Οι λόγοι που τα παιδιά δεν οφείλουν τίποτα στους γονείς τους φωτο

Οι λόγοι που τα παιδιά δεν οφείλουν τίποτα στους γονείς τους! Παλιότερα σε όλο τον κόσμο, υπήρχε η πεποίθηση ότι τα παιδιά οφείλουν τα πάντα στους γονείς τους. Γι’ αυτό και δεν μπορούσαν να τους αρνηθούν σχεδόν τίποτα. Παιδιά, υπάκουαν με προσοχή τις εντολές των γονιών τους, ακόμη κι αν αυτά τα παιδιά είχαν ενηλικιωθεί.

Μπορεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού αυτή η νοοτροπία να έχει εξαλειφθεί κατά ένα ποσοστό, όμως στην Ελλάδα φαίνεται πως κάτι τέτοιο ακόμη αργεί να γίνει. Οι γονείς μας, μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι εφόσον εκείνοι μας έφεραν στη ζωή, εκείνοι είναι που θα παίρνουν και τις αποφάσεις για εμάς.

Δείτε ακόμα Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να χωρίζουν τις ευθύνες 50-50

Γονείς που επιλέγουν τις σπουδές των παιδιών τους. Γονείς που επιλέγουν την επαγγελματική πορεία των παιδιών τους. Γονείς που προσπαθούν να επιβληθούν ακόμη και στις προσωπικές σχέσεις των παιδιών τους. Και όλα αυτά με την πρόφαση ότι τα παιδιά οφείλουν να σέβονται και να εκτιμούν τους ανθρώπους που τα έφεραν στη ζωή.

Βέβαια οι ελληνικές οικογένειες ως επί το πλείστον, δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι ο σεβασμός και η αγάπη δεν έχουν καμία σχέση με την επιβολή και την προσπάθεια πολλών γονιών να χειριστούν συναισθηματικά τα παιδιά τους.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε με επιχειρήματα για ποιον λόγο τα παιδιά δεν οφείλουν τίποτα στους γονείς τους. Γιατί μέχρι και σήμερα πολλά παιδιά νιώθουν υποχρέωση προς τους ανθρώπους που τα έφεραν στη ζωή και που στερήθηκαν για να μεγαλώσουν εκείνα χαρούμενα.

Αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται να πουν “όχι” στους γονείς τους. Διαβάστε παρακάτω: 

Δεν σου οφείλουν τίποτα επειδή αποφάσισες να τα φέρεις στον κόσμο!

Οι πιο πολλοί χειριστικοί γονείς χρησιμοποιούν την παρακάτω ατάκα “Σε κουβάλησα 9 μήνες στην κοιλιά μου, αποφάσισα να σε φέρω στην ζωή, στερήθηκα τα πάντα για σένα και αυτό είναι το ευχαριστώ” . Όταν αποφάσισες να κρατήσεις το παιδί και να το φέρεις στον κόσμο, ήταν επιλογή σου. Κανείς δεν ρώτησε αυτό το παιδί αν θα ήθελε να γεννηθεί.

Όταν λοιπόν ξεκίνησες να στερείσαι πράγματα για να είναι εκείνο ευτυχισμένο, το παιδί σου δεν φαντάστηκε ότι όση αγάπη και όσες θυσίες είχες αποφασίσει να κάνεις, θα έπρεπε μεγαλώνοντας να στα επιστρέψει πίσω. Αποφασίζουμε να αγαπάμε και να προσέχουμε τα παιδιά μας γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε σαν γονείς.

Και τα παιδιά θα πρέπει αυτό να το θεωρούν δεδομένο. Δεν είναι σωστό να πιστεύει το παιδί σου, ότι τόσα χρόνια που του έδειχνες στοργή και αγάπη το έκανες χαριστικά. Θα πρέπει από μικρή ηλικία να καταλάβει ότι είναι υποχρέωση των γονιών να αγαπούν και να προσέχουν τα παιδιά τους. Και τα παιδιά δεν χρωστούν καμία χάρη σε αυτούς τους γονείς.

Καμία επαγγελματική καριέρα δεν θα αλλάξει, επειδή εσύ στερήθηκες τη δική σου για το παιδί. Καμία σύντροφο και κανέναν σύντροφο δεν θα απορρίψει επειδή εσύ έφερες στη ζωή το παιδί. Ένας γονιός οφείλει να αγαπάει, να προσέχει και να στηρίζει το παιδί του σε όποια απόφαση. Ένα παιδί, δεν οφείλει χάρη σε αυτόν τον γονιό.

Μωρό στην κούνια

Photo via: pexels

“Σας έδωσα πολλά και λυπάμαι που αυτό δεν εκτιμήθηκε”

Άλλη μία ατάκα που σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς την έχουμε ακούσει από τους γονείς μας. Όταν ένα παιδί αποφασίζει να χαράξει τον δικό του δρόμο, να κάνει τις δικές του επιλογές και να σκεφτεί τα δικά του “θέλω” δεν σημαίνει, ότι δεν εκτιμάει τις δικές σου συμβουλές.

Σημαίνει ότι είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα και παίρνει τις δικές του, ξεχωριστές αποφάσεις. Η επιτυχία του κάθε γονιού φαίνεται στο πόσο ανεξάρτητο έχει κάνει το παιδί του. Επίσης, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους ανθρώπους της ζωής μας έτσι και με τα παιδιά μας, όταν κάνουμε κάτι καλό δεν το κάνουμε για να πάρουμε ανταλλάγματα.

Είναι υποχρέωσή σου να αγαπάς και να φροντίζεις το παιδί σου αφού το φέρεις στον κόσμο. Το παιδί δεν σου χρωστάει χάρη σε αυτό και φυσικά και εκτιμάει αυτό που έκανες. Δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που σου χαλάει χατίρι ή τσακώνεστε δεν εκτιμάει την αγάπη σου και δεν σε υπολογίζει στη ζωή του.

Παιδί κρατάει στα χέρια του φθινοπωρινά φύλλα

Photo via: depositphotos

Οι γονείς δεν είναι πάντα οι πιο κοντινοί άνθρωποι των παιδιών!

Δεν ξέρω τι γίνεται στις άλλες χώρες όμως στην Ελλάδα οι γονείς θεωρούν το δέσιμο γονέα – παιδιού αυτονόητη. Δεν είναι όμως. Σίγουρα τα παιδιά τρέφουν μία αγάπη στους γονείς που δεν μετριέται όμως μόνο η αγάπη δεν αρκεί. Η εμπιστοσύνη, η άνεση και γενικότερα οτιδήποτε κάνει μία ανθρώπινη σχέση να έχει γερές βάσεις “χτίζεται” .

Δεν μπορείς να απαιτείς από το παιδί σου να σου εμπιστεύεται όλα του τα μυστικά αν εσύ έχεις προδώσει την εμπιστοσύνη του πολλές φορές. Επίσης οι γονείς δεν είναι για όλα. Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν αποκτούν ανθρώπους στην ζωή τους. Ο κάθε άνθρωπος παίζει ξεχωριστό ρόλο στη ζωή των παιδιών.

Οι γονείς είναι για να συμβουλεύουν σαν πιο μεγάλοι. Οι φίλοι είναι για να συμβουλεύουν ως συνομήλικοι, να κάνουν πλάτες ο ένας στον άλλον και να κάνουν λάθη και σωστά μαζί. Δεν μπορείς να απαιτείς από το παιδί σου να σε εμπιστεύεται όπως εμπιστεύεται την κολλητή του. Διαφορετική σχέση έχει με την κολλητή και διαφορετική με σένα.

Και πίστεψέ μας, όσο δεμένοι κι αν είναι με την κολλητή, στα δύσκολα, εσένα θα σκεφτεί, γιατί την δική σου εμπειρία θα εμπιστευτεί. Θα πρέπει όμως να δεχτείς ότι δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος στη ζωή του παιδιού σου. Κι αν θες να γίνεις ο πιο κοντινός του άνθρωπος θα πρέπει αυτό, να το κερδίσεις.

Έφηβες κολλητές φίλες

Photo via: unsplash

Τα παιδιά σου δε θα γίνουν τα άτομα που θέλεις!

Σίγουρα κάθε γονιός όταν φέρνει στον κόσμο το παιδί του κάνει κάποια όνειρα. Όμως αυτά τα όνειρα είναι προσωπική υπόθεση του γονιού που τα κάνει. Αν το παιδί μεγαλώνοντας έχει διαφορετική άποψη δεν πέφτει λόγος σε κανέναν γονιό.

Τα παιδιά πρέπει να χαράξουν την δική τους πορεία. Μπορεί εσύ να θες να δεις το παιδί σου γιατρό και δικηγόρο, αλλά αν το παιδί έχει έφεση στις τέχνες οφείλεις να σεβαστείς την επιλογή του. Μπορείς να του δώσεις μία συμβουλή αλλά η απόφαση είναι δική του.

Και φυσικά έχει διαφορά μία ανθρώπινη συμβουλή από τις χειριστικές ατάκες “εντάξει ξέρω ότι είσαι μεγάλο παιδί αλλά αν δεν με ακούσεις εσύ θα φας το κεφάλι σου” . Οι γονείς θα πρέπει να είναι αυστηροί στο κατά πόσο τα παιδιά τους αγαπούν και σέβονται τον συνάνθρωπό τους.

Η δουλειά, ο τόπος που θα αποφασίσει να μείνει, ο/η σύντροφος, είναι καθαρά απόφαση του παιδιού κι εσύ οφείλεις να στηρίξεις και να σεβαστείς τις επιλογές του!

Γυναίκα κάνει graffity

Photo via: pexels

Δώσε στο παιδί σου χώρο να αναπνεύσει!

Σίγουρα μέσα στην εβδομάδα οι γονείς και τα παιδιά είναι καλό να περνούν δημιουργικό χρόνο μαζί. Όμως δεν γίνεται τα παιδιά σου να είναι διαθέσιμα όποτε εσύ τα θελήσεις. Από την εφηβεία τα παιδιά ξεκινούν να αποκτούν δικές τους παρέες και δικά τους ενδιαφέροντα.

Οι γονείς που δεν λένε να το αποδεχτούν αυτό και θέλουν αποκλειστικότητα από τα παιδιά τους, συνήθως οι ίδιοι δεν έχουν ενδιαφέροντα. Ξεκίνα λοιπόν να ασχολείσαι με τα δικά σου όνειρα και τους δικούς σου στόχους. Οι χαρούμενοι γονείς έχουν χαρούμενα παιδιά!

Γονείς βλέπουν την κόρη τους να αποφοιτάει από το πανεπιστήμιο

Photo via: pexels

Μην χρεώνεις στα παιδιά τις δικές σου θυσίες!

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που για να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν καριέρα, σπουδές ή προσωπικές φιλοδοξίες. Τα όνειρα που είχες εσύ για τον εαυτό σου όμως, δεν πρέπει να τα φορτώνεις στο παιδί που μεγαλώνεις.

Επειδή εσύ ήθελες να γίνεις μοντέλο και δεν τα κατάφερες επειδή έμεινες έγκυος μικρή, δεν σημαίνει ότι και το παιδί σου θα είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει την καριέρα του μοντέλου. Και σίγουρα οι θυσίες και αυτά που στερήθηκες για να το φέρεις στον κόσμο και να το μεγαλώσεις, είναι επιλογή του παιδιού σου. Οπότε το παιδί δεν σου χρωστάει τίποτα!

Σκεπτικό ηλικιωμένο ζευγάρι

Photo via: Lionsgate Films

Οι έρευνες δείχνουν!

Στην Αμερική πραγματοποιήθηκε μία έρευνα σχετικά με το αν οι γονείς περιμένουν την οικονομική στήριξη των παιδιών τους, όταν οι ίδιοι βγουν στην σύνταξη. Οι περισσότεροι γονείς, δεν επιθυμούν την οικονομική στήριξη των παιδιών και σε μικρότερα ποσοστά οι γονείς περιμένουν την χρηματική υποστήριξη από τα παιδιά τους.

Τα παιδιά όμως από την άλλη, είχαν διαφορετικά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δήλωσε ότι αφού οι γονείς βγουν στην σύνταξη τα παιδιά θα τους βοηθήσουν οικονομικά. Μερικά μάλιστα, δεσμεύτηκαν ότι όταν οι γονείς βγουν στην σύνταξη, εκείνα θα γυρίσουν πίσω στο πατρικό τους για να τους βοηθήσουν.

Μαμά αγκαλιά με την κόρη

Photo via: depositphotos

Συμπεράσματα

Το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι γονείς μας σίγουρα στερήθηκαν πολλά για να μας μεγαλώσουν και μέχρι και σήμερα στερούνται. Γι’ αυτό οφείλουμε να εκτιμάμε, να αγαπάμε και να σεβόμαστε τους καλούς γονείς! Για τους κακούς γονείς, δεν έχουμε σχόλιο.

Παρόλα αυτά, όσο καλός γονιός και να είσαι πρέπει να αφήσεις το παιδί σου να ανοίξει τα φτερά του. Δεν πρέπει να επεμβαίνεις στην ζωή και στις αποφάσεις του γιατί εσύ το έφερες στον κόσμο. Ένα παιδί ανεξάρτητο είναι ένα παιδί ευτυχισμένο και θα έπρεπε να είσαι περήφανος, που έφερες στον κόσμο ένα ανεξάρτητο παιδί!

Μάθετε στα παιδιά σας ότι η αγάπη των γονιών προς το παιδί τους είναι αυτονόητη. Αν τα παιδιά θεωρήσουν ότι αυτή η αγάπη τους δόθηκε με ανταλλάγματα, το ίδιο θα κάνουν και στα δικά τους παιδιά. Και ποτέ δε θα σταματήσουν να πιστεύουν ότι τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν σου χαρίζεται. Ακόμη και η αγάπη της μάνας και του πατέρα.

Μαμά παίρνει αγκαλιά την κόρη της

Photo via: Universal Pictures

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close