Ανακαλύπτοντας τον εαυτό σου θα διώξεις μακριά τη σκοτεινή σου πλευρά

Η αυτογνωσία είναι ίσως το δυσκολότερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε στην πορεία της ζωής μας. Το να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να τον απαδοχτούμε και να τον αγκαλιάσουμε, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ου΄τε μία διαδικασία που γίνεται γρήγορα.

Καθημερινά, μέσα από εμπειρίες, βιώματα και καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ανακαλύπτουμε σταδιακά και ένα κομμάτι του εαυτού μας που μας ήταν άγνωστο μέχρι στιγμής -ή εμείς επιλέγαμε να μην φανερώσουμε.

Κάθε άνθρωπος έχει φωτεινές και σκοτεινές πλευρές. Χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά του που μπορούν να βγάλουν τον καλύτερο ή χειρότερο εαυτό του. Το τι επιλέγουμε να είμαστε και ποια πλευρά θα διαλέξουμε που θα μας χαρακτηρίζει, είναι καθαρά στο χέρι μας.

Παρακάτω λοιπόν θα δούμε πως, σύμφωνα με τον Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή Γιάννη Ξηντάρα , μπορούμε μέσα από τις επιλογές που κάνουμε, και αφήνοντας τον εαυτό μας “ανοιχτό” σε νέα πράγματα και εμπειρίες που θα έρθουν, να μάθουμε, και να επιλέξουμε την πιο φωτεινή πλευρά του εαυτού μας. Να αντιμετωπίζουμε εμπόδια και δυσκολίες γνωρίζοντας ότι βγούμε από αυτές πιο δυνατοί και με περισσότερη γνώση.

Διαβάστε παρακάτω:

Στη ζωή μας, έρχεται μία στιγμή που θα ανακαλύψουμε μία πλευρά της προσωπικότητας μας… λίγο πιο σκοτεινή. Μία πλευρά μας που συνήθως προτιμούμε να την αγνοούμε ή και να την περιφρονούμε.

Είναι οι στιγμές που έχουμε πληγωθεί ή στεναχωρηθεί και αυτές θα ορίσουν το παρόν και το μέλλον μας. Είναι οι στιγμές που θα μας αφυπνίσουν εντέλει για να κάνουμε την αλλαγή της κατεύθυνσης… προς την αποδοχή του εαυτού μας.

Σε αυτή την περίοδο θα καταρρίψουμε αρκετά «εγώ», «πιστεύω», «ξέρω», «απαιτώ», και «θέλω». Αυτή η στιγμή είναι μοιραίο να έρθει, γιατί είναι έτσι δομημένη η ζωή μας όπου καλούμαστε να αλλάζουμε, να προσαρμοζόμαστε, να ανακαλύπτουμε συνεχώς τον καλύτερό μας εαυτό, που μερικές φορές μπορεί να έχει επηρεαστεί από κακές επιθυμίες ή τραυματικές εμπειρίες.

Είναι λοιπόν σκόπιμο να μπορέσουμε να δούμε καθαρά την ουσία των καταστάσεων που συμβαίνουν στη ζωή μας, για να προβούμε στην αλλαγή κατεύθυνσης. Όμως, αυτό απαιτεί κατάργηση παλαιών αντιλήψεων και υιοθέτηση νέων μορφών επικοινωνίας. Και εδώ είναι που χρειάζεται πολλή δουλειά με τον εαυτό μας, δύσκολη και μερικές φορές και επίπονη. Αλλά φανταστείτε πως όταν θα ανακαλύψετε τον εαυτό σας, θα διώξετε μακριά την σκοτεινή σας πλευρά.

Όταν λοιπόν έρθει αυτή η στιγμή, ας μην διστάσουμε ή φοβηθούμε να ξεμάθουμε από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Μη χάσουμε την ευκαιρία για έναν πιο φωτεινό προορισμό. Τώρα είναι που ο εαυτός μας χρειάζεται την προσοχή μας, την φροντίδα μας για να αποχωριστεί όλα αυτά που του πρόδιδαν την σκοτεινή του πλευρά και να αποδεχτεί την καινούργια κατάσταση που θα τον οδηγήσει στην απελευθέρωση και στην ευτυχία.

Θα πρέπει να αφήσει το κομμάτι του εαυτού του που γνώριζε, που είχε συνηθίσει, και ας του προκαλούσαν δυσκολίες και προβλήματα.
Αξίζει ο κόπος… προσπαθήστε το!

Close