Έχουν και οι γονείς δικαιώματα και ανάγκη από ανάγκη και φροντίδα!

Όταν γίνεσαι γονιός η ζωή σου, οι προτεραιότητές σου, και οι υποχρεώσεις σου αλλάζουν. Προτεραιότητα πλέον είναι τα παιδιά σου, και ότι κάνεις, ότι αποφάσεις παίρνεις και όπως προχωράς στη ζωή σου, γίνεται με γνώμονα τα ίδια!

Τι συμβαίνει όμως με τις ανάγκες σου; Που πήγαν οι ανάγκες σου σαν άνθρωπος; Έφυγαν με του που ήρθε στη ζωή το παιδάκι σου, άλλαξαν, ή απλά τις καταχώνιασες κάπου και τις άφησες να ξεχαστούν;

Μπορεί να είμαστε γονείς, να λατρεύουμε τα παιδιά μας και να τα βάζουμε πάνω απ’όλα και όλους, είμαστε όμως και άνθρωποι. Έχουμε ανάγκες όπως όλοι, από ξεκούραση, από χαλάρωση, από φροντίδα και πολλές ακόμη.

Μην αφήνουμε τις ανάγκες μας που ποτέ δεν έφυγαν από μέσα μας, να θάβονται ακόμη περισσότερο. Εκπληρώνοντάς τες, όσο και όπως μπορούμε, νιώθουμε καλύτερα, ομορφότερα, και μπορούμε να δώσουμε πολλά περισσότερα στα παιδιά μας! Μην ξεχνάμε ότι όταν είμαστε πραγματικά καλά, μπορούν να είναι και τα παιδιά μας!

Γι’αυτούς τους λόγους και ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας, εξηγεί μέσα από το κείμενό του πως ακόμη και οι γονείς έχουν ανάγκες, όπως και τα παιδιά, και πόσο σημαντικό είναι να εκπληρώνονται όσες περισσότερες γίνεται, για να είναι τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά καλά!

Διαβάστε παρακάτω:

Συχνά διαβάζουμε άρθρα και έρευνες σχετικά με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών. Με ποιον τρόπο θα τα κάνουμε ευτυχισμένα, πώς να χειριστούμε μία κατάσταση, τι τα κάνει να νιώθουν πλήρη και χαρούμενα. Και καλά κάνουμε… αφού είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε και χρειάζονται την προσοχή, το ενδιαφέρον και την φροντίδα μας.

Εμείς όμως;
Εμείς οι γονείς έχουμε ανάγκες;
Δικαιούμαστε να έχουμε;
Σίγουρα έχουμε! Και σίγουρα δικαιούμαστε!

1. Οι γονείς έχουμε ανάγκη από ανάγκη και φροντίδα.
2. Οι γονείς έχουμε ανάγκη από ελεύθερο χρόνο.
3. Οι γονείς έχουμε ανάγκη από ξεκούραση.
4. Αρέσουν και σε εμάς τα γλυκά, οι τούρτες και τα παγωτά.
5. Αρέσουν και σε εμάς τα παιχνίδια, η τηλεόραση, ο υπολογιστής και ο κινηματογράφος.
6. Μας αρέσουν οι βόλτες, πάσης φύσεως.
7. Έχουμε κι εμείς φίλους, που θέλουμε να τους συναντάμε, να κάνουμε μαζί τους πράγματα.
8. Μας αρέσει η θάλασσα, το κολύμπι, το βουνό, η κατασκήνωση, το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο…
9. Θέλουμε κι εμείς τους γονείς μας (αν τους έχουμε) και μας λείπουν (αν δεν τους έχουμε)
10. Θέλουμε κι εμείς να ακούμε τα μπράβο μας… και γιατί όχι να μας κανακέψουν!

Η αλήθεια είναι πως όσες είναι οι ανάγκες, οι επιθυμίες και τα δικαιώματα των παιδιών, τόσες είναι και των γονιών. Όμως, τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο – τους ανήκει, τους αξίζει και εμείς τους τον παραχωρούμε: εξάλλου είναι τόσο ωραίο να είσαι γονιός… και για αυτό με χαρά θα μοιραστούμε μαζί τους τη σοκολάτα μας!

Photo via kmberggren.com

Close