Πως να απομακρύνετε από τη ζωή σας τις έμμεσες μορφές κακοποίησης

Οι έμμεσες μορφές κακοποίησης, δεν έχουν να κάνουν ούτε με τη σωματική κακοποίηση, ούτε με την ψυχολογική. Είναι μορφές κακοποίησης που μπορεί να διαλύσουν εσωτερικά ένα άνθρωπο με το πέρασμα του χρόνου. Είναι κρυφές επιθέσεις ή παθητικές οι οποίες παρόλου που δεν προκαλούν αντίδραση, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά μακροπρόθεσμα σε ένα άτομο.. Η επίθεση αυτή μπορεί να γίνεται έιτε από φίλους μας ή το σύντροφο μας ή την ίδια μας την οικογένεια.

 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα έμμεσης κακοποίησης. Μπορείτε να είστε σε μια παρέα και μια φίλη σας να μιλάει συνέχεια με ειρωνεία για κάποιο άλλο άτομο, να γελά μαζί του να το κοροϊδεύει και εσείς να συμμετέχετε σε όλο αυτό. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε είναι μια μορφή έμμεσης κακοποίησης, ειδικά αυτό αν συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλο παράδειγμα, ας πούμε είναι ένα μικρό παιδί που είναι αδέξιο και σκοντάφτει παντού και του πέφτουν πράγματα και οι γονείς του το μαλώνουν συνέχεια για αυτό. Όσο το παιδί αυτό μεγαλώνει, παρόλου που δέχεται την αγάπη από τους γονείς του, κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει μάθει να πιστεύει ότι είναι εκ φύσεως αδέξιο και δεν είναι ικανό όσο άλλα άτομα. Αυτή είναι μια έμμεση μορφή κακοποίησης που με την πάροδο του χρόνου προκαλεί τεράστια ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αν και μικρά πράγματα, αν γίνονται σε συνεχή βάση μπορούν να πληγώσουν ένα άτομο , χωρίς καν να το έχουμε καταλάβει.

Αν δεν μπορούν να καταλάβουν ότι σας έχουν πληγώσει τότε αυτά τα άτομα δεν αξίζουν να είναι στην ζωή σας.

 

Πως να απομακρύνετε από τη ζωή σας τις έμμεσες μορφές κακοποίησηςphoto credit: foma

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από την έμμεση κακοποίηση;

  • Μην αμελήτε οτι τα λόγια πονάνε το ίδιο με τη σωματικό πόνο.
  • Αν νιώσετε οτι ένα σχόλιο σας ενοχλεί ή σας προσβάλει μην το αφήσετε να περάσει έτσι, μιλήστε για τα συναισθήματα σας ώστε να μην επαναλαφθεί.
  • Mην αφήνετε τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Στην εποχή μας δυστυχώς υπάρχουν πολλοί. Αυτό που πρέπει  να κάνετε είναι να θέσετε όρια στη ζωή σας, και να μην αφήνετε κανένα να τα ξεπερνάει με κανένα επικριτικό σχόλιο για εσάς. Μην αφήσετε καμιά λέξη να πέσει κάτω αντιμετωπίστε κάθε κατάσταση που σας ενοχλεί.
  • Μην αφήνετε κανένα να σας μιλάει άσχημα, γιατί συνήθως αυτός που το κάνει δεν το καταλαβαίνει. Αν δεν του το πείτε μπορεί να συνεχίζει προκαλώντας σας μεγαλύτερη ζημιά στο μέλλον.
  • Σε αυτή τη μορφή κακοποίησης μπορούν να διεισδύσουν τόσο οι γονείς σας, οι φίλοι σας όσο και ο σύντροφος σας. Παρόλου την ένδειξη αγάπης από αυτά τα πρόσωπα ποτέ μην αγνοήσετε τα ένστικτα σας. Πρέπει να προστατεύετε την ακεραιότητα και αυτοεκτίμησή σας και γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι προσβλητικό για σας και τι όχι. Μην αφήσετε κανένα να σας κοροϊδέψει ή να σας φερθεί άσχημα. Όταν σας ενοχλεί κάτι, να το θυμάστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην πληγωθείτε ξανά στο μέλλον και αν αυτό το άτομο εκλάβει αρνητικά την αντίδρασή σας, μην ανησυχείτε. Αν δεν μπορούν να καταλάβουν ότι σας έχουν πληγώσει τότε αυτά τα άτομα δεν αξίζουν να είναι στην ζωή σας.

 

Close