Δείτε τις συμβουλές μιας μητέρας που ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας & ξέφυγε

Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βiας, είναι πολλές και είναι τριγύρω μας. Πολλές από αυτές είναι μητέρες και τις βλέπουμε κάθε πρωί στη στάση για το λεωφορείο και κάθε μεσημέρι στην ουρά των ταμείων στα supermarket. Οι μητέρες που ζουν σε έναν βiαιο γάμο είναι πολλές και νιώθουν αρκετά αδύναμες να φύγουν από εκεί. Νιώθουν αβοήθητες και ανίκανες να βοηθήσουν εκείνες και τα παιδιά τους.

Μια μητέρα η οποία υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βiας πήρε την απόφαση το 1992 να φύγει μακριά από αυτόν τον καταστροφικό γάμο, για να σώσει τα παιδιά της κι εκείνη! Κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια της και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μοιράζεται μαζί μας μερικές συμβουλές, που μερικά χρόνια πριν τις είπε και στον εαυτό της. Με αυτές τις συμβουλές κατάφερε να επιβιώσει και να γίνει μια εξαιρετική μητέρα η οποία έχει δυο εξαιρετικούς γιoυς.

Την ιστορία της, έκανε γνωστή δημοσιεύοντας την στον προσωπικό λογαριασμό του γιoυ της στο Facebook Tim Sharp, ο οποίος έχει αυτισμό και όπως όλα δείχνουν τον φροντίζει η ίδια. Ένα κείμενο που δείχνει το μεγαλείο ψυχής αυτής της μητέρας και που μας έκανε να συγκινηθούμε πολύ. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές της μητέρας που ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας και κατάφερε να γλιτώσει:

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα μοιράζομαι μαζί σας ένα κομμάτι της ιστορία μας, με την ελπίδα να δώσει κουράγιο και σε κάποιον άλλον. Την 1η Φεβρουαρίου του 1992 ξέφυγα από έναν βίαιο γάμο. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε ένα βράδυ πριν φύγω. Δεν ξέρω πως κατάφερα να επιβιώσω εκείνο το βράδυ. Τράβηξε αυτή τη φωτογραφία εκείνος, γιατί όπως είπε θα ήταν το τελευταίο βράδυ που θα ήμουν ζωντανή και ήθελε τα παιδιά να έχουν κάτι να θυμούνται από εμένα. Τα παιδιά μου ήταν τότε περίπου 4 και 2 ετών. Για να είμαι ειλικρινής δεν έφυγα από αυτόν τον γάμο για τον εαυτό μου, ήμουν τόσο ταλαιπωρημένη που δε θα έκανα οτιδήποτε για τον εαυτό μου. Το έκανα για τους γιoύς μου. Πραγματικά δεν πίστευα ότι υπήρχε κάποια ελπίδα ή μέλλον για εμάς και φυσικά δεν πίστευα ότι μπορούσα να το κάνω. Αλλά έπρεπε να προσπαθήσω για τα αγoρια μου, έπρεπε να κάνω τα πάντα για να είναι αυτά ασφαλή και να μείνουν μακριά από αυτόν τον διαβολικό άνθρωπο.

Τις πρώτες μέρες τα τρόφιμα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν τα βασικά και προσπαθούσα να βρω λίγη ευτυχία για τον Tim ο οποίος ζούσε με αυτισμό, απλά για να καταφέρω να επιβιώσουμε. Ξεκίνησα να φτιάχνω μερικούς κανόνες και μερικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μου και πολλά από αυτά που σκεφτόμουν τότε, τα τηρώ μέχρι και σήμερα.

 1. Πλήρωσε πρώτα από όλα τους λογαριασμούς σου. Οι άνθρωποι θα σε ταΐσουν μόνο όταν δεν χρωστάς σε κανέναν. Κι έτσι έκαναν.
 2. Πήγαινε για ψώνια στα μαγαζιά μόνο μια φορά την εβδομάδα και αν σου περισσέψουν χρήματα τότε απόλαυσε μια βόλτα στην επαρχία τρώγοντας fish & chips στη θάλασσα.
 3. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι να ζητήσεις αυτό που θες, οι άνθρωποι αν μάθουν αυτό που ζητάς θα κάνουν οτιδήποτε για να σε βοηθήσουν. Δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σου για να δουν τι χρειάζεσαι. Πάντα όμως, να ζητάς αυτά που πραγματικά έχεις ανάγκη.
 4. Πάντα να είσαι ταπεινός και ευγνώμων για κάθε πράξη βοήθειας που έχεις δεχτεί. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
 5. Το “ένα” είναι μοναχικός αριθμός αλλά τουλάχιστον κρατάτε όλες τις “κουβέρτες” για εσάς. Να είστε ο καπετάνιος του εαυτού σας.
 6. Ένας φίλος μου είχε πει ότι κάθε μέρα με κάποιον τρόπο τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Δεν τον πίστευα. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. Αλλά έκανα αυτό που μου είπε και κάθε μέρα έγραφα σε ένα χαρτί, ο,τι καλό είχε συμβεί εκείνη τη μέρα. Μου είπε να μην σκέφτομαι τι είχε πάει στραβά ή που απέτυχα αλλά να σκέφτομαι μόνο τα καλά. Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείς ότι μπορεί να πάνε καλύτερα τα πράγματα αλλά είχε δίκιο. Απλά μερικές φορές, πρέπει να ψάξεις το καλό για να το βρεις.
 7. Ανεξάρτητα από τα έξοδα, αυτή η οικογένεια χρειάζεται έναν σκύλο. Είναι ο μόνος που θα είναι πάντα χαρούμενος και θα σε κάνει να χαμογελάς ξεχνώντας κάθε σου πρόβλημα.
 8. Οι γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, έχουν καταφέρει να αναθρέψουν απίστευτους ανθρώπους από τότε που ξεκίνησε ο κόσμος. Είμαι ισχυρή, μπορώ να κάνω τα πάντα. Είμαι γυναίκα. Είμαι μητέρα.
 9. Σπάνια πηγαίνει μόνο ένα πράγμα στραβά στη ζωή σου. Πολλές φόρες είναι τρία ή και παραπάνω προβλήματα τα οποία έρχονται όλα μαζί. Αντιμετώπισε τα ένα προς ένα, κανε το καλύτερο για εσένα. Μπορεί να μην είναι δίκαιο, αλλά είναι αυτό που είναι.
 10. Το μόνο που έχει σημασία είναι η οικογένειά σας. Είναι το μόνο πράγμα σε αυτή τη ζωή που αξίζει να αγωνιστούμε. Όταν έχεις ένα παιδί με αυτισμό αυτός ο αγώνας είναι μεγαλύτερος και δυσκολότερος αλλά είσαι η μόνη που ξέρει τις ανάγκες του παιδιού και της οικογενείας σου. Πίστεψε στον εαυτό σου και από ένα σημείο και μετά δε θα χρειαστεί να αγωνίζεσαι. Απλά θα δείχνεις τον δρόμο.
 11. Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει στην ζωή. Μπορείτε να παρακολουθήσεις από μακριά το ταξίδι ή να το ζήσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο αργά κινείσαι κι αν οι μπότες σου έχουν βουλιάξει σε 10 τόνους λάσπης και κινούμενης άμμου εσύ πάντα πρέπει να προσπαθείς να κάνεις το επόμενο βήμα. Όπως είχε πει κι ένας σοφός προφήτης “η ζωή είναι ένα βήμα μετά το άλλο” .
 12. Όλα είναι καλύτερα όταν επιπλέουν στο νερό.
 13. Μου πήρε καιρό για να το καταλάβω αυτό. Δεν ήταν δικό μου  λάθος ο,τι έγινε. Αξίζω πολύ καλύτερα και είναι αποκλειστικά στο χέρι μου το να έρθουν.

Αν βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση που ήμουν εγώ πριν χρόνια, μιλήστε σε κάποιον, ζητήστε βοήθεια. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε για εσάς, κάντε το για τα παιδιά σας. Η ενδοοικογενειακή βια δεν ήταν ποτέ αποδεκτή. Μην περιμένετε να σταματήσει, ποτέ δε θα σταματήσει. Τότε δε μπορούσα να φανταστώ ότι χρόνια αργότερα θα είχα μια τόσο υπέροχη ζωή, δυο υγιείς, ευτυχείς κυρίους…τους γιoυς μου, δυο σκυλιά, καλούς φίλους, ένα σπίτι, ένα κήπο, και θα ένιωθα γεμάτη και χαρούμενη. Κατάφερα να μιλήσω στο TEDx Sydney Opera House. Είμαι η κύρια ομιλήτρια, συγγραφέας, και παραγωγός. Είμαι εγώ.

Τα σημάδια δεν έχουν φύγει αλλά δεν χρειάζεται να τα κοιτάζω κάθε μέρα. Πιστέψτε με, εύχομαι την ίδια ευτυχία σε όλους. Κανε το επόμενο βήμα.

Photo via: Tim Sharp (Facebook) 

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close