Το brain dump είναι μία νέα ψυχολογική μέθοδος που τη συστήνουν αρκετοί ψυχολόγοι για καλύτερη ψυχική υγεία με λιγότερο άγχος και στρες. Πώς γίνεται αυτό και γιατί το συστήνουν;
Η εποχή που ζούμε είναι μία εποχή μέσα στο άγχος και στο στρες. Όποιον κι αν ρωτήσεις, δυστυχώς δε θα σου πει ότι είναι καλά ψυχολογικά. Τα ποσοστά της κατάθλιψης αυξάνονται ενώ οι διαταραχές άγχους αφορούν όλο και μικρότερες ηλικίες με το πέρασμα των χρόνων.
Πολλοί ψυχολόγοι ξεκίνησαν να προτείνουν μία νέα μέθοδο που ονομάζεται brain dump και σύμφωνα με τους ίδιους είναι σε θέση να μας ανακουφίσει από το άγχος, το στρες, τις ιδεοληψίες και τις κακές σκέψεις, βελτιώνοντας την ψυχική υγεία και την ποιότητα του ύπνου μας. Διαβάστε παρακάτω:
Το brain dump είναι στην ουσία μία διαδικασία που την ακολουθούμε πριν τον ύπνο. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, μέσα στη μέρα λαμβάνουμε πολλές πληροφορίες που οι περισσότερες από αυτές, δεν μας είναι καν χρήσιμες.
Όταν θα βρεις τη γαλήνη μέσα σου θα δεις πως όλα θα αλλάξουν
Δεν είναι λίγοι αυτοί, που πριν κοιμηθούν κλείνουν τα μάτια και ξεκινούν να υπεραναλύουν πρόσωπα και καταστάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν άσχημη ψυχολογία, να παθαίνουν αϋπνίες και να βλέπουν εφιάλτες. Επίσης αγχώνονται περισσότερο για πράγματα που ίσως να μην αξίζει να αγχωθούν τόσο.
Photo via: onmed.gr
Σύμφωνα με τους ειδικούς το brain dump μπορεί να μας ανακουφίσει από την υπερανάλυση πριν τον ύπνο μέσα από μία πανεύκολη διαδικασία. Στην ουσία στο brain dump προτείνεται να κατηγοριοποιούμε τις σκέψεις και τα γεγονότα που συνέβησαν μέσα στην ημέρα.
Αυτό γίνεται καταγράφοντας σκέψεις και γεγονότα που μας επηρέασαν μέσα στη μέρα σε ένα χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο, πριν τον ύπνο δε θα αναλύσουμε πράγματα και καταστάσεις που δεν χρειάζονται ανάλυση. “Αδειάζουμε” ουσιαστικά το κεφάλι μας από τα περιττά και νιώθουμε πιο ευχάριστα συναισθήματα για τα καλά πράγματα που μας συνέβησαν.
Μπορείς να επιλέξεις την ευτυχία αρκεί να ξέρεις να την αναγνωρίζεις
Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται κάθε βράδυ περίπου 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Θα γράφουμε κάτι σαν ημερολόγια με τα αρνητικά και τα θετικά συμβάντα και με αυτόν τον τρόπο θα μας βοηθήσει να βάλουμε τις σκέψεις μας σε μία σειρά και να αναγνωρίσουμε τι από όλα αυτά είναι όντως σημαντικά και τι όχι.
Photo via: boro.gr
Ξεκινάμε, σημειώνοντας 3 πράγματα που έγιναν μέσα στη μέρα και μας έκαναν να χαρούμε. Έπειτα συνεχίζουμε με μία λίστα με όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα. Επίσης σημειώνουμε και μία λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνουμε στο άμεσο μέλλον.
Στο τέλος καταγράφουμε πράγματα που μας επηρέασαν αρνητικά στη ψυχολογία μας, γιατί μας επηρέασαν και ίσως αν χρειαστεί μερικές σκέψεις που θεωρείτε ότι αν τις βγάλετε από μέσα σας, θα νιώσετε ανακούφιση.
Μεγάλωσα αρκετά για να χαλάω στιγμές με ανθρώπους χωρίς ουσία και ψυχή
Είναι μία μέθοδος που δεν απαιτεί ούτε χρήματα ούτε κόπο. Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι τους έχει βοηθήσει αρκετά. Φυσικά, αν πάσχεται από κάποια ψυχική διαταραχή, αυτό θα βοηθήσει μόνο σε συνδυασμό με τις απαραίτητες συνεδρίες.
Από προσωπική εμπειρία πάντως, μπορεί να έχω φτάσει 27 χρονών, αλλά ακόμα γράφω ημερολόγιο. Μπορεί όχι με τον τρόπο του brain dumb αλλά σίγουρα όντας ένα άτομο με υπερβολικό άγχος και στρες, που υπεραναλύει τα πάντα, είναι πολύ βοηθητικό να καταγράφεις αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που νιώθεις και τις καταστάσεις που βιώνεις.
Photo via: Pinterest
Γιατί πολλές φορές, όταν σκεφτόμαστε ένα ζήτημα και δεν το εξωτερικεύουμε με κανέναν τρόπο, αυτό το ζήτημα φαίνεται πιο μεγάλο και τρομαχτικό στο κεφάλι μας. Όταν από την άλλη το συζητάμε και το καταγράφουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι και τόσο δραματικά τα πράγματα ή ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε περισσότερο.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.