Οι γυναίκες έχουμε περισσότερες ανασφάλειες, όχι επειδή είμαστε γυναίκες – Η κοινωνία μας τις δημιούργησε. 

Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να γράψω αυτό το άρθρο, άλλα πάντα κάτι με σταματούσε. Με την έναρξη του GNTM όμως, μου “χτύπησε” καμπανάκι και είπα να μιλήσω για ένα ζήτημα χιλιοειπωμένο. Είμαι κι εγώ μια plus size γυναίκα στην Ελλάδα. Υπήρξα plus size από τα εφηβικά μου χρόνια.

Δε θα αναφερθώ στις προσπάθειες που έχω κάνει για να χάσω κιλά. Δεν νομίζω ότι αφορά κανέναν. Όμως σαν plus size έχω βιώσει μερικές αντικειμενικές δυσκολίες από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου σαν κοπέλα. Και τα τελευταία χρόνια βιώνω και μία υποκρισία από την πλευρά της κοινωνίας.

Πιστεύω ότι αυτά που θα αναφέρω σήμερα θα αντιπροσωπεύσουν οποιαδήποτε plus size γυναίκα εκεί έξω. Και επικεντρώνομαι στις γυναίκες γιατί ανέκαθεν…άντρας με κοιλίτσα, σαν καραμελίτσα! Σωστά;

Plus size γυναίκες στην Ελλάδα: η μόδα έχει γίνει όντως φιλική για εμάς;

Τα τελευταία χρόνια η μόδα ξεκίνησε να παρουσιάζει plus size ρούχα. Ξεκίνησε να προβάλλει plus size μοντέλα που τα φορούν. Προβάλλει την διαφορετικότητα. Ακόμη και στο GNTM που επί εποχής ANT1 αν ήσουν 1.58 και 63 κιλά οι κριτές γεμάτοι θράσος σε έλεγαν “χοντρή” για την πασαρέλα, ξαφνικά κάθε χρόνο έστω και μία plus size κοπέλα μπαίνει στο σπίτι.

Σίγουρα όλο αυτό είναι ευχάριστο. Πρέπει να υπάρχουν plus size μοντέλα, πρέπει να ξεκινήσουμε σιγά – σιγά να κάνουμε δικό μας το μήνυμα “κάθε γυναίκα πρέπει να αγαπά τον εαυτό της γι’ αυτό που είναι” και σίγουρα πρέπει κι εμείς σιγά σιγά να βρίσκουμε πιο εύκολα ρούχα και μοντέλα που να ταυτιζόμαστε.

ΟΜΩΣ. Υπάρχει ένα τεράστιο ΟΜΩΣ σε αυτή την κατάσταση. Οι γυναίκες που είναι plus size συνεχίζουν να μην βρίσκουν εύκολα ρούχα φίλες και φίλοι. Γιατί οι αδύνατες γυναίκες βρίσκουν πανεύκολα ρούχα σε τιμές τόσο προσιτές που είτε ψωνίζεις από τα μαγαζιά είτε από την λαϊκή είναι το ίδιο.

Οι γυναίκες που έχουν παραπάνω κιλά, δυσκολεύονται. Τα μαγαζιά δεν έχουν μεγάλη ποικιλία οπότε τις περισσότερες φορές καταλήγουμε να ντυνόμαστε – όχι όπως το φανταζόμασταν – . Οι τιμές τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο πάνω από τα συνηθισμένα.

Και έρχομαι να ρωτήσω εγώ η αφελής. Η μόδα δεν έχει φαντασία για εμάς τις plus size ή με τον τρόπο της μας λέει ότι για να φορέσουμε και κάνα ρουχαλάκι της προκοπής θα πρέπει να φτάσουμε στα πρότυπα ομορφιάς που η κοινωνία συνεχίζει να πρεσβεύει;

Άντρας με κοιλίτσα σαν καραμελίτσα. Οι γυναίκες;

Πόσες φορές έχετε ακούσει μια γυναίκα να λέει ότι θα ξεκινήσει δίαιτα και πόσες έναν άντρα; Σίγουρα αν η υγεία σου ξεκινήσει να επηρεάζεται αρνητικά από τα κιλά σου εσύ οφείλεις να πάρεις ή να χάσεις κιλά. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα πρότυπα ομορφιάς. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με την υγεία σου.

Δείτε ακόμα Οι γυναίκες αντί να κριτικάρουμε η μια την άλλη μπορούμε να δείξουμε κατανόηση η μια στην άλλη

Αλλά κουράστηκα ρε κ0ρίτσια να μετραώ θερμίδες. Κουράστηκα να φοβάμαι να φάω μπροστά σε άλλους γιατί έχω το κομπλεξ ότι μου μετράνε τις μπουκιές επειδή έχω κοιλιά. Την ίδια στιγμή που οι παχουλοί άντρες νιώθουν ότι η κοιλιά είναι η γοητεία τους.

Και όχι, σε αυτό δεν ευθύνεται η…γυναικεία ματαιοδοξία που μας προσάπτουν όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό ευθύνεται το γεγονός, ότι τα πρότυπα ομορφιάς θέλουν μια γυναίκα αδύνατη, ψηλή, ξανθιά, γαλανομάτα ενώ ένας άντρας μπορεί να είναι κυριολεκτικά όπως γουστάρει χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις.

Ο επόμενος άντρας που θα έρθει να κατηγορήσει μια γυναίκα για ματαιοδοξία και ωραιοπάθεια, να θέσει για μία εβδομάδα την θέση του στην θέση μας. Να έχει περιοδικά και διαφημίσεις που του δείχνουν τι είναι το ωραίο και τι το άσχημο. Να νιώσει πως είναι να ανήκει στο 90% των περιπτώσεων στην κατηγορία του άσχημου.

Να έχει άλλες γυναίκες να τον κρίνουν επειδή έχει χοντρά μπούτια και…τολμάει να φορέσει κολάν! Να μην έχει το “άντρας σαν κοιλίτσα σαν καραμελίτσα” για μία εβδομάδα να κολακεύεται. Οι γυναίκες έχουμε περισσότερες ανασφάλειες, όχι επειδή είμαστε γυναίκες. Αλλά επειδή η κοινωνία μας τις δημιούργησε.

Το αντεπιχείρημα σου σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι ‘ε χάσε κάνα κιλό αν δεν σ’ αρέσει”

Φίλοι μου δεν πρόκειται να χάσω κιλά για να βρω το…δίκιο μου. Μπορεί να μην χάσω και ποτέ τα κιλά μου. Αυτό είναι δικαίωμά μου. Το νόημα δεν είναι να προσαρμόσεις τους διαφορετικούς αυτού του κόσμου στα πρότυπα της κοινωνίας για να είναι ευχαριστημένοι. Το νόημα είναι να τους αφήσεις να είναι ο εαυτός τους.

Χωρίς σχόλια. Χωρίς “συμβουλές” που δεν σου ζήτησα. Είναι τουλάχιστον αγένεια να συναντάς κάποια κοπέλα μετά από καιρό και να ξεκινήσεις να της λες “Βρε κ0ρίτσι μου, τόσο όμορφη κοπέλα, γιατί δεν αδυνατίζεις λίγο;” Γιατί έτσι θέλω. Είμαι λιγότερο όμορφη επειδή δεν αδυνατίζω λίγο;

Μου φαίνεται τραγελαφικό που στο έτος 2020 ακόμη βρισκόμαστε να μιλάμε για το αν μας επιτρέπεται να είμαστε χοντροί, αδύνατοι, με πιασίματα ή χωρίς. Όμως ακόμη καλούμαστε να το κάνουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για τα δικά σου δικαιώματα, αν δεν το κάνεις εσύ ο ίδιος πρώτα.

Κι αν θέλουμε να διεκδικήσουμε μία ουσιαστική θέση στην κοινωνία, πρέπει να την απαιτήσουμε. Αν δεν σ’ αρέσει το σώμα σου, άλλαξε το προς όποια κατεύθυνση θες εσύ. Αν έχεις προβλήματα υγείας οφείλεις να το αλλάξεις προς όποια κατεύθυνση σου δώσει ο γιατρός.

Μην τους κάνεις την χάρη όμως να αλλάζεις την εξωτερική σου εμφάνιση σύμφωνα με τα πρότυπα ομορφιάς που σου πλασάρουν τα περιοδικά μόδας. Να είσαι όπως εσύ θες να είσαι. Διεκδίκησε την θέση σου στην κοινωνία. Απάντησε ανάλογα. Μην τους αφήνεις να σε φορτώνουν με ανασφάλειες,

Photo cover via: in.news.yahoo.com

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Close