Πάσχα στη Σαντορίνη: Εκεί που τα ήθη και τα έθιμα βρίσκουν το χαμένο τους νόημα

Πάσχα στη Σαντορίνη, εκεί που τα ήθη και τα έθιμα βρίσκουν το χαμένο τους νόημα. Ένα ονειρικό μέρος που σίγουρα πρέπει να πάτε με τον σύντροφο η την οικογένεια σας.

Το αγαπημένο νησί του νότιου Αιγαίου αποτελεί έναν ονειρικό προορισμό για την Ανάσταση, συνδυάζοντας την κυκλαδίτικη μαγεία του με ορισμένα μοναδικά έθιμα.

Πάσχα στη Σαντορίνη: Εκεί που τα ήθη και τα έθιμα βρίσκουν το χαμένο τους νόημα

Οι γνώστες των Κυκλάδων επισκέπτονται την Οία και το Ημεροβίγλι αποκλειστικά και μόνο την άνοιξη.

Πάσχα στη Σέριφο: Η κατανυκτική ατμόσφαιρα και το έθιμο της της κούνιας

Για πολλούς είναι το ομορφότερο και πιο επιβλητικό νησί των Κυκλάδων. Καθολική αλήθεια πως το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι μια εμπειρία ζωής.

Κοινό μυστικό πως, σε σχέση με τα γειτονικά του νησιά, υστερεί στις παραλίες της και πως ο κόσμος που συρρέει το καλοκαίρι, από κάθε γωνιά της γης, δυσχεραίνει την απόλαυση, αλλά και την άνεση των μετακινήσεων. Η λύση στην παραπάνω εξίσωση είναι να εξερευνήσετε τη Θήρα το Πάσχα, όταν το κατανυκτικό κλίμα των ημερών ταιριάζει άψογα με το ηφαιστιογενές περιβάλλον, αλλά και τα έθιμα των κατοίκων του νησιού.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο μεσαιωνικό χωριό Πύργος, που βρίσκεται και στο ψηλότερο σημείο του νησιού, λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά έθιμα της χώρας μας. Σε κάθε πεζούλι και περβάζι του αμφιθεατρικά χτισμένου χωριού, καθώς και στις στέγες και τους τοίχους, στήνονται δεκάδες τενεκεδάκια με φαναράκια, εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες στο σύνολο, το ένα δίπλα από το άλλο.

Πάσχα στη Σαντορίνη: Εκεί που τα ήθη και τα έθιμα βρίσκουν το χαμένο τους νόημα

Όταν φτάνει η ώρα, μαζί με την περιφορά του Επιταφίου, τα μεγαλύτερα παιδιά του οικισμού, τρέχοντας, τα ανάβουν με φλόγιστρα, δημιουργώντας ένα μαγευτικό και επιβλητικό σκηνικό.

Πάσχα στη Κέρκυρα: Το κοσμοπολίτικο νησί για οικογενειακές διακοπές με το έθιμο των Μπότηδων

Αν σταθείς στους πρόποδες του χωριού είναι σαν να παρακολουθείς μια τεράστια φλόγα, χωρισμένη σε μικροσκοπικές γλώσσες, ενώ αν επιλέξεις να περπατήσεις στα στενά σοκάκια που σε οδηγούν στην εκκλησία της Παναγίας στο Ενετικό Κάστρο, θα νιώσεις σαν πρωταγωνίστρια της μεσαιωνικής ταινίας, καθώς οι φλόγες, άλλες πιο δυνατές και άλλες πιο αδύναμες, θα δημιουργούν μια όμορφη ζεστασιά που θα φωτίσει το πρόσωπό σου.

Το συγκεκριμένο έθιμο είναι σχετικά σύγχρονο, καθώς μετράει περίπου 50 χρόνια. Σημειώστε πως ο Πύργος ή Πύργος Καλλίστης βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Φηρών.

Το Σάββατο του Λαζάρου στην κεντρική πλατεία στο Μεγαλοχώρι, αλλά και σε άλλα χωριά του νησιού, στήνεται ο περίφημος «Λάζαρος». Πρόκειται για έναν πολύ ψηλό σταυρό, 15-20 μέτρων που τον τυλίγουν με δενδρολίβανα -ή αλισμαρί όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο-, αλλά και λουλούδια. Για το στόλισμα συγκεντρώνεται όλο το χωριό το απόγευμα στην πλατεία, ενώ σε πολλά σπίτια οι κάτοικοι στήνουν το δικό τους «Λάζαρο».

Πάσχα στη Σαντορίνη: Εκεί που τα ήθη και τα έθιμα βρίσκουν το χαμένο τους νόημα

Το ξεστόλισμα γίνεται το Μεγάλο Σάββατο, ενώ ο σταυρός μένει στην ίδια θέση μέχρι της Αναλήψεως. Ανεξάρτητα όμως από το έθιμο του Λαζάρου το Μεγαλοχώρι είναι ένα από τα χωριά που πρέπει να επισκεφτείτε για να πάρετε και μια διαφορετική γεύση του νησιού, ίσως πιο αυθεντική. Πρόκειται για ένα τοπίο γραφικό και πανέμορφο, χωρίς να το έχει επηρεάσει ο τουρισμός, δεν είναι τυχαίο πως το Μεγαλοχώρι σύμφωνα με πολλούς είναι ένα δείγμα του πως “θα έπρεπε να είναι η Σαντορίνη”.

Πάσχα στη Πάτμο: Τα έθιμά και οι Παραδόσεις στο νησί της Αποκάλυψης

Το κατεξοχήν παραδοσιακό γλύκισμα της Σαντορίνης είναι τα μελιτίνια, μικρά γλυκά πιτάκια γεμισμένα με μυζήθρα (κάτι σαν τα κρητικά σκαλτσούνια), ενώ την τιμητική τους έχουν, επίσης, τα τσουρέκια και τα μεθυστά κουλουράκια. Το βράδυ της Ανάστασης θα γευθείτε, αν θέλετε, τα σγαρδούμια -πρόκειται για παραδοσιακή κυλαδίτικη σούπα με σηκωταριά και έντερα που έχουν αφαιρεθεί από το αρνί της επόμενης μέρας.

Αν αναρωτιέστε πού μπορείτε να φάτε, πολλά είναι τα εστιατόρια που ανοίγουν το βράδυ της Ανάστασης, με μενού που πολλές φορές θυμίζει εκλεπτυσμένη εκδοχή των παραδοσιακών γεύσεων. Μια διαχρονική επιλογή ήταν το εστιατόρια Σελήνη στον Πύργο, που πρόσφατα όμως (την άνοιξη του 2021, μετά τον θάνατο του δημιουργού του Γιώργου Χατζηγιαννάκη) μεταφέρθηκε στα Φηρά και έχει πλέον την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι.

Πάσχα στη Σαντορίνη: Εκεί που τα ήθη και τα έθιμα βρίσκουν το χαμένο τους νόημα

Πολλά είναι όμως και τα ξενοδοχεία που έχουν τα εστιατόρια ανοιχτά -για παράδειγμα το Kasimatis Suites θα έχει μενού τόσο τη Μεγάλη Παρασκευή όσο και το βράδυ αλλά και ανήμερα της Ανάστασης. Όποια και αν είναι η επιλογή σας φροντίστε να έχετε κλείσει τραπέζι.

Πάσχα στη Ρόδο: Η Αναπαράσταση των Παθών του Χριστού το έθιμο των «Βουρνών» αναβιώνουν στο νησί των ιπποτών

Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα μπορείτε να περιηγηθείτε στα χωριά (για παράδειγμα σε Περίσσα, Βόθωνα ή Φοινικιά) και να ξαποστάσετε σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες που θα έχουν στήσει σούβλες στην αυλή τους. Ειδικά στην Περίσσα όλα τα εστιατόρια βγάζουν σούβλες στον περίβολό τους, και έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι πάνω στην αμμουδιά.

Μετά τον εσπερινό της Αγάπης, αναβιώνει στα περισσότερα χωριά το «Κάψιμο του Ιούδα». Στην Περίσσα και αλλού φτιάχνουν ένα ομοίωμα, σαν ένα μεγάλο σκιάχτρο, που υποτίθεται αναπαριστά τον Ιούδα. Αφού λοιπόν το γεμίσουν με βαρελότα και το κρεμάσουν σε κάποιο ψηλό σημείο αρχίζουν και το πυροβολούν.

Γενικώς όμως όπου ακούτε εκρήξεις να έχετε το νου σας πως συχνά πρόκειται αυτοσχέδια εκρηκτικά που τα ετοιμάζουν οι λεγόμενοι «μπαλαφουμάδες» -πρόκειται για μια παράδοση που κρατάει από τα πειρατικά χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε πολλά νησιά. Συχνά όμως είναι επικίνδυνη, οπότε ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά προσέξτε λίγο παραπάνω.

Πάσχα στη Σαντορίνη: Εκεί που τα ήθη και τα έθιμα βρίσκουν το χαμένο τους νόημα

Για την Ανάσταση, και αν είστε λάτρης των πυροτεχνημάτων, οδηγήστε (και στην συνέχεια περπατήστε!) μέχρι το ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, στον Προφήτη Ηλία, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε όλη τη θεά του νησιού. Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό σημείο από όπου μπορείτε να έχετε πραγματική θέα 360μοιρών.

Απέχει 3 χιλιόμετρα από τον Πύργο της Θήρας και φιλοξενεί πέντε μοναχούς. Αν θέλετε μια πιο εύκολα προσβάσιμη επιλογή επιλέξτε τη Μητρόπολη των Θηρών, στην οποία μπορείτε να πάτε με τα πόδια.

Πάσχα στα Μετέωρα: Η κατανυκτική ατμόσφαιρα και το τελετουργικό στα μοναστήρια είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής

Μπορεί πράγματι η Σαντορίνη να μην διαθέτει τις πιο μαγευτικές παραλίες, βάσει της θέσης του όμως πρόκειται για το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Αν λοιπόν θέλετε να έχετε την ευκαιρία να κάνετε την πρώτη σας βουτιά της σεζόν στις διακοπές του Πάσχα, τότε η Σαντορίνη μοιάζει να είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς.

Πάσχα στη Σαντορίνη: Εκεί που τα ήθη και τα έθιμα βρίσκουν το χαμένο τους νόημα

Tip: Το καλοκαίρι η Σαντορίνη «πνίγεται» από τους τουρίστες και οι τιμές στα επίμαχα καταλύματα εκτοξεύονται στα ύψη. Αξίζει να κλείσετε ένα δωμάτιο που θα έχει θέα στην Καλντέρα -το αίσθημα του να ξυπνάτε το πρωί και να αντικρίζετε το ηφαίστειο είναι μοναδικό.

Το κατανυκτικό Πάσχα στη Σκιάθο: Η περιφορά του επιτάφιου στις 4 τα ξημερώματα και οι θρηνητικοί ψαλμοί

Προσέξτε μόνο, σύμφωνα με το www.bovary.gr να επιλέξετε ένα ξενοδοχείο το οποίο θα έχει ανοίξει αρκετές μέρες πριν την επίσκεψή σας. Τα υπόσκαφα δωμάτια για τα οποία φημίζεται το νησί είναι πολύ δροσερά το καλοκαίρι, την άνοιξη όμως έχουν πολλή υγρασία, και αν έχουν μείνει κλειστά για μήνες πριν μπορούν να κάνουν την παραμονή σας πραγματικά δυσάρεστη.

Δείτε όλα τα άρθρα για τις διακοπές στο Daddy-Cool.gr

Close