έχεις δώσει δικαίωμα.

Δείτε ακόμα Τι δείχνει το χαμόγελό σας για τα συναισθήματά σας

Άνθρωποι που έχουν ψυχολογικές ασθένειες όμως είναι πολύ συχνό να ζηλεύουν διότι αναλύουν πολύ τις συμπεριφορές σου και φτιάχνουν σενάρια στο κεφάλι τους.

σημάδια_που_δείχνουν_ότι_κάποιος_έχει_ψυχολογικές παθήσεις_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close