Μετά από πολλά χρόνια αναπάντητου ερωτήματος, η επιστήμη δίνει επιτέλους την απάντηση στο ερώτημα "Γιατί δεν κάνει να δίνουμε σταφύλια στα σκυλιά μας", και μας λύνει κάθε απορία
Σίγουρα, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν ακούσει κατά καιρούς ότι απαγορεύεται ρητά να δώσουν στα σκυλάκια τους σταφύλια ή σταφίδες. Πρόκειται για μία πολύ ευρεύως γνωστή θεωρία, που, όμως, μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να εξηγηθεί επιστημονικά. Τι είναι αυτό που περιέχουν τα δύο αυτά τρόφιμα και είναι ικανό να βλάψει την υγεία των τετράποδων σκύλων μας; Η επιστήμη δίνει απάντηση στο ερώτημα μας
Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια μυστηρίου, οι εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Κέντρου Δηλητηριάσεων ASPCA κατάφεραν, επιτέλους, να δώσουν απάντηση στο ερώτημα “Γιατί τα σταφύλια και οι σταφίδες είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους;”.

Η τοξικότητα των σταφυλιών ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί στο παρελθόν. Μετά την κατάποση σταφυλιών, ορισμένα σκυλιά υπέφεραν ήπια, ενώ άλλα παρουσίαζαν μέχρι και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Γνωρίζοντας ότι το τρυγικό οξύ είναι ο ένοχος, εξηγούνται πολλά. Τα σταφύλια και οι σταφίδες περιέχουν διαφορετικά επίπεδα τρυγικού οξέος ανάλογα με τον τύπο του σταφυλιού, το πού καλλιεργήθηκε και την ωριμότητά του.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Το τρυγικό οξύ ( tartaric acid) στα σταφύλια προκαλεί τα εξής συμπτώματα:
- Έμετος
- Διάρροια
- Υπερβολική δίψα
- Νεφρική βλάβη ή ανεπάρκεια
Η πλαστελίνη βοήθησε στην επίλυση του ζητήματος
Το NEWstat της AAHA πήρε συνέντευξη από την Colette Wegenast, DVM, ανώτερη συμβουλευτική κτηνίατρο στην κλινική τοξικολογία στο APCC για να μάθει πώς έγινε αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη.
Ενώ διερευνούσε μια περίπτωση τοξικότητας από σπιτική πλαστελίνη σε έναν σκύλο, η Δρ. Wegenast συνειδητοποίησε ότι τα συμπτώματα δεν ταίριαζαν με την τυπική περίπτωση. Περιγράφει:

«Οι περισσότερες σπιτικές πλαστελίνες περιέχουν αρκετό αλάτι, έτσι οι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα δευτερογενώς της υπερνατριαιμίας (υψηλό επίπεδο νατρίου στο αίμα) εάν υπάρξει σημαντική κατάποση και απαιτείται επιθετική θεραπεία με υγρά. Σε αυτήν την περίπτωση, η πλαστελίνη περιείχε μικρότερη ποσότητα αλατιού, επομένως δεν αναπτύχθηκε υπερνατριαιμία. Ο σκύλος ανέπτυξε σοβαρή αζωθαιμία (υψηλά επίπεδα αζώτου στο αίμα) που προηγήθηκε μετά από εμετό».
Ζήτησε τη συνταγή της πλαστελίνη και διαπίστωσε οτι ήταν διαφορετική από τις περισσότερες σπιτικές πλαστελίνες. Περιείχε κρέμα ταρτάρ, η οποία περιέχει επίσης τρυγικό οξύ. Αυτό οδήγησε την Δρ. Wegenast και δύο συναδέλφους του να το ερευνήσουν:
«Η στιγμή της ανακάλυψησ ήρθε με την συνειδητοποίηση ότι το τρυγικό οξύ και το διτρυγικό κάλιο υπάρχουν μοναδικά σε υψηλές συγκεντρώσεις στα σταφύλια και ότι τα σκυλιά είναι ενός είδους που έχει αποδειχθεί ευαίσθητο στο τρυγικό οξύ – με οξεία νεφρική ανεπάρκεια να αναφέρεται σε παλαιότερες μελέτες. Μετά από περαιτέρω έρευνα ανακάλυψαν ότι το τρυγικό οξύ και το διτρυγικό κάλιο είναι οι τοξικές ουσίες στα σταφύλια και τις σταφίδες».

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η νέα ανακάλυψη θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της δηλητηρίασης από σταφύλια και σταφίδες, μαζί με βελτιωμένες δοκιμές, θεραπεία και πρόληψη.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τα κατοικίδια στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη
Μη βγάζετε τον σκύλο βόλτα μέσα στον καύσωνα -Οι σωστές ώρες για βόλτα το Καλοκαίρι
Γιατί δεν τρώει ο σκύλος μου; – Οι πιθανοί λόγοι και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε