Αγάπησε το σώμα σου μετά την γέννα ακόμη κι αν αλλάξει_

Αγάπησε το σώμα σου μετά την γέννα ακόμη κι αν αλλάξει. Γιατί το σώμα μίας γυναίκας μετά την γέννα αλλάζει όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είσαι το ίδιο όμορφη ή ότι κάτι πάει λάθος με σένα. Ένα κείμενο που μας έκανε να συγκινηθούμε και παρακινεί τις γυναίκες να αγαπήσουν το σώμα τους όπως και να ‘χει.

Όταν φέρνουμε στον κόσμο ένα παιδί το σώμα μας αλλάζει πολλές φορές. Όμως ο ερχομός ενός παιδιού στον κόσμο και η εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα καλλίγραμμο και μέσα στα πρότυπα γυναικείο σώμα.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι το σώμα που αλλάζει αυτό που πιέζει τις γυναίκες. Είναι το συναίσθημα ότι πλέον δεν ανήκουν στα πρότυπα ομορφιάς. Οι ραγάδες, η κοιλίτσα, όλα αυτά που κανένα μοντέλο στα περιοδικά δεν έχει. Δεν είναι το σώμα αλλά η κοινωνία που δημιουργεί ενοχές στις γυναίκες για το σώμα τους.

Όταν γίνεις μητέρα, οι ραγάδες δεν είναι πρόβλημα. Όταν γίνεις μητέρα η κοιλίτσα που πλέον δεν είναι τόσο σφιχτή δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, το να μην πληροίς όλα τα πρότυπα ομορφιάς, δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα.

Κάθε φορά που λες σχόλια του τύπου “μπράβο που έγινες μητέρα παρόλο που το σώμα σου άλλαξε” ή “μπράβο που τα κατάφερες παρόλο που το σώμα σου άλλαξε” σκέψου πως διαιωνίζεις τα στερεότυπα. Το κείμενο το βρήκαμε στην σελίδα The Birth Ride. Διαβάστε παρακάτω: 

Διάβασα ένα ποστ τις προάλλες που με ενόχλησε. Οι φωτογραφίες ήταν υπέροχες αλλά τα σχόλια από κάτω ήταν: “Θαυμάζω όλες εκείνες τις γυναίκες που παραμένουν δυνατές παρά τις αλλαγές που υπομένει το σώμα τους.

Που δεν πέφτουν σε κατάθλιψη και δεν σκέφτονται γιατί σε μένα αλλά αγαπούν τον εαυτό τους πάραυτα και αγωνίζονται μέρα με τη μέρα για μια καλύτερη εκδοχή τους.”

Όχι. Τα σώματα είναι φτιαγμένα για ν’ αλλάζουν. Το κορμί ξέρει τι να κάνει ώστε να δημιουργήσει, να κρατήσει, να μεγαλώσει, να κουβαλήσει, να γεννήσει ζωή!

Είναι το μυαλό που δημιουργεί αυτόν τον πόνο. Η αντίληψη που κουβαλάμε ότι το σώμα μας οφείλει να παραμείνει όπως κάποτε ήταν.
Η αντίσταση στην αλλαγή είναι αυτή που δημιουργεί τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Δείτε ακόμα Μέχρι την ημέρα που θα γίνεις μητέρα κάνεις δεν θα σου πει

Η λάθος θεωρία ότι μόνο ένας τύπος σώματος είναι ιδανικός. Όλα τα κορμιά είναι τέλεια. Όπως ακριβώς όλα τα δέντρα είναι τέλεια, όπως ακριβώς όλα τα λουλούδια είναι τέλεια, όπως ακριβώς όλα τα μωρά είναι τέλεια.

Όχι, δεν έχουμε καμία ανάγκη να είμαστε δυνατές και γενναίες μπροστά στις τρομερές αλλαγές που υποφέρουμε. Το μόνο που έχουμε ανάγκη είναι αποδεχόμαστε τις αλλαγές και να τυλιγόμαστε με αγάπη όσο διαρκούν.

Πρόκειται για ένα φυσιολογικότατο κομμάτι του να είσαι άνθρωπος. Τίποτα κακό δε τρέχει με σένα. Ούτε σημαίνει ότι κάτι δε κατάφερες καλά.
Για την ακρίβεια, το σώμα σου δουλεύει κάτι παραπάνω από τέλεια.
Λάτρεψε το.

✒ Σμαράγδη Μαστορακάκη Τυροβολά, The Birth Ride ✨
Original post: Mothers Circle
Image: Sophia Paskell

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close