τι-να-κάνεις-όταν-βρίσκεσαι-σε-δίλημμα-

Στην απόφαση που θα αλλάξει την ζωή σας πάντα υπάρχουν φωνές μέσα σας που σας λένε “όχι” – Να ακούτε μόνο την δική σας, Ένα κείμενο που θα σας βοηθήσει να κάνετε το επόμενο βήμα στην ζωή σας.

Οι άνθρωποι έρχονται σε ένα σημείο κάποια στιγμή στην ζωή τους που καλούνται να πάρουν την μεγάλη απόφαση. Θέλουν να αρραβωνιαστούν, να παντρευτούν, να συγκατοικήσουν, να χωρίσουν, να αλλάξουν δουλειά, πόλη, σύντροφο, να προχωρήσουν σε μία νέα σχέση και άλλα.

Όλες αυτές οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες. Οι άνθρωποι συνηθίζουν σε μία κατάσταση και δύσκολα βγαίνουν από αυτήν. Το να αλλάξεις την ρουτίνα σου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο και σίγουρα οι εξωτερικοί παράγοντες – δηλαδή οι γνώμες των άλλων – μερικές φορές μας μπερδεύουν ακόμη περισσότερο.

Δείτε ακόμα 15 ψέματα που έχουμε συνηθίσει να ακούμε και δεν τα καταλαβαίνουμε

Πριν πάρεις την μεγάλη απόφαση λοιπόν βρίσκεσαι στο μεταίχμιο “να το κάνω ή να μην το κάνω” “όντως το θέλω ή όχι;” “κι αν δεν μου βγει σε καλό;”. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν πρέπει πάντα να ακούμε την φωνή μέσα μας. Την δική μας φωνή. Που πάντα ξέρει τι είναι το καλύτερο για εμάς.

Αυτό μας λέει και η ψυχολόγος Αθηνά Κισουδάκη μέσα από ένα κείμενο που δημοσίευσε μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook. Ένα κείμενο που αξίζει να διαβαστεί από οποιοδήποτε άνθρωπο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δίλημμα. Διαβάστε παρακάτω: 

Πριν από κάθε απόφαση που αφορά είτε αλλαγή δουλειάς είτε επιλογή συντρόφου είτε άλλο σημαντικό θέμα που πρόκειται να αλλάξει την ζωή σας, εύλογα προκύπτει μια κατάσταση αμφιθυμίας.

Δείτε ακόμα Τί είναι η Χαμογελαστή κατάθλιψη: Τα συμπτώματα

“Να ακολουθήσω τον τάδε δρόμο ή τον δείνα”;
Πρόκειται για μια φυσιολογική και απαραίτητη διεργασία όπου έρχεστε σε επαφή με πολλές και διαφορετικές εσωτερικές σας φωνές.

Σε κάποιες από αυτές ενδεχομένως να αναγνωρίζετε την φωνή των γονιών σας. Τι θα έλεγε άραγε ο πατέρας σας (ακόμα και αν δεν είναι στην ζωή) για την συγκεκριμένη πρόταση εργασίας; Τι θα σκεφτόταν και πως θα σας αντιμετώπιζε;

Τι θα σχολίαζε αντίστοιχα ο σύντροφος σας, ο αδερφός σας, ένας κολλητός ή άλλο σημαντικό πρόσωπο;
Έρχονται όλες αυτές οι φωνές αναπόφευκτα και εκπροσωπούν πρόσωπα και καταστάσεις στις οποίες έχετε εκτεθεί και συμβάλλουν στο να πάρετε μια απόφαση.

Δείτε ακόμα Τοξικοί γονείς: Συμβουλές για να ξεπεράσετε την τοξικότητά τους

Μέσα σε όλες αυτές τις φωνές όμως υπάρχει και η δική σας. Αυτή που γνωρίζει αλλά δεν το φωνάζει τι θα ήθελε περισσότερο στην δεδομένη χρονική στιγμή ώστε να νιώσει καλά. Ώστε ο δρόμος που θα ακολουθήσει να είναι πιο συμβατός με τις ανάγκες του εαυτού και λιγότερο με τις ανάγκες των άλλων.

Οι σημαντικοί άλλοι δεν αγνοούνται απλά μετακινούνται λίγο πιο πίσω. Καμιά φορά αρκεί να έρθουν δίπλα σας αλλά αν μπουν μπροστά εμποδίζουν και πάλι την διαδικασία εύρεσης του δικού σας δρόμου. Γίνεται μάλιστα ακόμα πιο δύσκολο αν το κάνουν επιβλητικά και προκλητικά και εσείς νιώθετε ανήμποροι να το ανατρέψετε αυτό.

Η ανακάλυψη των προσωπικών αναγκών και η συμφιλίωση με τις διάφορες εσωτερικές φωνές οι οποίες προέρχονται από τους σημαντικούς άλλους, διαγράφουν κάποιες φορές έναν μακρύ δρόμο, αξίζει όμως να τον περπατήσετε γιατί αυτός ο δρόμος οδηγεί σε εσωτερική ηρεμία και προσωπική ανάπτυξη.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close