(Για το Σάββατο) Δεν είσαι τυχερή επειδή ο άντρας σου σε βοηθάει – Είναι υποχρέωσή του

Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είσαι τυχερή επειδή ο άντρας σου σε βοηθάει στις δουλειές. Είναι υποχρέωσή του να το κάνει. Πολλές γυναίκες νιώθουν τυχερές που ο άντρας τους τις βοηθάει στις δουλειές. Κι όσες δεν νιώθουν τυχερές, έχουν γνωστούς και φίλους να τους θυμίζουν πόσο τυχερές είναι που ο άντρας τους βοηθάει στις δουλειές.

Όμως δεν είναι τύχη. Είναι υποχρέωση. Κάθε άντρας πρέπει να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού. Δεν πρέπει πια να θεωρείται τύχη, αλλά κανόνας που κάθε άντρας πρέπει να τηρεί. Γιατί κανείς δεν θα πει “τυχερό” έναν άντρα που η γυναίκα του μαγειρεύει, κάνει μπάνιο τα παιδιά και σφουγγαρίζει.

Όταν αποφασίζεις να κάνεις οικογένεια με έναν άνθρωπο, τα πάντα μέσα στο σπίτι πρέπει να χωρίζονται. Οι δουλειές του σπιτιού, οι οικονομικές υποχρεώσεις, η διαπαιδαγώγηση και η φροντίδα των παιδιών. Πολλοί άντρες του σήμερα το έχουν αντιληφθεί αυτό.

Δείτε ακόμα Οι λόγοι που τα παιδιά δεν οφείλουν τίποτα στους γονείς τους

Είναι όμως και ορισμένοι, που πιστεύουν ακόμη ότι υπάρχουν “αντρικές” και “γυναικείες” δουλειές μέσα στο σπίτι. Ότι υπάρχουν πράγματα που οι γυναίκες είναι καλύτερες και πράγματα που οι άντρες είναι καλύτεροι. Στις υποχρεώσεις και στις αρμοδιότητες όμως το φύλο δεν παίζει ρόλο. Παίζει ρόλο η προσωπικότητα και τα ταλέντα του κάθε ανθρώπου.

Στην σελίδα Homebirth Without Violence βρήκαμε ένα πολύ όμορφο κείμενο που εξηγεί για ποιον λόγο οι γυναίκες που έχουν έναν βοηθητικό άντρα στο πλάι τους, δεν πρέπει να νιώθουν τυχερές. Ένα κείμενο που μας άγγιξε πολύ και αξίζει να το διαβάσετε. Διαβάστε παρακάτω: 

“Είσαι τόσο τυχερή που ο άντρας σου σε βοηθάει.”

Αυτό είναι μάλλον το λιγότερο αγαπημένο μου πράγμα ν’ ακούω! Κι αυτό επειδή για να το λέει κάποιος, μάλλον σημαίνει ότι δεν έχει την βοήθεια που θα έπρεπε.

Πολύ συχνά ακούω φίλους, απλούς γνωστούς, ακόμη και παντελώς αγνώστους να μου λένε πόσο πολύ τυχερή είμαι που ο άντρας μου με βοηθάει παντού. Αλλά είμαι τελικά τυχερή;

Όχι, δεν είμαι. Είμαι ευγνώμων σίγουρα! Κάθε μέρα νιώθω ευλογημένη που ο άντρας μου είναι ο σύντροφος μου, το ταίρι μου στην ζωή, ο πατέρας των παιδιών μου. Αλλά όχι, δεν νιώθω τυχερή απλά γιατί με βοηθάει στο μεγάλωμα των παιδιών και στις δουλειές του σπιτιού μας.

Είναι ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να κάνει. Επέλεξε να κάνει παιδιά μαζί μου. Επέλεξε να είναι μέρος αυτής της οικογένειας και χωρίς αμφιβολία χρειάζεται να βοηθάει στις υποχρεώσεις της μέρας.

Ανάμεσα στα άπειρα πράγματα που κάνει ο άντρας μου κάθε μέρα, βοηθώντας με τα παιδιά και το σπίτι, κάθε βράδυ χωρίς εξαίρεση, ετοιμάζει τις πετσέτες και τις πιτζάμες των παιδιών πάνω στο κρεβάτι τους για το βραδινό τους μπάνιο.

Δεν μπορώ να περιγράψω τι σημαίνει για μένα αυτή η κίνηση. Δείχνει ότι νοιάζεται, δείχνει ότι ψάχνει τρόπους να βοηθήσει χωρίς να του το πει κανείς, χωρίς να χρειαστεί να παραπονεθεί κάποιος για να το κάνει. Και δείχνει επίσης ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τα παιδιά του σε καθημερινή βάση.

Μαμάδες αν νομίζετε ότι για να είναι όλα στην θέση τους χρειάζεται να είστε σκλάβες σας λέω λοιπόν πως όχι. Δεν είστε αναγκασμένες. Δεν χρειάζεται.

Πιθανότατα ο σύζυγος δουλεύει σκληρά για τα προς το ζην της οικογένειας σωστά; Πιθανότατα όταν τελειώνει η μέρα είναι πια εξαντλημένος και δικαιούται ένα διάλειμμα, σωστά; Δηλαδή χρειάζεται να εκτιμηθούν όσα προσφέρει, σωστά; Ναι, όλα αυτά όντως ισχύουν. Όπως επίσης ισχύουν και για σένα.

Μαμά δεν θα έπρεπε ποτέ να στέκεσαι στην κουζίνα πάνω από έναν ανοιχτό φούρνο με παιδιά που κλαίνε κι ουρλιάζουν και σε τραβάνε απ’ τα πόδια την ίδια ώρα που ο άντρας σου παίζει στο κινητό.

Δεν θα έπρεπε να πηγαίνεις για ύπνο χωρίς να έχεις κάνει το ντουζ σου την ίδια ώρα που ο άντρας σου έχει γυρίσει από νωρίς στο σπίτι. Δεν θα έπρεπε ποτέ να χρειαστεί να παρακαλέσεις τον σύντροφο σου να σου δώσει 5 λεπτά χωρίς τα παιδιά να κρέμονται από πάνω σου.

Είναι άλλο τόσο υπεύθυνος για τα παιδιά όσο κι εσύ. Ναι, δουλεύει σκληρά και κουράζεται πολύ. Όπως ακριβώς κι εσύ. Χωρίς τα διαλείμματα, χωρίς να πληρώνεσαι γι’ αυτό, χωρίς να σχολάς ποτέ, χωρίς ρεπό, χωρίς άδεια άμα αρρωσταίνεις. Αξίζεις βοήθεια στο ανάθρεμμα των παιδιών που μαζί κάνατε.

Μπαμπά, αν νομίζεις τι οι υποχρεώσεις τελειώνουν την στιγμή που βγάζεις τα παπούτσια της δουλειάς, όχι δεν ισχύει. Δεν χρειάζεται με το που περάσεις την πόρτα να πλύνεις ένα γεμάτο νεροχύτη πιάτα. Δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις ούτε να τρίψεις το μπάνιο.

Απλά πάρε τα παιδιά να παίξετε έξω όσο η μαμά μαγειρεύει. Απλά κάνε τα παιδιά μπάνιο όσο η μαμά σφουγγαρίζει με ηρεμία το πάτωμα.
Διάβασε τους μια ιστορία κι άσε την γυναίκα σου να πιεί επιτέλους λίγο ζεστό καφέ για μια φορά.

Απλά ετοίμασε τις πιτζάμες των παιδιών για το βράδυ. Είναι αυτό που κάνει όλη την διαφορά, στο ορκίζομαι. Και πάλι μπαμπά θα προλάβεις ν’ απλώσεις τα πόδια σου στον καναπέ και να ξεκουραστείς λίγο. Έτσι όμως θα προλάβει κι εκείνη επίσης.

Μαμά, έχε υπόψιν σου τι αξίζεις.. Έχε υπόψιν σου ότι υπάρχουν άντρες που γνωρίζουν πως να συνεισφέρουν. Δεν χρειάζεται να συμβιβάζεσαι ούτε να είσαι σκλάβα μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.

Πρωτότυπο: Μum’s the word
✒ Μετάφραση κι επιμέλεια κειμένου Σμαράγδη Μαστορακάκη Τυροβολά για την σελίδα Homebirth Without Violence

Photo cover via: gramho.com

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Close