Οι άνθρωποι που σε κατακρίνουν είναι άνθρωποι τοξικοί με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Όταν μοιράζεσαι έναν προβληματισμό, ένα δίλημμα ή μια εμπειρία που έζησες πρόσφατα με τους δικούς σου ανθρώπους, το κάνεις πάνω από όλα για να το μοιραστείς μαζί τους και στη συνέχεια για να ακούσεις τη γνώμη τους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι όταν ακούν από σένα κάτι που δεν τους αρέσει, βρίσκουν τον τρόπο να στο πουν χωρίς να σε κατακρίνουν.

Υπάρχουν όμως και μερικοί άνθρωποι, που είναι σαν να παίρνουν ενέργεια και δύναμη, από το να ταπεινώνουν εσένα. Αυτό φυσικά, δεν είναι σωστό και δείχνει ότι δεν το κάνουν από την ανάγκη τους να σε βοηθήσουν αλλά για να νιώσουν εκείνοι καλά με τον εαυτό τους.

Είναι λογικό μέσα σε μια παρέα, πολλές φορές να υπάρχουν διαφωνίες. Είναι λογικό κάποια στιγμή κάποιος που σε αγαπάει, να πήρε λίγο παραπάνω…πατριωτικά, το πόσο διαφωνεί με κάτι που λες ή κάνεις. Αυτό, έχει διαφορά με το να σε κατακρίνει.

Φυσικά, όταν αγαπάς έναν άνθρωπο μετράει η γνώμη που έχει για σένα. Οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό να πέφτεις ψυχολογικά κάθε φορά που σε κατακρίνει ειδικά αν θεωρείς την κρίση του άδικη. Παρόλα αυτά, πολλοί από εμάς φοβόμαστε να το παραδεχτούμε και προσπαθούμε να αδιαφορήσουμε. Δεν είναι πάντα εύκολο όμως.

Το σημερινό άρθρο γράφτηκε με την ελπίδα να καταλάβετε, ότι οι άνθρωποι που κατακρίνουν κάθε σας κίνηση είναι τοξικοί για τη ζωή σας και σίγουρα, το πρόβλημα δεν το έχετε εσείς αλλά εκείνοι. Είναι πολύ σημαντικό να νιώσετε ότι δεν κάνατε πια κάτι τόσο…κακό, έτσι ώστε να ανακουφιστείτε από τις αρνητικές σκέψεις.

Γιατί ένας άνθρωπος που κατακρίνει διαρκώς τη ζωή σου, δεν αξίζει να είναι στο πλάι σου. Όταν αγαπάς έναν άνθρωπο, τον αγαπάς ακόμη και με τα ελαττώματα του. Και φυσικά έχει διαφορά να λες τη γνώμη σου, από το να γίνεσαι αγενής.

Ο άνθρωπος που σε κατακρίνει κατά πάσα πιθανότητα σε ζηλεύει.

Πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία να κατακρίνουμε έναν άνθρωπο εξαιτίας της ζήλιας που νιώθουμε, όταν κάνει πράγματα που μέσα μας, θα θέλαμε να είχαμε τα κότσια να τα κάνουμε κι εμείς. Τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να είναι φίλοι ή συγγενείς μας, αλλά ανεξάρτητα από το πόση αξία έχουν στη ζωή σου, δεν πρέπει να τους αφήσεις να σε επηρεάσουν.

Η ζωή, σου δόθηκε για να την ζήσεις. Η κάθε εμπειρία που αποκτάς είναι ένα μάθημα και τα λάθη, είναι σίγουρα για τους ανθρώπους. Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος σε κατακρίνει για τις επιλογές σου, σημαίνει ότι δεν μπορεί να σου συγχωρέσει το λάθος ή δεν είναι σε θέση να βάλει τις ανάγκες σου πάνω από αυτό που θεωρεί αυτός ηθικό και σωστό.

Γιατί να έχεις στο πλάι σου έναν τέτοιο άνθρωπο; Είναι τοξικοί και κατά πάσα πιθανότητα με την πρώτη ευκαιρία, θα κάνουν ακριβώς αυτά που εξαιτίας τους σε κατέκριναν στο παρελθόν. Φυσικά όταν τους το θυμίσεις, θα κάνουν πως δεν ακούν και ίσως να αλλάξουν θέμα.

Ο άνθρωπος που σε κατακρίνει δεν έχει εμπιστοσύνη στη κρίση σου.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε, ότι ανεξάρτητα από την άποψη που έχουμε πάνω σε ένα ζήτημα, πρέπει να ακούμε πάντα και την θέση εκείνου που διαφωνούμε. Μπορεί στο τέλος, να καταλήξουμε να συμφωνήσουμε μαζί του ή τουλάχιστον θα ξέρουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται προτού βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα.

Ένας άνθρωπος που σε κατακρίνει διαρκώς χωρίς να δείχνει πρόθυμος να ακούσει ή να λάβει σοβαρά τη δική σου θέση πάνω στο ζήτημα, σημαίνει ότι θεωρεί ότι είσαι ανίκανος να σκεφτείς το σωστό από μόνος σου. Έτσι, παίρνει δύναμη και γεμίζει την αυτοπεποίθηση του, κάνοντας εσένα να νιώθεις ότι χωρίς την συμβολή του στη ζωή σου, είσαι ένα τίποτα.

Μάθε να αδιαφορείς.

Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους και δεν θα έπρεπε και να το επιδιώκουμε. Όσο επικριτικός και να είναι ένας άνθρωπος, νιώθει ότι χάνει δύναμη κάθε φορά που βλέπει τον δικό σου δυναμισμό να μη πτοείται κάθε φορά που διαφωνεί μαζί σου.

Μάθε λοιπόν να αδιαφορείς και να υπερασπίζεσαι με σθένος τις απόψεις σου. Φυσικά και να ακούς αντίθετες απόψεις, όμως υποχωρήσεις να κάνεις μόνο όταν τα επιχειρήματα του άλλου νιώθεις ότι στέκουν και ξέρεις, ότι δεν το κάνει για να σε κατακρίνει, αλλά για να σε προστατεύσει.

Ένας άνθρωπος που σε κατακρίνει διαρκώς, να είσαι σίγουρος ότι και αυτή τη φορά, δε το κάνει για το δικό σου καλό αλλά για την δική του ανάγκη να νιώσει ανώτερος. Οπότε ακόμη και δίκιο να έχει, καλύτερα να εμπιστευτείς κάποιον άλλον, που ξέρεις ότι οι απόψεις του είναι αντικειμενικές και με γνώμονα πάντα, το προσωπικό σου συμφέρον.

Δεν χρειάζεται να ζεις…συνηθισμένα!

Μπορεί να διανύουμε το 2020, όμως υπάρχουν ακόμη κοινωνικά στερεότυπα που φυλακίζουν τους ανθρώπους σε κουτάκια. Πολλές φορές, αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα δεν έχουν καμία λογική, παρόλα αυτά οι άνθρωποι από τον φόβο τους να έρθουν σε ρήξη με το κοινωνικό σύνολο, τα ακολουθούν τυφλά.

Μη φοβηθείς να γίνεις από αυτούς τους ανθρώπους, που πάνε κόντρα στη μάζα όταν ξέρεις ότι η μάζα δεν σκέφτεται λογικά. Ο στόχος σε αυτή τη ζωή, δεν είναι να ζεις μια συμβιβασμένη καθημερινότητα που δεν σε γεμίζει.

Άλλωστε, οι συμβιβασμένοι άνθρωποι δεν έγραψαν ιστορία. Οι ασυμβίβαστοι είναι αυτοί που θαυμάζουμε μέχρι σήμερα κι ας έφαγαν πολλές “πέτρες” την εποχή που έζησαν.

Μη φοβάσαι να εξωτερικεύσεις τα συναισθήματά σου.

Αυτός που σε κατακρίνει δεν φοβάται να σε “κολλήσει” στο τοίχο λέγοντας σου τις προσβολές του δήθεν για το καλό σου. Εσύ, γιατί να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου και να μην του μιλάς ανοιχτά για την ενοχλητική του συμπεριφορά; Όσο βρίσκει γόνιμο έδαφος μέσα από τη σιωπή σου, τίποτα δε θα αλλάξει προς το καλύτερο, στη μεταξύ σας σχέση.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

Close