Ακοή εμβρύου. Πότε και τι μπορεί να ακούσει το μωράκι σας;

Αλήθεια πότε μπορεί το μωρό να ακούσει τη φωνή τη δική σας και του συντρόφου σας, πότε πρέπει να του μιλάτε, να του διαβάζετε και να του βάζετε να ακούει μουσική; Είναι φυσικό, ότι όπως αισθάνεστε το μωράκι να μεγαλώνει στην κοιλιά σας, θέλετε να του μιλάτε, να του τραγουδάτε και ενθαρρύνετε και το σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Και κάνετε πολύ καλά. Στην αρχή του δεύτερου τριμήνου το μωρό μπορεί να ακούει ήχους έξω από το σώμα σας. Οι φωνές, οι μελωδίες και οι ήχοι που ακούει στη μήτρα, θα το βοηθήσουν να συνηθίσει στο καινούργιο του περιβάλλον μετά τη γέννησή του.

Πότε αναπτύσσεται η ακοή του

Γύρω στην 6η εβδομάδα της κύησης, αν και το έμβρυο είναι μικρότερο από ένα μπιζέλι, τα κύτταρα στο εσωτερικό του αναπτυσσόμενου κεφαλιού του, έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνονται σε μοναδικούς ιστούς που τελικά θα δημιουργήσουν τον εγκέφαλο, το πρόσωπο, τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη.

Παρόλο που ακόμη δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσουν τα αυτιά σε ένα υπερηχογράφημα, το συγκρότημα των σωλήνων που συνθέτουν το εσωτερικό του αυτιού, έχει αρχίσει να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο των κυττάρων μέσα στο κεφάλι. Την 9η εβδομάδα, μικρές προεξοχές θα εμφανιστούν στις πλευρές του λαιμού του μωρού σας αν και δεν είναι στην τελική τους θέση ακόμη, θα προχωρήσουν σταδιακά και θα γίνουν αυτά τα μικροσκοπικά και τόσο χαριτωμένα αυτάκια του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου, τα αυτιά του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Το εσωτερικό αυτί συνδέεται με τους νευρώνες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των ήχων και τα μικροσκοπικά οστά του μέσου αυτιού, τα οποία αντιλαμβάνονται τις δονήσεις των ηχητικών κυμάτων, παίρνουν μορφή.

Γύρω στην 16η εβδομάδα της κύησης είναι πιθανό οι δομές αυτές να είναι εδραιωμένες αρκετά ώστε το μωρό να ξεκινήσει να ακούει κάποιους περιορισμένους θορύβους. Όπως το γουργούρισμα του στομάχου σας, και τον αέρα των πνευμόνων σας όπως αναπνέετε.

Δείτε περισσότερα στο paidorama.gr

Close