Ο Άλκης δεν είναι πια εδώ: Ο αγώνας του Δημήτρη Κολλάτου_

Ο Άλκης δεν είναι πια εδώ: Ο αγώνας του Δημήτρη Κολλάτου στο πλευρό του γιού του με αυτισμό. Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο γιός του γνωστού σκηνοθέτη Δημήτρη Κολλάτου, Άλκης, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 44 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Ο Άλκης έπασχε από αυτισμό και ο Δημήτρης Κολλάτος παρόλες τις δυσκολίες ήταν στο πλευρό του γιού του σε όλη του την ζωή. Όπως όφειλε άλλωστε να κάνει σαν πατέρας. Μάλιστα ο γνωστός σκηνοθέτης που αυτές τις στιγμές της ζωής του είναι συντετριμμένος, είχε σκηνοθετήσει ταινία αφιερωμένη στον μικρό του Άλκη.

Δείτε ακόμα Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας: Τα χαρακτηριστικά και οι δυσκολίες ενός ατόμου ΥΛΑ

Η ταινία είχε ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει την τότε ελληνική κοινωνία για το ζήτημα του αυτισμού. Βλέπετε η Ελλάδα τότε είχε πολλά ταμπού σχετικά με τα άτομα με ειδικές δεξιότητες και είχε άγνοια σχετικά με τον αυτισμό. Διαβάστε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες: 

Το δύσκολο σήμερα

Ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος είναι συντετριμμένος από τον χαμό του γιού του Άλκη. Ο σκηνοθέτης έδινε εδώ και 44 χρόνια την δική του μάχη στο πλευρό του γιού του. Παρόλο που οι στιγμές που περνάει είναι πολύ δύσκολες, κατόρθωσε να γράψει δύο λόγια στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

Συγκεκριμένα είπε: «Είναι άδικο να ζω εγώ και να φεύγει ο Άλκης» έγραψε ο Κολλάτος και ένα κύμα συμπαράστασης και συμπόνιας από τους φίλους του τον αγκάλιασε, έστω και διαδικτυακά! Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Άλκη του λίγο πριν φύγει από την ζωή στο Τζάνειο νοσοκομείο ήταν ο αδερφός του Αλέξανδρος.

Έφυγε_από_την_ζωή_ο_Άλκης Κολλάτος_ιστορία_

Photo via: espressonews.gr

Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κολλάτος, αφιερωμένη στον γιό του Άλκη

Θα μεταφερθούμε πίσω στο 1988. Η νέα ταινία του σκηνοθέτη και συγγραφέα Δημήτρη Κολλάτου κυκλοφορεί με τον τίτλο “Η ζωή με τον Άλκη” και βγάζει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Όταν η ταινία λήγει, σχεδόν όλοι οι θεατές αποχωρούν από τις αίθουσες συγκλονισμένοι και δακρυσμένοι.

Έχουν μόλις παρακολουθήσει από πολύ κοντά πως ζει μία οικογένεια που μεγαλώνει παιδί με αυτισμό. Σε μία Ελλάδα που ο αυτισμός ήταν για πολλούς όρος άγνωστος. Στην ταινία πρωταγωνιστούσε ο δεύτερος γιός του Δημήτρη Κολλάτου, Αλέξανδρος.

Δείτε ακόμα Λέγεται αυτισμός χαζούλα

Η ταινία είναι αυτοβιογραφική και περιγράφει την δύσκολη καθημερινότητα του Άλκη αλλά και τον αγώνα που δίνει η οικογένειά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ταινία ήταν μία παρθενική απόπειρα του Δημήτρη Κολλάτου, να εξηγήσει στον κόσμο μέσω της τέχνης, την ιστορία της ζωής του γιού του.

Ο Άλκης Κολλάτος και ο Δημήτρης Κολλάτος αγκαλιασμένοι

Έφυγε_από_την_ζωή_ο_Άλκης Κολλάτος_ιστορία_

Photo via: oncamera.gr

Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας

Η ταινία περιγράφει μία οικογένεια που έδωσε πολλούς αγώνες, είχε πολλά προβλήματα και έπρεπε να προσπαθήσει αρκετά για να επιβιώσει. Η ταινία κατάφερε να αγγίξει τους θεατές και μέχρι και σήμερα αγγίζει χιλιάδες οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά με αυτισμό.

“Η ζωή με τον Άλκη” λοιπόν σημείωσε μεγάλη επιτυχία και μάλιστα βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πάνω από όμως λειτούργησε ως ένα σημαντικό κύμα συμπαράστασης που έφτασε σε πολλά ελληνικά σπίτια. Γιατί ο Άλκης δεν ήταν το μόνο παιδί με αυτισμό στην χώρα τότε.

« Για πολλά χρόνια και σε κάθε προβολή της ταινίας μας έπαιρναν στο σπίτι τηλέφωνο ή μας έστελναν γράμματα να μας ευχαριστήσουν» είχε αποκαλύψει πριν λίγα χρόνια σε συνέντευξή του ο 10χρονος τότε πρωταγωνιστής και ηθοποιός σήμερα Αλέξανδρος Κολλάτος.

Έφυγε_από_την_ζωή_ο_Άλκης Κολλάτος_ιστορία_

Photo via: espressonews.gr

Ο αδερφός του ήταν πάντα στο πλευρό του Άλκη. Μία ταινία βγαλμένη μέσα από τα μάτια ενός σκηνοθέτη που μεγάλωνε τον γιό του με αυτισμό, σε μία κοινωνία που δεν είχε τις γνώσεις ούτε τις υποδομές να κάνει αυτούς τους ανθρώπους να γίνουν ανεξάρτητα μέλη στην κοινωνία. Μέχρι και σήμερα δεν τις έχει.

Η αρχή του Γολγοθά

Ο Δημήτρης Κολλάτος και η σύζυγός του και ηθοποιός Αρλέτ Μπομάν φέρνουν στην ζωή τον πρώτο του γιό Άλκη. Ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που ο έρ@τάς τους, σφραγίστηκε με τον ερχομό αυτού του παιδιού. Λίγο καιρό αργότερα όμως οι γιατροί ενημέρωσαν τους δύο γονείς ότι το παιδί τους πάσχει από αυτισμό.

Από την στιγμή που μαθαίνουν ότι ο Άλκης είναι αυτιστικός, προσπαθούν να αποδεχτούν αυτή την σκληρή πραγματικότητα και να ελπίζουν ότι με αγάπη και φροντίδα το μέλλον του Άλκη θα είναι πιο λαμπρό. Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού τους Αλέξανδρου τους γεμίζει με ακόμη περισσότερη αισιοδοξία.

Έφυγε_από_την_ζωή_ο_Άλκης Κολλάτος_ιστορία_

Photo via: espressonews.gr

Τα χρόνια λοιπόν περνούν και το παιδί μεγαλώνει χωρίς να δείχνει σημάδια βελτίωσης. Μάλιστα στα 12 χρόνια του δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει και να αυτοεξυπηρετηθεί. Η οικογένειά του προσπαθεί να του προσφέρει τα καλύτερα.

Τον λάτρευαν, τον φρόντιζαν και έκαναν στην άκρη την αγωνία και την απαισιοδοξία τους. Όμως τους βασάνιζε η σκέψη που βασανίζει πολλές ακόμη οικογένειες με παιδιά με ειδικές δεξιότητες . “Τι θα απογίνει χωρίς εμάς;”

Ένα παράδειγμα της δύσκολης καθημερινότητας

Η «Espresso» είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το 2018 τον Γολγοθά που ανέβαινε ο υπερήλικας σκηνοθέτης σε σχέση με τις υποδομές υγείας για άτομα με αναπηρία. Όλα είχαν ξεκινήσει όταν ο Άλκης είχε αυτοτραυματιστεί εξαιτίας ενός πονόδοντου, με συνέπεια -μέχρι να φτάσει στο Ασκληπιείο Βούλας- να χτυπήσει άσχημα το πρόσωπό του.

Έφυγε_από_την_ζωή_ο_Άλκης Κολλάτος_ιστορία_

Photo via: Youtube

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του μοναδικού νοσοκομείου στην Αθήνα για αυτιστικά παιδιά και ενήλικες έσπευσαν να τον ηρεμήσουν, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει μιάμιση ώρα μέχρι να καταφέρουν να τον ετοιμάσουν για την εξαγωγή του δοντιού.

Μάλιστα τότε ο μεγαλύτερος γιος του Δημήτρη Κολλάτου, ο Αλέξανδρος, είχε καταγγείλει στην «Espresso» ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις για παιδιά με ειδικές δεξιότητες είναι εντελώς προσβλητικές.

Έφυγε_από_την_ζωή_ο_Άλκης Κολλάτος_ιστορία_

Photo via: protothema.gr

Το τραγικό τέλος της μητέρας του

Η μητέρα του Άλκη ξεκινάει να καταβάλλεται από όλο αυτό το άγχος. Αρχικά απομακρύνεται και στην συνέχεια δίνει τέλος στην ζωή της από τύψεις που δεν κατάφερε να φανεί δυνατή. Ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει σχετικά με αυτό το τραγικό περιστατικό:

«Η γυναίκα μου δεν άντεξε τον Άλκη, μπορεί να τον αγαπούσε περισσότερο από μένα αλλά δεν τον άντεξε». Αυτά ήταν τα λόγια ενός ανθρώπου που για ακόμη μια φορά βλέπει το σκληρό πρόσωπο της ζωής.

Σε μία προσπάθειά του να βγάλει από μέσα του όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα, κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφική του ταινία “Κόκκινο Τριαντάφυλλο σου έκοψα”. Αυτή την ταινία την αφιέρωσε στην σύζυγό του.

Η πλοκή της ταινίας Κόκκινο Τριαντάφυλλο σου έκοψα

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας σκηνοθέτης που δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την αυτοκτονία της γυναίκας του. Είναι κλεισμένος στο σπίτι μαζί με τον αυτιστικό του γιο Άλκη και βλέπουν ξανά και ξανά τις ταινίες που γύρισαν μαζί. Θυμούνται το παρελθόν, την ζωή μαζί της και την κακιά στιγμή του τέλους της.

Μέσα από αυτή την ταινία προσπαθεί ο σκηνοθέτης να βρει την κατανόηση των άλλων ανθρώπων. «Μπορεί να είναι ένας βίαιος θάνατος πράξη αγάπης; ».

Έφυγε_από_την_ζωή_ο_Άλκης Κολλάτος_ιστορία_

Photo via: espressonews.gr

«Ο άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα να διαλέξει την στιγμή που θα έρθει στη ζωή. Μπορεί όμως να διαλέξει την ώρα, τον τόπο και τον τρόπο με τον οποίο θα φύγει;» ήταν ερωτήματα που τον βασάνιζαν.

Η μικρή μονάδα για αυτιστικά παιδιά και το κράτος που της γύρισε την πλάτη.

Μπορεί ο γιός του Άλκης να είναι ένα παιδί που ζει σε σώμα ενήλικα όμως ο πατέρας του αρνείται πεισματικά να τα παρατήσει. Αρνείται να τον κλείσει σε κάποιο ψυχιατρικό ίδρυμα και παίρνει την απόφαση να δημιουργήσει μία μικρή μονάδα για παιδιά με αυτισμό σε μία έκταση που διαθέτει στην Αίγινα.

Η έλλειψη της κρατικής στήριξης όμως τον φέρνει ξανά σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο “Λίγοι υπουργοί καταλάβαιναν. Τώρα το ΕΟΠΠΥ δεν μας δίνει καν χρήματα” . Προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει περισσότερο την πολιτεία και την κοινή γνώμη μέσα από κάποιες δηλώσεις οι οποίες φάνηκες σκληρές.

«Είναι κόλαση να μεγαλώνεις ένα αυτιστικό παιδί. Αυτοί που λένε ότι δεν είναι κόλαση λένε ψέματα. Ένα ειδικό παιδί είναι πολύ δύσκολο. Το παιδί που έχει ψυχικά προβλήματα είναι υπερκινητικό, είναι βίαιο, μπορεί να σε σκοτώσει… δεν έχω αντοχές…»

Το ξέσπασμα του Δημήτρη Κολλάτου

Έφυγε_από_την_ζωή_ο_Άλκης Κολλάτος_ιστορία_

Photo via: protothema.gr

Ο πατέρας ξεσπούσε γιατί είχε φτάσει 79 χρονών και φοβόταν ότι η ζωή του έφτανε στο τέλος της. Δεν ήξερε τι θα απογίνει ο αγαπημένος του γιός χωρίς εκείνον στο πλάι του.

«Αν ο Αλέξανδρος δεν ήταν πολύ καλό παιδί και δεν αγαπούσε τον Άλκη, θα τον σκότωνα τον Άλκη! Να τον αφήσω να τον βασανίζουν, να τον τρελάνουν στα φάρμακα, να τον κάνουν φυτό;

Το τρομερό θα ήταν να μην τον πάρω μαζί μου. Αν υπάρχει Θεός ας τον πάρει» εξομολογούνταν σε ένα δημόσιο ξέσπασμά του παρουσιάζοντας, ωμά και σοκαριστικά αλλά αληθινά το οικογενειακό του δράμα.

Διαβάστε όλες τις ιστορίες στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

Close