16 φαινομενικά ακίνδυνες φράσεις που είναι πραγματικά τοξικές

16 φαινομενικά ακίνδυνες φράσεις που είναι πραγματικά τοξικές. Στην καθημερινότητα μας, χρησιμοποιούμε μερικές φράσεις είτε για να βοηθήσουμε τους άλλους, είτε για να εκφράσουμε δικές μας πεποιθήσεις. Τις φράσεις που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τους άλλους να νιώσουν καλύτερα σε μία δύσκολη στιγμή τις έχουμε επεξεργαστεί;

Θεωρούμε λοιπόν, ότι αυτές οι φράσεις είναι οι πιο κατάλληλες, για να κάνουμε τον άλλον να νιώσει καλύτερα . Κι όμως, άθελά μας, χρησιμοποιούμε φράσεις, που είναι πολύ τοξικές. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, όμως αντί για καλό κάνουμε χειρότερο κακό στους άλλους.

Δείτε ακόμα Η μητέρα μου με δίδαξε να σέβομαι με την βοήθεια της παντόφλας & δεν έπαθα τίποτα…Είπε η γυναίκα που καπνίζει 5 πακέτα τσιγάρα την ημέρα για να ελέγξει το άγχος της.

Επειδή ξέρουμε τις καλές σας προθέσεις κι επειδή, δυστυχώς μερικές από αυτές τις φράσεις τις έχουμε χρησιμοποιήσει κι εμείς εν αγνοία μας, αποφασίσαμε με μία μικρή έρευνα, να κάνουμε ένα άρθρο σχετικά με αυτό. Ποιες είναι οι τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε, παρόλο που είναι φαινομενικά ακίνδυνες; Διαβάστε παρακάτω:

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: είσαι σε σοβαρό πρόβλημα…

Είναι μία φράση που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει όταν ένας φίλος βρίσκεται σε μπελάδες. Όμως αυτή η φράση το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί στον άλλον περισσότερο άγχος. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι στήριξης ή ελπίδας ότι θα βγει από αυτό το πρόβλημα, η συγκεκριμένη έκφραση.

Το ξέρει ότι βρίσκεται σε μπελάδες. Το θέμα είναι τι θα κάνει. Αν δεν έχετε λοιπόν να του προσφέρετε μία λύση, τότε το καλύτερο που έχετε να του πείτε είναι “Καταλαβαίνω πως νιώθεις. Αν με χρειαστείς οτιδήποτε, είμαι εδώ για σένα!”

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: είσαι σε σοβαρό πρόβλημα...

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: είσαι δυνατός άνθρωπος εσύ…θα τα καταφέρεις!

Συνήθως, ακούτε κάτι τέτοιο όταν δεν αισθάνεστε καθόλου δυνατοί. Αυτή η φράση υποτίθεται ότι σας παρακινεί και σας δίνει δύναμη, αλλά σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι άχρηστη και υπενθυμίζει μόνο στον άλλον  ότι είναι αβοήθητος.

Ένας καλύτερος τρόπος να εκφραστείς θα ήταν: «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο είναι αυτό για εσένα. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω?”

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: είσαι δυνατός άνθρωπος εσύ...θα τα καταφέρεις!

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: τα έχω περάσει κι εγώ!

Όταν μοιραζόμαστε ένα πρόβλημα με τον άλλον δεν μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, το γεγονός ότι τα έχει περάσει κι αυτός. Όλοι κάνουμε πως καταλαβαίνουμε, όμως το πρόβλημα του καθενός είναι ξεχωριστό και ποτέ κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι νιώθει ο συνομιλητής του.

Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσατε να πείτε είναι “Είχα κι εγώ μία παρόμοια κατάσταση. Δεν μπορώ να καταλάβω πως νιώθεις όμως ξέρω ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Θα σε βοηθήσω κι εγώ σε αυτό!”

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: τα έχω περάσει κι εγώ!

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: ο χρόνος είναι γιατρός!

Μία παροιμία, που μπορεί να έχει μερικές δόσεις αλήθειας, όμως δεν βοηθάει τον άλλον. Όταν κάποιος βρίσκεται σε ένα μεγάλο πρόβλημα, ανυπομονεί να βγει από αυτό. Με το να του λέμε ότι μόνο ο χρόνος θα τον σώσει, που λογικά θα είναι και πολύς, πρώτον τον κάνουμε να νιώθει ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Δεύτερον, νιώθει ότι εκτός του “χρόνου”  κανένας δεν θα μπορούσε να τον βοηθήσει να νιώθει καλύτερα. Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσατε να μιλήσετε σε παρόμοιες καταστάσεις είναι ” Όλα θα περάσουν θα το δεις”

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: ο χρόνος είναι γιατρός!

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: αυτό που σου έτυχε δεν είναι και το χειρότερο πράγμα στον κόσμο!

Σε κανέναν άνθρωπο δεν αρέσει να υποτιμάμε τα προβλήματά του. Μπορεί το πρόβλημα κάποιου να είναι αμελητέο κατά την γνώμη μας,όμως το πρόβλημα του καθενός είναι βουνό στα μάτια εκείνου που το περνάει.

Γι’ αυτό όταν κάποιος περνάει δύσκολα το μόνο που πρέπει να πείτε είναι ” Μπορώ να κάνω κάτι για να σε βοηθήσω; Να πάρω τα παιδιά από το σχολείο ή να ψωνίσω κάτι από το supermarket;”

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: αυτό που σου έτυχε δεν είναι και το χειρότερο πράγμα στον κόσμο!

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα

Το γεγονός ότι η κατάστασή σας θα μπορούσε να είναι χειρότερη δεν σας βοηθά πραγματικά. Ναι, θα μπορούσε να είχε συμβεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά η αναφορά του υποτιμά τα συναισθήματά σας. Απλά πείτε στον άλλον ότι θα είστε δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί!

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: ποτέ μου δεν τον συμπάθησα!

Όταν κάποιος χωρίζει και ξαφνικά του λέτε ότι δεν τον συμπαθήσατε ποτέ τον κάνετε να νιώθει πιο άσχημα. Είναι σαν να του λέτε, ότι τόσο καιρό του λέγατε ψέματα. Επίσης, σε κάποια περίπτωση επανασύνδεσης ο φίλος σας δε θα νιώσει άνετα να τον ξαναφέρει στην παρέα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να πείτε “αξίζεις έναν άνθρωπο που να εκτιμάει πραγματικά αυτό που είσαι” .

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: ποτέ μου δεν τον συμπάθησα!

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: εγώ θέλω μόνο το καλό σου!

Αυτή η φράση,  συνήθως συνοδεύει μία συμβουλή που ο άλλος δεν ζήτησε ποτέ να του την δώσετε. Μπορεί να θέλετε το καλό του, όμως δεν είναι λόγος αυτός να επικρίνετε τις πράξεις του! Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να ακούσετε τα προβλήματα του άλλου και να το συμβουλεύσετε επί των λεγομένων του.

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: εγώ θέλω μόνο το καλό σου!

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: στα ‘λεγα εγώ!

Μία φράση που οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε πόσο λάθος είναι. Όταν ο άλλος είναι πελαγωμένος δεν έχει ανάγκη από εμάς να ακούσει ότι είχαμε προβλέψει το μέλλον του. Τον πατρονάρουμε και δεν τον βοηθούμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις απλά λέμε “θα βρούμε μαζί μία λύση για να βγούμε από αυτό το πρόβλημα” .

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: στα 'λεγα εγώ!

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: πρέπει να φανείς δυνατός

Αυτή είναι μία φράση  που δεν δίνει κουράγιο στον άλλον. Αντιθέτως τον κάνει να πιστεύει ότι τον περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες και θα πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Το ζήτημα είναι να τον καθησυχάσετε και να σταθείτε δίπλα του.

Οπότε πρέπει να του πείτε, ότι “λυπάμαι που προέκυψε αυτό το πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουμε μαζί” .

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: πρέπει να φανείς δυνατός

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: θα ήθελα να βοηθήσω αλλά…

Όλοι ξέρουμε ότι αυτά αποτελούν δικαιολογίες. Καλύτερα να του πείτε την αλήθεια παρά αυτό. Γιατί ο άλλος προσβάλλεται και είναι πιθανόν να νιώσει μόνος του και στην συνέχεια να απομακρυνθεί από εσάς. Καλύτερα να του πείτε την αλήθεια και φυσικά να είστε δίπλα σε αυτούς που στέκονται δίπλα σας.

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: θα ήθελα να βοηθήσω αλλά...

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: αν ήμουν στην θέση σου…

Δεν απασχολεί αυτόν που αντιμετωπίζει το πρόβλημα τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση του. Ο καθένας έχει την δική του προσωπικότητα και αντιμετωπίζει τα προβλήματά του διαφορετικά. Θα πρέπει να βρείτε συμβουλές που ταιριάζουν στην προσωπικότητα εκείνου που σας ζητάει την συμβουλή.

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: αν ήμουν στην θέση σου...

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: όλα γίνονται για κάποιο λόγο

Η συγκεκριμένη φράση είναι αυθαίρετη. Δεν έχετε ουσιαστικά επιχειρήματα για να την τεκμηριώσετε και στην τελική ακόμη και να ισχύει, μέχρι να βρεθεί αυτός ο λόγος που έγιναν όλα, ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: όλα γίνονται για κάποιο λόγο

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: μπορεί να μην θες την άποψή μας αλλά εγώ θα στην πω έτσι κι αλλιώς!

Όταν ο άλλος δεν θέλει την συμβουλή σας δεν πρέπει επιμείνετε. Γιατί όταν το κάνετε αυτό δείχνει ότι δεν το κάνετε ουσιαστικά επειδή νοιάζεστε γι’ αυτόν. Το κάνετε απλά για να δείξετε πόσο σωστοί είστε εσείς και να επικρίνετε τους άλλους.

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: μπορεί να μην θες την άποψή μας αλλά εγώ θα στην πω έτσι κι αλλιώς!

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: δεν είναι τίποτα, μην αγχώνεσαι!

Όταν ο άλλος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα δεν γίνεται να υποτιμάμε το πρόβλημα και να του λέμε να μην αγχώνετε. Έχει αγχωθεί ήδη και το πρόβλημα γι’ αυτόν είναι “κάτι” . Οπότε καλύτερα να βρείτε μαζί μία λύση στο πρόβλημα και μέχρι εκεί.

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: δεν είναι τίποτα, μην αγχώνεσαι!

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: αυτό που δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Είναι μία φράση που δεν βοηθάει τον άλλον την στιγμή που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Μπορεί να είναι μία αλήθεια, αλλά ανήκει και αυτό στις αυθαίρετες φράσεις που λέμε απλά για να πούμε. Στα δύσκολα, στηρίξτε αυτόν που το έχει ανάγκη.

16 τοξικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: αυτό που δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

All photos via Pinterest

Close