Για να εξασφαλιστεί καλή επικοινωνία, δεν αρκεί να μιλάει κανείς ανοιχτά. Ένα άτομο που μπορεί να είναι διεκδικητικό, με σεβασμό αλλά και με σταθερότητα, μπορεί να έχει πιο ήσυχη συνείδηση. Θα έχει μια πιο ειλικρινή και αυθεντική καρδιά.
Ωστόσο ισχύει κάτι περίεργο. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, όπως αυτή του Sage Journals, μόνο το 18% του πληθυσμού έχει υψηλές τιμές στη διεκδικητικότητα.
Οι υπόλοιποι από μας λίγο-πολύ «επιβιώνουμε», δηλαδή επιλέγουμε να παρατηρούμε, να κουνάμε το κεφάλι και να μένουμε σιωπηλοί.
Μη βρεθείτε σε κανένα από τα δύο άκρα. Δεν χρειάζεται να είστε το άτομο που δεν μασάει ποτέ τα λόγια του, που δεν σωπαίνει ποτέ και μιλάει συνεχώς. Ούτε είναι υγιές να παραδίδεστε στην υποχωρητικότητα, στη συμμόρφωση και στη σιωπή.
Περισσότερο από κάθε τι άλλο, κάθε νύχτα πρέπει να ακουμπάτε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι με καθαρή συνείδηση. Να γνωρίζετε ότι οι αξίες και οι πράξεις σας βρίσκονται σε πλήρη αρμονία.
Σας ενθαρρύνουμε να σκεφτείτε περισσότερο πάνω σε αυτό σήμερα.
Πώς να έχετε καθαρή συνείδηση
Σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Psychology Today, το 86% του πληθυσμού επιδιώκει πάνω απ’όλα την αποφυγή της σύγκρουσης.
Όλοι προσπαθούν να ζουν κρατώντας τις ισορροπίες προκειμένου να γίνονται αποδεκτοί. Αποδέχεστε ορισμένες δυσάρεστες συμπεριφορές και στάσεις για να αποφύγετε τα περαιτέρω προβλήματα, για να αποφύγετε το άγχος όταν βρίσκεστε με ορισμένους ανθρώπους ή για να μην σας απορρίψουν ξαφνικά οι γύρω σας.
Οι συμπεριφορές αυτές είναι κοινές, τόσο ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας όσο και στο χώρο της εργασίας. Ανέχεστε την οξυθυμία του πατέρα σας. Δέχεστε τα ανόητα λόγια του ξαδέρφου σας. Ανέχεστε το συνάδελφο που σας κακολογεί συνεχώς πίσω από την πλάτη σας.
Τελικά ανέχεστε τόσα πολλά που, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, σχηματίζουν ένα τεράστιο βουνό. Το βουνό αυτό απλώς αντικατοπτρίζει αυτό που έχετε γίνει: ένα άτομο που παραμένει σιωπηλό και επιτρέπει πράγματα.
Ας δούμε πώς μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα αυτές τις καταστάσεις.
Τα πάντα έχουν τα όριά τους και είναι θέμα αξιοπρέπειας
Τίποτα δεν θα συμβεί αν βλέπετε τον ενοχλητικό ξάδερφό σας -και τον αντιμετωπίζετε- μόνο μία φορά το χρόνο. Ούτε υπάρχει πρόβλημα αν η οξυθυμία του πατέρα σας είναι κάτι σπάνιο. Μπορεί να παραδεχτεί τις πράξεις του και να τις βελτιώσει κάπως.
Όμως, αν αυτές και άλλες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται και ήδη προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή σας, είναι ώρα να ενεργήσετε.
Όλοι έχουν τα όριά τους. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανεχτούν ορισμένα πράγματα, ενώ άλλοι απλώς «επιτίθενται» με την πιο ελάχιστη πρόκληση.
Μη θέτετε τα όριά σας στο σημείο του πόνου ή της καταστροφής. Αν κάτι σας ενοχλεί, έχετε φτάσει στα όριά σας. Τότε είναι που πατάτε το κόκκινο κουμπί για να αναλάβετε δράση.
Να είστε δυνατοί και αντικειμενικοί αναφορικά με ό,τι δεν σας αρέσει ή σας ενοχλεί
Δεν έχει να κάνει με το να προσπαθείτε να πληγώσετε κάποιο άλλο άτομο. Ούτε χρειάζεται να κλάψετε ή να χρησιμοποιήσετε κακούς τρόπους. Ωστόσο πρέπει να είστε άμεσοι.
«Δεν μου αρέσει να μιλάς πίσω από την πλάτη μου. Δείχνει έλλειψη σεβασμού και δεν το ανέχομαι αυτό. Αυτό που κάνεις δεν είναι κάτι που κάνουν οι ώριμοι άνθρωποι που σέβονται τους άλλους. Σταμάτα να το κάνεις και μη διαδίδεις ψέματα.»
«Δεν θέλω να κάνω όλα όσα ζητάς, ούτε και μπορώ. Θα σε βοηθήσω όταν το έχεις ανάγκη, αλλά μερικές φορές κάνεις κατάχρηση της φιλίας μου χωρίς να με σέβεσαι, χωρίς καν να με σκέφτεσαι.»
Διαβάστε επίσης το άρθρο: Θέστε όρια και φέρτε κοντά σας ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους.
Δώστε επίσης προσοχή σε μια άλλη πτυχή του ζητήματος: στο πώς οι άλλοι άνθρωποι αντιδρούν όταν λέτε ότι κάτι δεν είναι δική σας ευθύνη.
Μπορεί να το πάρουν στραβά ή να προσβληθούν, αλλά τελικά θα το αποδεχτούν και εσείς θα έχετε δείξει το βαθμό της προσωπικής σας ωριμότητας.
Το να υποστηρίζετε τον εαυτό σας συχνά περιλαμβάνει το να πηγαίνετε αντίθετα με αυτά που διδαχτήκατε
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ζείτε σε μια κουλτούρα στην οποία θεωρείται ότι οι άνθρωποι που υπερασπίζονται τον εαυτό τους είναι εγωιστές. Για να πούμε την αλήθεια, αυτό που δεν αρμόζει είναι η έλλειψη σεβασμού.
Πρέπει να γνωρίζετε πώς να ερμηνεύετε και να κατανοείτε το πλαίσιο και την κατάσταση. Ωστόσο είναι σαφές ότι δεν διδασκόμαστε πάντα πώς να υποστηρίζουμε και πώς να αγαπάμε τον εαυτό μας.
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι που δεν διδάσκεται στα σχολεία.
Στο σπίτι, πολλοί υποθέτουν ότι αυτό είναι δουλειά των γονιών σας. Πάρα πολλά παιδιά μαθαίνουν ότι το να μιλούν για τις συναισθηματικές τους ανάγκες τα καθιστά αδύναμα.
Είναι καλύτερα να κλαίτε κρυφά, επειδή «το να κρύβετε αυτό που σας πληγώνει δεν βλάπτει» τους άλλους ανθρώπους.
Υπάρχουν τρόποι σκέψης που πρέπει να καταρριφθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Για να ζείτε με καθαρή συνείδηση, πρέπει να υπερασπίζεστε το χώρο σας, τις αξίες σας και τα δικαιώματά σας. Πάντα θα έρχονται στιγμές που θα πρέπει να αντιδράσετε απέναντι σε κάτι ή κάποιον. Πολλοί άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να επιβάλλονται στους άλλους και να είναι εγωιστές.
Εσείς, από την πλευρά σας, πρέπει να μάθετε να ενεργείτε πάντα με σεβασμό αλλά ταυτόχρονα υπερασπιζόμενοι τα όριά σας. Να κάνετε και να λέτε πάντα αυτό που αισθάνεστε χωρίς να βλάπτετε τους άλλους αλλά προστατεύοντας τον εαυτό σας.
Κανένας δεν μπορεί να το κάνει αυτό καλύτερα από εσάς.
Πηγή: meygeia.grΕιδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις