Η ενδοοικογενειακή βiα αυξήθηκε κατα τη περίοδο της καραντίνας! Τι μπορούν να κάνουν τα θύματα;

Η ενδοοικογενειακή βiα δεν είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που ξεκίνησε να εμφανίζεται κατά τη περίοδο της καραντίνας. Η ενδοοικογενειακή βiα εδώ και πολλά χρόνια, βασανiζει τις γυναίκες όλου του πλανήτη και σε πολλές περιπτώσεις και τα παιδιά τους.

Κακοποιητικoί σύντροφοι, ξεσπούν  στις γυναίκες και τα παιδιά τους και οι γυναίκες αυτές δεν έχουν βρει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη το κουράγιο, να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο σπίτι τους.

Η έξαρση του κορονοϊού, οδήγησε πολλές χώρες του εξωτερικού καθώς και την Ελλάδα σε υποχρεωτικό εγκλεισμό, για την προστασία των ευπαθών ομάδων. Για πολλούς και πολλές, το σπίτι είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, ενάντια στον αόρατο εχθρό. Τι γίνεται όμως με αυτές τις γυναίκες κι αυτά τα παιδιά, όπου το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος αλλά το κελί τους;

Κατά τη περίοδο της καραντίνας, η ενδοοικογενειακή βiα σημείωσε τεράστια αύξηση. Φαίνεται πως η καραντίνα, έδωσε το άλλοθι σε άντρες που μισούν το γυναικείο φύλο και δεν θα έπρεπε να κάνουν οικογένεια, να δρουν ανενόχλητοι.

Μπορεί η καραντίνα να μην είναι η αιτία της ενδοοικογενειακής βiας φαίνεται όμως, πως προσφέρει γόνιμο έδαφος στο να αυξηθούν τα κρούσματα. Ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και εξήγησε τις αιτίες, που πιθανόν αύξησαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βiας.

«Είναι γεγονός, ότι παρότι το ιατρείο μου παραμένει διαθέσιμο μόνο για έκτακτα περιστατικά, όπως και των περισσότερων συναδέλφων, ήδη έχω κληθεί να εξετάσω αυτές τις μέρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που μου συνέδεσαν τα περιστατικά βίας με τον εγκλεισμό στο σπίτι.” αναφέρει.

Επίσης, τονίζει ότι η ενδοοικογενειακή βiα δεν πρωτοεμφανίστηκε κατά τη περίοδο της καραντίνας, απλά φαίνεται πως αυτές τις μέρες, πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Γιατί;

Το θύμα, αναγκάζεται να ζει αρκετές ώρες με τον άνθρωπο που πιθανά το έχει κακοποιήσει έστω και σε ελαφρύτερη μορφή στο παρελθόν. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, όταν ένας δράστης αρχίζει να κακοποιεί, δύσκολα σταματάει. Μάλιστα, πολλές φορές η βία μεταξύ ενός αντρόγυνου μεταδίδεται και στα παιδιά, κάνοντας και τα ίδια θύματα αυτής.

Φανταστείτε λοιπόν το πόσο δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση όταν αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να συμβιώσουν για πολλές ώρες την ημέρα μαζί» δηλώνει. Συμπληρώνει επίσης ότι τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ημερών και η εργασιακή ανασφάλεια, προσφέρει στους κακοποιητικoύς συντρόφους, ακόμη μερικά κίνητρα.

«Πολλοί άνθρωποι ήδη αρχίζουν και έχουν μία αβεβαιότητα στο εργασιακό τους περιβάλλον ή βιώνουν μία μείωση των εισοδημάτων τους, το άγχος και η πίεση γίνονται ακόμη εντονότερα. Όλα αυτά έχουν ως κατάληξη ένας βίαιος άνθρωπος να ασκεί βία ευκολότερα κάτω από αυτές τις συνθήκες» , εξηγεί.

Επίσης, θεωρεί ότι εφόσον τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς μέσα στο σπίτι, αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Βρίσκονται κι εκείνα σε μεγάλο κίνδυνο και αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη περίοδο της καραντίνας, οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βiας μέσα στο σπίτι τους, δεν έχουν επαφές με πρόσωπα του συγγενικού ή του φιλικού περιβάλλοντος.

Αυτό, προσφέρει για άλλη μια φορά, γόνιμο έδαφος στους δράστες, αφού οι γυναίκες αυτές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι αδύναμες και απροστάτευτες, χωρίς κάποιον να μπορεί να επέμβει. Με λίγα λόγια, η καραντίνα τους αφαιρεί τη δυνατότητα, να ζητήσουν εύκολα τη βοήθεια τρίτων προσώπων.

Τι δείχνουν οι παγκόσμιες εκθέσεις, σχετικά με το ζήτημα. 

Ο Γρηγόρης Λέων αναφέρει ότι σε μια επαρχία της Κίνας με το όνομα Hubei, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής δέχτηκε τις τριπλάσιες καταγγελίες ενδοοικογενειακής βiας τον Φεβρουάριο του 2020, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019.

Στην Αμερική από την άλλη, οργάνωση που ασχολείται με τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βiα, αναφέρει ότι οι κλήσεις που δέχτηκε για καταγγελίες ενδοοικογενειακής βiας τον Μάρτιο ανέβηκαν κατά 7,5% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019.

Τι μπορούν να κάνουν τα θύματα εν μέσω κορονοϊού;

«Η διαδικασία του κατ’ οίκον περιορισμού στη χώρα μας είναι στα πρώτα στάδια, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το φαινόμενο. Είναι, όμως, ιδιαίτερα πιθανό ότι το επίπεδο της ενδοοικογενειακής βίας θα είναι πιο υψηλό σε αυτές τις συνθήκες» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κύριο Λέων, τα θύματα μπορούν να εξεταστούν εντελώς δωρεάν από μια ιατροδικαστική δομή που θα υποδείξει η αστυνομία, σε περίπτωση που θέλουν να υποβάλλουν μήνυση στο θύτη.

Αν το θύμα, δεν θέλει να μηνύσει τον θύτη, αλλά θέλει να έχει πιστοποιημένο έγγραφο, που καταγγέλλει την βiα που βιώνει στο σπίτι του, μπορεί να επισκεφθεί ένα ιατροδικαστικό κέντρο σύμφωνα με δική του πρωτοβουλία και να σημειώσει την επιλογή Β1 στο χαρτί των μετακινήσεων.

Αξίζει να θυμούνται τα θύματα, ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν με την έξαρση του κορονοϊού. Οπότε, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν δημόσιες δομές που μπορούν να τους προτείνουν ξενώνες και να τους προσφέρουν  περαιτέρω βοήθεια και στήριξη.

Τι δηλώνει η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Νάντια Γιαννακοπούλου

Στην εκπομπή του Mega “Κοινωνία Ώρα MEGA” εμφανίστηκε η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου και σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση της ενδοοικογενειακής βiας, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Σύμφωνα με την ίδια, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως και οι καταγγελίες δεν γίνονται πια μέσω τηλεφώνου αλλά sms.

Φαίνεται πως το Μένουμε Σπίτι, έχει ευνοήσει τους κακοποιητικoύς συντρόφους και τονίζει ότι τέτοια φαινόμενα, πρέπει να ενεργοποιούν την κοινωνία. Υπάρχει η γραμμή υποστήριξης 15900 όπου μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία τα θύματα, αλλά πρέπει να επισκεφθούν και τις κατάλληλες δημόσιες δομές.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτικά της δηλώσεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Όσων αφορά την ενδοοικογενειακή βiα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού κατά τη περίοδο της καραντίνας

Σύμφωνα με μελέτες των Guardian κατά τη περίοδο της καραντίνας η ενδοοικογενειακή βiα αυξήθηκε κατά 30% στη Κύπρο, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας όπου και ξεκίνησε η πανδημία και στην Ιταλία. Κατά 20% αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Καταλονία και στην Ισπανία.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του Mega

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

 

 

 

Close